Két vállon a címvédő!
2019. október 19.
A Telekom Veszprém imponáló magabiztossággal, kilenc góllal verte a címvédő Vardar Szkopjét a Bajnokok Ligája szombati csoportrangadóján.
Két vállon a címvédő!
Csúcsrangadóval, az előző kiírás „visszavágójával” folytatódtak a férfi kézilabda Bajnokok Ligája csoportküzdelmei: az ezüstérmes Telekom Veszprém a címvédő Vardar Szkopjét fogadta szombat este az arénában.

Az északmacedón szárcsapatnál 2014. és 2018. között másodedzőként tevékenykedő David Davis meglepőt húzott a tizenhatos meccskeret kijelölésekor, ugyanis kihagyta a június 2-ai, 27-24-es Vardar-sikerrel végződő kölni BL-döntőn – még az ellenfél színeiben – hat gólt szerző Rogerio Moraest. Ahogyan Székely Mártont is, aki a sérüléssel bajlódó Pawel Paczkowski és Kentin Mahé társaságában csak a lelátóról figyelhette a társakat.

Noha a Vardar kerete alaposan meggyengült a nyáron, a gárda nagyszerűen rajtolt az idei kiírásban, hiszen a francia Montpellier-t, a portugál Portót és az ukrán Zaporizzsját is legyőzte. A legutóbbi fordulóban azonban súlyos, 31-20-as vereséget szenvedett a német THW Kiel vendéglátójaként. Mindez a spanyol David Pisonero vezetőedzői állásába került, akinek szerepét az addigi orosz sportigazgató, Eduard Koksarov vette át. A Veszprém nyugodtabban várhatta a derbit, hiszen az előző körben – két fájó vereség után – magabiztosan verte a Portót.

A kezdő sípszó előtt bemutatkozott a gárda új kabalafigurája, a hatalmas piros-fehér zászlókat lengető O-szektor pedig fantasztikus élőképpel készült. Az egykori szegedi irányító, Stas Skube jókora füttyszót, az ellenfél kapusedzőjeként dolgozó egykori bakonyi kedvenc, Dejan Perics viszont hatalmas tapsot kapott.

A 214 cm magas Kristopans jegyezte az ütközet első találatát, veszprémi részről pedig Nilsson kezdte meg a gólgyártást. A védekezés és támadás között csere nélkül játszó Vardar már a találkozó első perceiben megmutatta, hogy idén is a sorozat legjobbjai között kell emlegetni. A német Dissinger vezetésével rendre a vendégeknél volt az előny (6. perc: 3-4).

Mint hal a vízben, úgy „élt” Nilsson a két torony, Kalaras és Kristopans között – a svéd beállós vezetésével meg is fordította a találkozót a Telekom (6-4). A védelem tengelyében Terzic jeleskedett, Dissinger gólja után Lékai, Lauge és Strlek is mattolta Gedbane kapust. 9-5-nél időt is kért Koksarov mester.

Kristopans találata után Nilsson a csereként beállt Kugis eszén is túljárt. Sokkal jobban teljesített a hazai ketrec előtt Sterbik, támadásban pedig Lauge vállalta fel a vezér szerepét. Nilsson ötödik góljával a félidő derekánál már öt volt közte (12-7).

A rövidebb cserepaddal rendelkező Vardar csak üldözni tudta a hatékony támadójátékkal előrukkoló vendéglátót. Tízzel a szünet előtt, Lauge révén néggyel ment a Telekom, amkor Gyibirov triplájának köszönhetően kettőre zárkóztak az északmacedónok (24. perc: 15-13). Borozan is betalált egykori klubja ellen, amire a csereirányító Atman felelt. A hajrában is záporoztak a gólok. Az utolsó percre fordulva – Cupic hetesével – háromra csökkent a különbség, amikor is Nenadics is megvillant egy tetszetős duplával. A 21-17-es félidei állást a vendégek legjobbja, a hatot vágó Gyibirov állította be.

