Döcögős kezdés után sima siker
2019. október 5.
A Telekom Veszprém kilenc góllal verte a legjobbjait nélkülöző Meskov Breszt együttesét a SEHA-liga szombat éjszakába nyúló csoportmeccsén.
A nyitó fordulóban idegenben egy góllal legyőzött Meskov Breszt vendéglátójaként próbálta helyrepofozni megtépázott önbizalmát a Telekom Veszprém a SEHA-liga szombati csoportmeccsén. A mieink ugyanis a Bajnokok Ligájában elszenvedett két vereségük – itthon a Kiel, idegenben a Montpellier ellen – után szerdán a regionális sorozatban is kikaptak a jóval esélytelenebb északmacedón Eurofarm Rabotnik vendégeként.

Az is a mieink malmára hajtotta a vizet, hogy a fehérorosz bajnok zömében a második csapatához tartozó játékosaival érkezett a bakonyi megyeszékhelyre. A Telekom viszont bombaerős kerettel várta a találkozót, melyből a sérült Pawel Paczkowski és Sterbik Árpdád mellett Kentin Mahé és Vuko Borzan maradt ki.

Úgy tűnt, hogy az előző fordulóban, a Metaloplastika Sabac ellen húsz (!) gólt szerző Valjupov erre az összecsapásra is átmentette kitűnő lövő formáját, hiszen akcióból és hetesből is bevette Székely kapuját. Moraes és Strlek révén gyorsan egyenlített az idegesen, feszülten kezdő házigazda, majd Silko és Nenadics zörgette meg a hálót.

Az ellenállhatatlanul kézilabdázó Vajlupovnak köszönhetően továbbra is a beloruszok vezettek (7. perc: 4-5). Tönnesen átlövésére Valjupov hárommal válaszolt, miközben Gajic hetese is kimaradt. Akcióból aztán javított a szlovén jobbszélső, Valjupov pedig már nyolcadszor villant meg (13. perc: 6-9).

Lassanként rendezte védekezését a Telekom, melynek tengelyében Blagotinsek váltotta Moraest. Székely szintén elkapta a fonalat, amiből társai sorra vezethették a gyors ellentámadásokat. Andrej Mocsalov időkérése sem segített, 6-0-s szériájának köszönhetően a 22. percben már a Veszprém vezetett kettővel (12-9). Budzejka tízperces gólcsendet tört meg, Székely pedig újabb bravúrokat mutatott be. Tönnesen és Nilsson góljára ismét Budzejka válaszolt, a 15-11-es félidei állást pedig Lauge állította be.

Mackovsek, Marguc és Lékai érkezett a Telekom soraiba, miközben a rivális továbbra is mindössze nyolc mezőnyjátékost szerepeltetett. Ennek ellenére a második felvonás elején több alkalommal is háromra zárkózott a Meskov, aztán szlovén különítménye – Mackovsek és Marguc – vezetésével zsinórban hármat lőtt a magyar bajnok (39. perc: 21-15).

A vendégeknél Bacsko találta meg góllövő formáját, amelynek köszönhetően együttese tartani tudta a lépést a mieinkkel (48. perc: 24-20). Nilsson öt perces hazai gólszünet után villant meg, majd a helyzeteit kíméletlenül értékesítő Strlek is mattolta Mackevicset.

Bacsko révén az 54. percben is „csak” hat volt közte (28-22), ám a hajrára érezhetően elfáradtak a bresztiek. Nilsson főszereplésével kilencre növelte fórját az Építők, mely ki is tartott a végéig (32-23). Külön említést érdemel az ellenfél legjobbja, Valjupov, aki tizenkét góllal zárt.

A Davis-csapat kedden már a honi élvonalban bizonyíthat a Budakalász otthonában, jövő vasárnap pedig a Porto érkezik a királynék városába a BL-ben.

SEHA-liga, B csoport, 6. forduló:
Telekom Veszprém–Meskov Breszt 32-23 (15-11)
Veszprém Aréna, 2600 néző. Vezette: Ersov, Pavljukov (oroszok).
Veszprém: Székely – Gajic 1, Tönnesen 4, Moraes 1, Terzic, Lauge 3, Strlek 8 (2). Csere: Cupara (kapus), Nenadics 3, Blagotinsek, Nilsson 5, Jahia, Lékai 1, Mackovsek 3, Marguc 3. Vezetőedző: David Davis.
Breszt: Mackevics – Budzejka 2, Vajlupov 12 (5), Andrejew 3, Silko 2, Bacsko 4, Tamasuk. Csere: Piljuk, Vjarhejcsik. Vezetőedző: Andrej Mocsalov.
Kiállítások: 10, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 3/2, ill. 5/5.
forrás: Vehirsport.hu
 Vissza