Egy híján hússzal nyert a Veszprém
2019. augusztus 23.
Magabiztos sikert könyvelt pénteken este a Telekom Veszprém, amely tizenkilenc góllal múlta felül a vendégül látott Dabasi KC alakulatát a férfi kézilabda NB I idénynyitó mérkőzésén.
Egy híján hússzal nyert a Veszprém
Nemcsak a hazai egyesület szimpatizánsainak számára, hanem kétségkívül Magyarország összes kézilabdaszerető polgárának életében jelentőséggel szolgált augusztus 23-a. Ugyanis pénteken este kezdetét vette a férfi kézilabda NB I 2019/20-as kíírása, méghozzá a bajnoki címvédő Telekom otthonában, a Veszprém Arénában.

A tavalyi évad során a legrangosabb sorozatban, illetve a Magyar Kupában egyaránt ezüstérmet szerző magyar rekordbajnok a 8. fordulóból előrehozott mérkőzésen az elmúlt idény bajnokságában nyolcadik helyen, a Magyar Kupában negyedik pozícióban végzett Dabasi KC-t látta vendégül.

A „Építők” keretét szemügyre véve kapusposzton Székely Mártont, mezőnyfronton pedig a szerb Petar Nenadicsot, a szlovén Dragan Gajicsot, a montenegrói Vuko Borozant, illetve a brazil Rogerio Moraes Ferreirat mellőzte ezúttal David Davis vezetőedző. A lengyel Pawel Packowski pedig egyelőre még nem épült fel sérüléséből.

A Veszprém együttesének 1800. tétmérkőzése egyperces gyászszünettel vette kezdetét: a Nemzeti Sport közelmúltban elhunyt kézilabda-szakírójáról, Simon Józsefről emlékeztek meg. Hazai részről mondhatni döcögősen indult a meccs, két perc után 2-0-ra vezetett a Dabas. A szezon első tétmeccsének veszprémi gólját Borut Mackovsek szerezte.

Kentin Mahé után Blaz Blagotinsek is felavatta a vendég ketrecet, a negyedik percben viszont már ismét egyenlő volt az állás. Gasper Marguc akciógólja után egy hétméterest is kiharcolt, melyet Manuel Strlek stílusosan váltott gólra. Mackovsek után Marguc is hibázott, előbbi a kapufát bombázta szét, utóbbi próbálkozását a vendégek kapusa hárította jobb kezével. Mahé újabb gólja után Sterbik kétszer is védett, Andreas Nilsson első helyzetét azonban nem tudta gólra váltani (12. perc: 6-4).

Kent Robin Tönnesen találata után már hárommal suhant a Telekom, a dabasiak elejtett labdájára pedig Nilsson időben csapott le: Strlekhez passzolva az újabb gól sem maradt el. Tönnesen ezúttal kihagyta, Sterbik azonban bravúrral hárított. Strlek harmadik gólja után ismét Kent Robin volt ereményes. Strlek negyedik találatát hétméteresből szerezte, Sterbik Árpád pedig kihasználta, hogy az ellenfél kiállítása miatt kapus nélkül kényszerült támadni: türelmesen, mesteri pontossággal ívelte a játékszert a dabasiak hálójába (20. perc: 12-6).

Strlek ötödször volt eredményes, Sterbik újabb hárítása utána pedig Blagotinsek szerezte meg önmaga második találatát. Hétmétereshez jutott a Dabasi KC, melyet hálóőrünk könnyűszerrel hárított. A túloldalon a Veszprém szintén büntetőt lőhetett, Strlek azonban mellé pattintotta. Perisics bombagólja után immár Mahé állt oda a hazai büntetőhöz, melyet gólra is váltott. Marguc duplája után Strlek parádésan szerezte meg önmaga hatodik, a Telekom tizennyolcadik gólját. Blagotinsek szemfüles passza után pedig Mackovsek állította be a félidei 19-9-es eredményt.

