Kiütéses győzelem a BL-nyitányon
2019. szeptember 15.
A kiváló teljesítménnyel előrukkoló Telekom Veszprém tizenkét góllal verte az ukrán bajnok Motor Zaporizzsját a férfi kézilabda Bajnokok Ligája vasárnapi csoportmeccsén.
Kiütéses győzelem a BL-nyitányon
Az első lépés a Kölnbe vezető úton – a férfi kézilabda Bajnokok Ligája 2019/2020-as idénynyitóján, a csoportkör első fordulójában az előző kiírásban ezüstéremig menetelő Telekom Veszprém az ukrán bajnok Motor Zaporizzsját látta vendégül vasárnap késődélután.

David Davis vezetőedző tizenhatos meccskeretébe a sérült Pawel Paczkowski mellett a kapus Székely Márton, a balátlövő Borut Mackovsek és a védekezőspecialista Mirsad Terzic sem került be.

Sterbik védése és Strlek gólja adta meg a találkozó alaphangját. A litván Malasinskas révén gyorsan válaszolt a Motor, Nenadics gólját aztán újabb Sterbik védés követte. Kirejev is hárítani tudott, ám egy remek labdaszerzést követően Marguc húzásával, majd Borozan életerős átlövésével szemben is tehetetlennek bizonyult (5. perc: 4-1). Támadásban Tönnesen vette vállára az övéit, míg a riválisnál Malasinskas vállalta fel ezt a szerepet (8. perc: 6-4).

Gyors egymásutánban potyogtak a gólok, egyik oldalon sem a hátsó alakzatok tevékenysége dominált. Sterbik újabb bravúrjaival és Nenadics duplájával pillanatok alatt négyre növelte fórját a Telekom. Védekezésben azonban még nem találta önmagát a magyar rekordbajok, ennek eredményeként Puhovszkij, Kubatko és Babicsev is betalált (13. perc: 8-7). Az egálért is támadhattak az ukránok, amit Sterbik akadályozott meg.

Vérfrissítésként Lauge és Lékai érkezett egyszerre a pályára. Kus kisbüntetését kihasználva Marguc lőtt a hálóba. Malasinskas és Puhovszkij főszereplésével továbbra is ott loholt vendéglátója nyakában a Zaporizzsja (17. perc: 10-9). Az egyenlítés ezúttal is elmaradt. Lauge és Nilsson is feliratkozott a gólszerzők közé, Strlek révén pedig újra három lett közte.

A játékrész kétharmadánál Zsukovnak mutatták fel a piros lapot a spanyol sípmesterek, az ukrán ugyanis Lékai arcára ütött. Kirejev hárításaival és Doroscsuk góljaival héttel a szünet előtt is csak kettő volt közte (14-12). Ráadásul Mahé első, értékesített hétméterese után a másodikat már a kapufára ejtette. Lauge ekkor is higgadtnak bizonyult, ahogyan a túloldalon Malasinskas is, aki már az ötödik találatát jegyezte. A pihenő előtt már csak a vendég kapuban landolt a játékrész: Marguc és Moraes növelte négyre a differenciát (17-13).

Szemlátomást magasabb fordulatszámon kezdte a második felvonást a Telekom: Borozan nagyerejű bombájával, Blagotinsek szemfüles találatával, valamint a cserként beállt Gajic akció- és hetesgóljával pillanatok alatt elhúzott a Veszprém (34. perc: 21-13). Szoroka és Gurkovszij lopta a távolságot az ellenfélnél, amely továbbra sem találta Tönnesen kitűnő átlövő játékának ellenszerét. A 38. minutumban már ötödször zörgette meg a hálót a norvég, majd Gajic is túljárt Kirejev eszén (24-16).

Mikola Sztepanec időkérése sem változatott a meccs képén: a gyorsabb, dinamikusabb, jobban összpontosító Telekom lépésről lépésre felőrölte ellenfelét. Babicsev és Tönnesen pengeváltása után Manaszkov duplázott, így tízig számolhatott a publikum (43. perc: 27-17).

