Hatalmas csatában nyert, csoportmásodik a Veszprém!
2020. február 23.
A meccs emberének választott Sterbik Árpád vezetésével egy góllal legyőzte a francia Montpellier együttesét a Telekom Veszprém, amely így az utolsó forduló eredményeitől függetlenül megszerezte csoportja második helyét a Bajnokok Ligájában.
Hatalmas csatában nyert, csoportmásodik a Veszprém!
A naptári év első, egyben a tavaszi idény utolsó hazai Bajnokok Ligája csoportmeccsén a francia Montpellier-t látta vendégül vasárnap kora este a Telekom Veszprém. Az Építők annak reményében futott ki a telt házas Veszprém Aréna játékterére, hogy győzelme esetén a jövő heti utolsó kör – amikor az ukrán Zaporizzsjához látogat a társaság – eredményétől függetlenül megszerzi a B-jelű nyolcas második helyét.

Igaz, Patrice Canayer tanítványait is hasonló cél vezérelte, hiszen tudták, hogy ha az őszi hazai sikerük után a királynék városában is nyerni tudnak, megelőzik a mieinket a tabellán, s kedvezőbb helyzetből várhatják az utolsó fordulót. Nem véletlen, hogy az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) is a hét mérkőzéseként vezette fel a találkozót.

David Davis ugyanazzal a kerettel szállt harca, amellyel Portóban és Kielben: a sérült Kantin Mahé és Kent Robin Tönnesen mellett Pawel Paczkowski és Székely Márton ezúttal sem jutott szóhoz.

Lauge bombájával és Cupara hárításával indult az összecsapás, a nyitott védekezéssel előrukkoló vendégeknél pedig Villeminot duplázott. Blagotinsek egyenlített, Gajic is a hálóba lőtt volt együttese ellen, majd Strlek talált be „lehetetlen” szögből a kapufa segítségével (6. perc: 4-2).

Pillanatok alatt egyenlítettek a fehér mezesek, de nem örülhettek sokáig. Blagotinsek és Strlek találatát követően hárommal is vezethetett volna a házigazda, de a korábbi szegedi kapus, Sego bemutatta első védését. Ehelyett – Lauge kisbüntetését kihasználva – Soussi csökkentette egyre a különbséget. Ekkor a tunéziait szórták ki a svéd sípmesterek, az emellé megítélt büntetőt Gajic vágta be, aki ezt követően gyors indításból is betalált (12. perc: 8-5).

Blagotinsek is „pihenhetett” két percig, az itt befújt hetest Descat értékesítette. Jahia is feliratkozott a gólszerzők közé, amire hárommal felelt a 2018-as BL-győztes (16. perc: 9-9). Strlek és Simonet „pengeváltása” után Sterbik érkezett a hazai kapuba. Richardson járt túl az eszén, fordított a Canayer-csapat. Tízzel a szünet előtt, Duarte átlövésével még a vendégeknél volt az előny, a parádésan beszálló Sterbik és a helyzeteit kíméletlenül kihasználó Gajic főszereplésével aztán zsinórban négyszer is megvillantak a bakonyiak (25. perc: 15-12). A játékrész finiséhez érve rendezni tudták védekezésüket a gallok, érintetlen maradt Sego hálója, miközben Descat kétszer is mattolta Sterbiket. Nagyon kellet tehát Nilsson pontos támadásbefejezése (16-14).

Két-két gyors góllal kezdődött a második felvonás. Ismét egyre csökkenhetett volna a különbség, de Sterbik megfogta Descat ziccerét. Nenadics után Moraes is feliratkozott a gólszerzők közé, ám az örömbe üröm is vegyült: a bokáját erősen fájlaló Jahia ugyanis nem tudta folytatni a játékot. További balkezes átlövő hiányában Nenadics került a jobbátlövő posztra. Az átmeneti zavart kihasználva Descat csent a távolságból (37. perc: 19-18).