A második félidőt a fehér mezes vendégek kezdték meg, Sterbik védte is első próbálkozásukat. A veszprémi nevelésű Zakics Bence hétméteresét azonban ő sem foghatta. A csapatkapitány Lékai Máté mellett az egyiptomi Jahia, a dán Rasmus Lauge, illetve a macedón Manaszkov is megérkezett a játéktérre. Nilsson kétszer is eredményes volt, Mahé hétméterese pedig a kapufáról pattant be: immár tízzel ment a Veszprém (39. perc: 22-12).

Sterbiket Cupara váltotta a hazai portán, Lauge és Jahia pedig első találatát jegyezte a magyar bajnokságban. Lékai, majd Manaszkov is betalált, Cupara kétszer is hárított, Marguc pedig immár ötödször volt eredményes (44. perc: 28-13). Az újdonsült veszprémi hálóőr újabb védése után a hazai csapatkapitány ismét bombázott, a Veszprém harmincadik találatát pedig Nilsson szerezte. Cupara indítását Manaszkov váltotta gólra, Jahia kétszer volt eredményes, Zakics pedig hetesből kétszer is megviccelte kapusunkat.

Manaszkov megintcsak betalált, Cupara ismét védett, Mahé az adódó hétméteresét viszont elnagyképűsködte. Nem úgy, mint Lékai, aki immár harmadszor szaggatott hálót. Marguc mérte az utolsó csapást a Dabas együttesére, mellyel 36-17-es – tizenkilenc gólos – győzelmet ünnepelhetett a Veszprém. Megyeszékhelyünk kézilabdázó újabb győzelmük reményében augusztus 25-én – vasárnap, 18.00 órakor – ismét hazai parkettre lépnek majd: ellenfeleik pedig nem mások, mint a Balatonfüredi KSE kiválóságai lesznek.

Férfi felnőtt kézilabda NB I, 1. forduló.
Telekom Veszprém–Dabasi KC 36-17 (19-9)
Veszprém Aréna, 1700 néző. Vezette: Altmár, Horváth.
Telekom Veszprém: Sterbik 1 – Marguc 6, Tönnesen 2, Mahé 4 (2), Blagotinsek 2, Mackovsek 2, Strlek 6 (2). Csere: Cupara (kapus), Terzic, Nilsson 3, Lékai 3, Jahia 3, Lauge 1, Manaszkov 3. Vezetőedző: David Davis.
Dabasi KC: Balogh – Ács, Lepsényi, Szabó B. 2, Borsos 2, Szöllősi Sz. 1, Zakics 5 (3). Csere: Podoba (kapus), Mikita 2, Perisics 3, Halász, Lepsényi, Garajszki, Országh, Ács 1, Laurinyecz 1. Vezetőedző: Tomori Győző.
Kiállítások: 4, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 6/4, ill. 4/3.

Így értékelte a látottakat
David Davis, a Telekom Veszprém vezetőedzője: – Mérhetetlenül tisztelem a Dabas egyesületét. Hálával tartozom az ellenfélnek a sportszerű alakításért. A játékosaim teljesítményével elégedett vagyok, kimondottam Cuparáéval, aki nagyon jól teljesített a mai mérkőzésen. Sok sikert kívánok a Dabasnak a továbbiakban is.

Vladimir Cupara, a Telekom Veszprém kapusa: – Köszönöm a bizalmat az edzői stábunknak. A mérkőzés mindenegyes percét élveztem, valósággal megtiszteltetés volt tétmérkőzésen a Telekom színeiben a Veszprém Arénában védeni. Sok sikert, hasonló jó formát kívánok a Dabas egyesületének a bajnokság folytatásában is.

Tomori Győző, a Dabasi KC vezetőedzője: – Természetesen kétség sem fért a Veszprém győzelméhez, amelyhez ezúton is gratulálok. A játékosaimtól több harciasságot vártam, de csalódott nem vagyok. Megyünk tovább, már csak a jövő heti, Mezőkövesd elleni hazai derbinkre koncentrálunk.

Zakics Bence, a Dabasi KC szélsője: – Szívből gratulálok a Veszprém együttesének. Számunkra a bajnokság valójában jövő héten kezdődik majd, méghozzá hazai pályán a Mezőkövesd alakulata ellen. Minden erőnkkel már csak arra a mérkőzésre koncentrálunk.
forrás: Vehirsport.hu
 Vissza