Jól szállt be az ukránoknál a montenegrói Vujovic, de ez csak erre volt elég, hogy ne nyíljon tovább az olló. A nyitott védekezéssel is kísérletező Motor nem tudott tízen belülre kerülni (48. perc: 30-20). A végjátékban Cupara is lehetőséget kapott, aki meg is fogta Kus hetesét.

A hajrában felszabadultan, helyenként kifejezetten tetszetősen kézilabdázott a magyar bajnok, csak a különbség mértéke lehetett kétséges. Az élete első BL-meccsén játszó Jahia is elkönyvelhetett két nagy bombát (56. perc: 36-25). A 40-28-as végeredményt Manaszkov állította be ­– stílszerűen – kínai figurából. A veszprémiek tehát rendkívül magabiztos sikerrel rajtoltak az elitsorozatban, amelyben jövő szombaton (17.30) a német THW Kiel gárdáját fogadják.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, B csoport, 1. forduló:
Telekom Veszprém–Motor Zaporizzsja 40-28 (17-13)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Marin, Garcia Serradilla (spanyolok).
Veszprém: STERBIK – Nenadics 3, TÖNNESEN 6, Blagotinsek 1, Borozan 3, Nilsson 2, Strlek 2. Csere: Cupara (kapus), Marguc 3, LAUGE 4, Lékai, Moraes 1, Mahé 2 (1), Jahia 2, GAJIC 6 (2), MANASZKOV 5. Vezetőedző: David Davis.
Zaporizzsja: Kirejev – Kubatko 1, Doncev 1, MALASINSKAS 6 (1), Babicsev 2, PUHOVSZKIJ 6, Deniszov. Csere: Komok (kapus), Kus, Gurkovszkij 1, Zsukov, Doroscsuk 4, Jaanimaa 1, Szoroka 1, VUJOVIC 4, Kravcsenko 1. Vezetőedző: Mikola Sztepanec.
Kiállítások: 8, ill. 12 perc.
Hétméteresek: 4/3, ill. 3/1.

Így látták a főszereplők
David Davis: – Az első meccs mindig nehéz, idegesen is kezdtünk. Bár a bajnokságban már több meccsen lejátszottunk, a Bajnokok Ligája egészen más közeg. Végig nagy tempóban szerettünk volna játszani, de a nagy meleg miatt sok volt a törlés, s emiatt akadozott a játék. Összességében elégedett vagyok a látottakkal. Nehéz kezdés után a második félidőben azt láttam, hogy a csapat éhes a győzelemre és nagyszerűen koncentrál. Azt gondolom, ma is bizonyított a társaság.

Petar Nenadics: – Nagy tisztelettel fogadtuk a Motor együttesét, amelynek játéka rengeteget fejlődött az elmúlt években. Jól sikerült a felkészülésünk a találkozóra, mégis kissé idegesen kezdtünk, számos hibát vétettünk. Sok meccs van még előttünk, nyugodtnak kell maradnunk, mert jövő héten újabb erős ellenfél érkezik hozzánk. Köszönöm a szurkolók buzdítását, kiváló érzés volt ma itt pályára lépni.

Mikola Sztepanec: –Tisztában voltunk a Veszprém játékerejével. Tudtuk, hogy a játékosaik az eredménytől függetlenül hatvan percig futnak. Csak üldözni tudtuk az eredményt, egyszer sem sikerült felzárkóznunk. Túl sokat hibáztunk, a helyzetkihasználásunk nem volt megfelelő. Elveszettük az első félidő hajráját, majd a szünet után tovább nőtt a hazai előny. Megérdemelten nyert a rivális.

Dimitro Doroscsuk: – Abszolút megérdemelt a Veszprém győzelme. A vereség miatt különösen sajnálom a szurkolónkat, akik ide is elkísértek bennünket. Be kell azonban látni, lehetetlen jó eredményt elérni annak a csapatnak, amely negyven gólt kap.
forrás: Vehirsport.hu
 Vissza