Gyibirov és Skube is gyorsan felavatta a második felvonásra érkező Cuparát. Kristopans kiskiállítását kihasználva Tönnesen lőtte át a falat, majd a Gajic helyére beszálló Marguc is feliratkozott a gólszerzők közé. A rivális minden erejét mozgósította, de a folytatásban is három-négy gól között ingadozott a különbség. A meccs kétharmadához érve aztán – Lauge és Manaszkv jóvoltából – újra öttel ment a magyar rekordbajnok, ami újabb időkérésre sarkalta Koksarovot (26-21).

Cupic többször is hárítani tudott, elöl pedig Lauge folytatta a „varázslatot”. A dán változatos lövő repertoárt felvonultatva, szebbnél szebb megoldásokkal növelte góljai számát, s persze a differenciát (44. perc: 30-24). Egyre jelentősebb előnye birtokában felszabadultan, önbizalomtól duzzadva kézilabdázhatott a Davis-csapat, melynek kapujában Cupara is remekelt. A mieinket az sem zökkentette, hogy Tönnesen begyűjtötte a harmadik kétperces büntetését, így kiszállt a játékból. Dissinger gólja után Jahia, Nenadics és Borozan is megzörgette a hálót.

A hajrára fordulva már azt várta a publikum, hogy tízet számolhasson a szemlátomást fáradó címvédőre. Ez hárommal a vége előtt, Mackovsek kontragóljával be is következett (37-27). Sőt, Manaszkov még ehhez is hozzátett kettőt. A végén a duplázó Sikosek mellett Siskarjov is betalált, a Veszprém így is imponáló fölénnyel nyert (39-30), s csoportja második helyére ugrott.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, B csoport, 5. forduló:
Telekom Veszprém–Vardar Szkopje 39-30 (21-17)
Veszprém Aréna, 5129 néző. Vezette: Pichon, Reveret (franciák).
Veszprém: Sterbik – Gajic, Tönnesen 2, Lékai 1, NILSSON 6, LAUGE 8, Strlek 4 (2). Csere: CUPARA (kapus), Terzic, Blagotinsek, Mackovsek 1, Jahia 4, NENADICS 5, Borozan 3, Marguc 2, Manaszkov 3. Vezetőedző: David Davis.
Vardar: Gedbane – Skube 2, Siskarjov 3, Kristopans 3, Kalaras 1, DISSINGER 5, GYIBIROV 8. Csere: Kugis, Kizgij (kapusok), Atman 1, Cupic 3 (1), Sikosek 4. Vezetőedző: Eduard Koksarov.
Kiállítások: 10, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 3/1.

Így látták a főszereplők

David Davis: – Korábban is elmondtam, hogy az ötödik-hatodik körben kezdődik az igazi verseny a BL-ben. Mindig remek érzés a címvédő ellen játszani, nagyon készültünk erre az ütközetre. A fiúk az első perctől az utolsóig küzdöttek, kiválóan fókuszáltak. Erre volt szükség, mert tudtuk, hogy a Vardar nem fogja feladni. Nagyon elégedett vagyok a látottakkal. Lauge teljesítményének külön örülök, aki csak idén érkezett hozzánk, de máris kulcsjátékos lett. Köszönjük a szurkolóink buzdítását, akik végig mellettünk álltak.

Rasmus Lauge: – Örülünk a csapatom mai teljesítményének. Mindig nagyon várom, hogy a veszprémi közönség előtt játszhassak, amely arra sarkall, hogy a legjobbamat hozzam ki magamból. A védekezésünk lehetett volna valamelyest szorosabb, támadásban azonban sikerült megvalósítani az elképzeléseink nagy részét. Örülök, hogy győzelemmel mehetünk a válogatott szünetre.

Dejan Perics: – Minden kézilabdázónak lenyűgöző érzés ebben az arénában játszani. Az utolsó pillanatig harcoltunk, s a jövőben is harcolni fogunk is. Ellenfelünk taktikailag, védekezésben és támadásban is fölénk nőtt. A szünet után feljöttünk két gólra, megvoltak a lehetőségeink a felzárkózáshoz, de összességében sokkal jobban játszott ma a Veszprém.

Christian Dissinger: – Az első negyven percben viszonylag jól játszottunk. Azt viszont nem tudom, hogy ekkor mi történt. Egy biztos, minden gólunkra többel válaszolt a Veszprém, amely ma sokkal jobb volt nálunk.
forrás: www.vehir.hu
 Vissza