Blagotinsek tíz, a Veszprém ötvenegy gólt vágott!
2019. augusztus 27.
A vendég Eger tizenöt percig tartotta a lépést a címvédő Veszprémmel. A Davis-csapat a folytatásban szinte tetszés szerint lőtte góljait, s végül 51-30-ra diadalmaskodott a férfi kézilabda NB I keddi meccsén.
Öt nap alatt a harmadik előrehozott élvonalbeli bajnokiját játszotta a címvédő Telekom Veszprém, amely kedd este az előző kiírás tizedik helyén záró Egert fogadta.

David Davis vezetőedző több helyen is változtatott a Balatonfüred elleni vasárnapi ütközethez képest: ezúttal Sterbik Árpád, Andreas Nilsson, Rasmus Lauge, Lékai Máté és Gasper Marguc kapott pihenőt, először viselte ugyanakkor a Telekom-mezét tétmeccsén Székely Márton. Lékai távollétében szintén először vonult ki a játéktérre csapatkapitányként a gárdát tíz éve erősítő közönségkedvenc védekezőspecialista, Mirsad Terzic.

Molnár Balázs, Füzi Dániel, Schmid Péter és Tóth Attila személyében négy veszprémi nevelésű játékossal a kezdősorában állt fel az Eger. A beálló Füzi rögtön az első kísérletét gólra is váltotta, majd a folytatásban külön gólpárbajt vívott poszttársával, Blagotinsekkel (6. perc: 4-4). Labdaszerzéseinek, valamint Strlek és Gajic gyorsaságának köszönhetően meglépett hárommal a Telekom, de nem sikerült megtartania előnyét. Moscoso többször is bravúrral védett, a túloldalon pedig sorrendben Papp, Molnár és Lezák is mattolta Cuparát (10. perc: 7-7).

Borozan bombáinak hála a Veszprém rendre vezetni tudott, ám a hátsó alakzat bizonytalanságai miatt rögvest egyenlítettek a Heves megyeiek. Bár Gajic kétszer is kettőre növelte a különbséget, így sem sikerült leszakítani a vendégeket (15. perc: 12-11).

David Davis időt kért és négy helyen is cserélt: a kapuba Székely, míg mezőnybe Mahé, Mackovsek és Jahia érkezett. Az egyiptomi rögtön be is talált hetesből, majd Gajic negyedik akciógólja után Mahé is feliratkozott a gólszerzők közé. A kifejezetten gyorsan és bátran kézilabdázó egrieknél Lezák hetesből és akcióból is eredményesnek bizonyult, Strlek és Mahé találata után mégis időt kellett kérnie Tóth Edmondnak (20. perc: 17-13).

Hiába. Ha nehezen ugyan, de végre magára talált a magyar rekordbajnok, amely héttel a vége előtt már öttel vezetett. Ekkor aztán rátett még egy lapáttal, Jahia, Mackovsek, Mahé és Gajic is a hálóba bombázott (26. perc: 24-15). Tóth Attila törte meg együttese gólcsendjét, amire Strlek kettővel felelt, kétszámjegyűre alakítva a differenciát. A közönség még el sem számolt tízig, amikor Molnár szépített, a játékrészt aztán Blagotinsek duplája zárta (28-17).

Három-három gyors góllal kezdődött a második félidő. A kapuját visszafoglaló Cupara jóvoltából hosszú idő után védésnek is tapsolhatott a publikum. Elöl a már hét gólnál járó Blagotinsek mellett Tönnesen járt élen a gólszerzésben (36. perc: 34-20). A csereként beállt Manaszkov is megvillant, Jahia hetese ugyan kimaradt, de a kipattanót begyötörte az egyiptomi újonc.

Cupara újabb védésekkel, Blagotinsek további gólokkal növelte a fórt. A szlovén óriás tarthatatlannak bizonyult, s a 47. minutumban már tíz akciógólnál járt (40-24). Honfitársa, Gajic is remekelt, aki biztos kézzel értékesítette lehetőségeit. Tízzel a vége lőtt a pályán lévő harmadik szlovén, Mackovsek is átlőtte az acélosnak éppen nem nevezhető egri falat (43-26).

A végjátékban sem csillapodott a gólzápor. A Telekom erejéből két gyönyörű megmozdulásra is futotta: előbb Moraes lőtte gólt hát mögött Mahé álompasszából, majd a francia szerzett kínait Gajic parádés előkészítéséből (55. perc: 48-30).

A találkozó legnagyobb kérdése immáron az volt, hogy a bakonyiak elérik-e az ötven gólt. Moraesnak hála ehhez már csak egy kellett, amit Manaszkov – a szurkolók ovációja mellett – be is lőtt. Sőt, Mahé az utolsó másodpercekben félszáz fölé is tornázta a veszprémi találatok számát (51-30).

Férfi kézilabda NB I, a 9. fordulóból előrehozott mérkőzés:
Telekom Veszprém–Eger SZSE 51-30 (28-17)
Veszprém Aréna, 1578 néző. Vezette: Paska, Vastag.
Veszprém: Cupara – Gajic 8, Tönnesen 4, Nenadics, Blagotinsek 10, Borozan 3, Strlek 6. Csere: Székely (kapus), Terzic, Moraes 4, Nenadics, Jahia 4 (1), Mahé 6, Mackovsek 3, Manaszkov 3. Vezetőedző: David Davis.
Eger: Moscoso – Lezák 4 (1), Schmid 3, Kiss G., Molnár B. 5, Füzi 5, Tóth A. 4. Csere: Bernatonis 2, Papp 2, Tóth R. 5, Péter. Vezetőedző: Tóth Edmond.
Kiállítások: -, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 2/1, ill. 1/1.

Így látták a főszereplők
David Davis: – Komolyan vettük a mérkőzést, s megtiszteltük az egrieket azzal, hogy sok gólt lőttünk. Öt nap alatt a harmadik meccset játszottuk. Úgy érzem, hogy a játékosok formája egyre jobb lett ez idő alatt. Blagotinsek teljesítményének külön is örülök, aki gyakran kéri tőlem, hogy többet támadhasson. Ma megkapta a lehetőséget és élt is vele. Egy ilyen hosszú idényben fontos, hogy mindenki hasonló hatékonysággal támadjon és védekezzen.

Blaz Blagotinsek: – Öt nap alatt a harmadik meccset vívtuk. Nem kezdtünk túl jól, de a folytatásban sokat javult a teljesítményünk. Magabiztos előnnyel zártuk a meccset, noha sok gólt kaptunk.

Tóth Edmond: – A Veszprémből nem lehet felkészülni, de nekünk nem is az a feladatunk. A célunk nem lehetett más, mint rohanni előre, minél több gólt lőni. Ilyen szintű beállójáték, ekkora „hegyomlások” ellen nem tudunk mit tenni. A lőtt gólok számának örülhetünk. A visszarendeződéssel voltak problémáink, de ilyen sebességű játékosok, ilyen világklasszisok ellen sem egyszerű feladat.

Füzi Dániel: – Nekünk a saját riválisaink ellen kell bizonyítani. A Veszprém ellen ma ennyire voltunk képesek, nem lehet kifogásunk. A célunk, hogy az NB I alsóházában győzzünk a riválisaink ellen.
forrás: Vehirsport.hu
 Vissza