Borozan bombája beakadt, Gajic újabb hetese viszont kimaradt. Sterbik ismét fontos pillanatban bizonyította kortalanságát, Manaszkov pedig gyorsan jóvá tette előző hibáját. Porte és Lauge is betalált, 22-19-nél másodszor is időt kért Patrice Canayer. Lenne gólja után mindkét gárda alaposan megtorpant támadásban, ziccerek sokasága maradt ki, amiben persze nagy szerepe volt a két hálóőrnek is.

Nem véletlen, hogy David Davis is időt kért, ami hatásosnak is bizonyult, hiszen nyolcpercnyi góltalanság után az övéi, pontosabban Borozan talált be. A túloldalon Villeminot szólt hozzá a meccshez öttel a vége előtt (23-21). Gajic már hétnél járt, de továbbra sem lehetett hátradőlni, hiszen Descat hetese nyomán a hálóban landolt a játékszer. Az utolsó szalmaszálba kapaszkodva hét a hat ellen támadtak a franciák, de Sterbik kiszedte Richardson átlövését. A másik térfélén Sego védte Nilsson löketét, Canayer mester időkérése után Simonet redukálta egyetlen gólra a differenciát (24-23). Fél perccel a vége előtt Davis is időt kért, együttese pedig taktikusan végig támadta a hátralévő időt.

Győzelmének köszönhetően a Telekom csoportja második helyén zár, s a nyolcaddöntőben a lengyel Wisla Plock és a spanyol Bidasoa Irun győztesével játszik. Az alsó ági együttesek párharcának tegnapi első felvonásán 32-25-re nyert a volt veszprémi edző, Javier Sabaté vezette Plock.

A hét meccsének legjobbjának Sterbik Árpádot választották, aki a csapattársak szavazatai alapján a Marian Cozma-díjat is kiérdemelte.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, B csoport, 13. forduló:
Telekom Veszprém–Montpellier HB 24-23 (16-14)
Veszprém Aréna, 5168 néző. Vezette: Kurtagic, Wetterwik (svédek).
Veszprém: Cupara – GAJIC 7 (2), Jahia 2, Nenadics 1, Blagotinsek 2, Lauge 3, Strlek 3. Csere: STERBIK (kapus), Mackovsek, Nilsson 2, Moraes 1, Lékai, BOROZAN 2, Terzic, Manaszkov 1. Vezetőedző: David Davis.
Montpellier: SEGO – Lenne 2, Porte 2, Villeminot 4, Soussi 1, Grebille, DESCAT 6 (2). Csere: Bonnefoi (kapus), Afgour 1, Richardson 1, Simonet 3, DUARTE 2, Pettersson, Truchanovicius 1. Vezetőedző: Patrice Canayer.
Kiállítások: 6, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 3/2, ill. 2/2.

Így látták a főszereplők
David Davis: – Amióta itt dolgozom, ez volt az egyik legnehezebb meccsünk. Montpellier-ben vereséget szenvedtünk, a visszavágó ugyan másképp alakult, ám megsérült Jahia, ami nagyon megnehezítette a dolgunkat. A védekezésünk jól működött, Sterbik lenyűgözően védett, kiválóan küzdöttünk, nagyszerűen harcolt mindenki. Bár nyertünk, sok mindenben fejlődnünk kell a jövőben.

Rasmus Lauge: – Nem volt szép meccs, nem működtek a figuráink, de mindenki szívvel-lélekkel küzdött. Úgy vélem, ez az egyetlen pozitívum, amit le lehet vonni a találkozóból. Köszönöt illeti a szurkolóinkat, akik ma is csodálatosak voltak.

Patrice Canayer: – Mindig nagy élmény ebben a fantasztikus légkörben, ilyen csodálatos szurkolók előtt pályára lépni. Az eredmény miatt azonban szomorú vagyok, mert rengeteg energiát fektettünk a felkészülésbe és az összecsapásba. Fizikálisan rendben voltunk, de rengeteg technikai hibát vétettünk.

Jonas Truchanovicius: – Remek mérkőzést vívtunk, biztosan élvezték a szurkolók is. Az eredmény miatt viszont csalódott vagyok, azt hiszem, többet is elérhettünk volna. Úgy vélem, a kapusok teljesítménye jelentette ma a különbséget.
 Vissza