Öröm és könnyek – kiütéses veszprémi diadal a bajnoki döntőben!
2019. május 23.
A Telekom Veszprém a második félidőben lemosta a pályáról, s tizenegy (!) góllal legyőzte a címvédő Mol-Pick Szegedet a bajnoki döntő első, hazai felvonásán.
Öröm és könnyek – kiütéses veszprémi diadal a bajnoki döntőben!
A szokottnál is érzelemdúsabb, szenvedélyesebb összecsapásra volt kilátás a férfi kézilabda élvonal döntőjének első felvonásán a huszonötszörös bajnok Telekom Veszprém és a háromszoros aranyérmes, címvédő Mol-Pick Szeged között. A hatalmas presztízs és tét mellett a búcsú pillanatai is emlékezetessé tették a két honi gigász csatáját. Ez alkalommal viselte ugyanis utoljára hazai pályán az Építők mezét a klub elmúlt időszakának három meghatározó kulcsjátékosa: az éppen Szegedre tartó Mikler Roland, valamint az egyaránt visszavonuló Momir Ilics és a csapatkapitány Nagy László.

A Bajnokok Ligája négyes döntőjében is érdekelt hazaiak a régóta maródi René Toft-Hansen és Jamali Imant leszámítva a legerősebb összeállításukban várták a derbit, a Csongrád megyeiknél pedig a gerincsérüléssel bajlódó Alen Blazevic és az idény végén Tatabányára igazoló Balogh Zsolt hiányzott.


Mi sem természetesebb, telt ház és a kézilabdapályákon egyedülállóan forró hangulat fogadta a feleket. A szegediek – akiket több mint háromszáz szurkolójuk kísért el – horvát kapusa, az exveszprémi Mirko Alilovic mindkét tábortól hatalmas tapsot kapott, nem úgy Pastor mester, aki elképesztő füttykoncertben részesült.

A Gjeding-Hansen páros sípszavára a Veszprém kezdte a finálét, de az első gólt Canellas jegyezte hetesből. A túloldalon Gajic sem hibázta el a büntetőt, majd Nagy fordított. Blagotinsek kisbüntetését kihasználva – Canellas duplájával – ismét a kékmezesek kerültek előnybe. Záporoztak a hétméteresek: Gajic keze másodjára sem remegett meg (8. perc: 3-3).A folytatásban sem változott a játék képe, a várakozásoknak megfelelően kiegyenlített párharc zajlott, amelyben felváltva estek a találatok. 6-5-ös hazai vezetésnél Blagotinsek a második kétperces figyelmeztetését is magkapta, amit Bánhidi azonnal góllal büntetett. Mackovsek bombája után Nagyot is kiszórták két percre a dán sípmesterek. Tegyük hozzá: meglehetősen vitatható körülmények között. Nillsont kettős emberhátrányban sem tudták tartani. Bombac lövését aztán hiába hárította Sterbik, a kipattanót ugyanis Canellas a hálóba juttatta (16. perc: 8-8).A rekordbajnok védekezése egyre jobban összeállt, ezt kihasználva sorrendben Lékai, Tönnesen és Gajic is mattolta Alilovicot. Pastor azonnal magához is rendelte tanítványait, akik közül Zsitnyikov lendített a szekéren egy szép lövéssel. Gajic a csereként beállt Segot is felavatta büntetőből, együttese így háromgólos fórral vághatott neki az utolsó tíz percnek (12-9).

Zsitnyikov újabb gól lőtt, majd azonnal így tett Sostaric is egy gyors kontra végén. A veszprémiek kapkodni kezdtek, s két alkalommal is a kapufa fogott ki rajtuk. Hattal a vége előtt Bánhidi egalizált, Sego kitolta Nenadics labdáját, Sostaric pedig vezetést szerzett az övéinek (26. perc: 12-13). A Tisza-partiak a kétgólos vezetésért is támadhattak, de a szintén csereként beálló Mikler megakadályozta ezt. Davis is időt kért, közvetlenül azelőtt, hogy Blagotinsek a harmadik kétpercét is megkapta. Nagyon kellett Mikler hetesvédése és Ilics kicentizett bombája is, a hat gólig jutó Canellas jóvoltából mégis a kékek vonulhattak előnnyel pihenőre (13-14).Bánhidi kezdte a második félidei gólgyártást, csapata először vezetett kettővel. Igaz, nem sokáig: Nenadics átlövésével és Nagy kontragóljával rögtön ledolgozta hátrányát a Telekom (15-15). A Mol-Pick kétszer is visszavette előnyét, amikor is Gajic értékesítette, Sigurmannsson viszont kihagyta a hetest. Egy remek labdaszerzésből indulva Gajic már hatodszor villant, s hasonló ovációra késztette a közönséget Mikler is, aki Kallman ziccerét hatástalanította.

Szemlátomást megtorpantak a vendégek, akiken Pastor második időkérése sem segített. A Veszprém eközben gyorsan, dinamikusan és tűpontosan játszott. Manaszkov két gyönyörű húzással hizlalta tovább a különbséget, majd Gajic alakította 21-17-re az állást.

A dánok jóvoltából Mackovsek is szusszanhatott két percet, az ezzel egyidőben megítélt hetest pedig Canelass vágta a felső kapufára, ahonnan – a bírók szerint – a gólvonal mögé pattant a játékszer. Gajic hatodik hetesét ezzel szemben már mindenki bent látta, s Nenadics lökete sem hagyott kétséget maga után (44. perc: 23-18).A címvédő a folytatásban sem találta a kiutat a gödörből. Sigurmannsson hetesből ugyan becsapta Miklert, de ezzel jottányit sem javultak az esélyeik. Extázisban kézilabdázó vendéglátójuk ugyanis zsinórban lőtte góljait válasz nélkül. 26-19-nél a harmadik idejét is kikérte Pastor, de csapata széteső játékára ekkor sem talált megoldást.

Mahé, Nilsson és Nenadics gólja után bekövetkezett az, amire talán a legbátrabb hazai hívek sem számítottak: tízig számolhattak a riválisra. Sőt, Mackovsek még ezt is megfejelte eggyel (53. perc: 30-19). A végjátékban Maqueda többször is betalált, de a piros mezesek így is növelni tudták előnyüket (58. perc: 34-22). A Davis-csapat végül 35-24-re nyert, így tizenegy gólos (!) előnnyel várhatja a vasárnapi szegedi visszavágót.A lefújást követően a klub elbúcsúztatta távozó játékosait, René Toft Hansent, Jamali Imant, Momir Ilicset, Mikler Rolandot és Nagy Lászlót. A csapatkapitány könnyek között köszönt el szurkolóitól, akiknek elmondta: még három győzelmet vár az idényben.

Férfi kézilabda NB I, döntő, 1. mérkőzés:
Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged 35-24 (13-14)
Veszprém Aréna, 5224 néző. Vezette: Gjeding, Hansen (dánok).
Veszprém: Sterbik – Gajic 9 (6), Nagy L. 3, Lékai 3, Blagotinsek 1, Mackovsek 2, Manaszkov 4. Csere: Mikler (kapus), Terzic, Nilsson 3, Tönnesen 1, Ilics 1, Mahé 2, Nenadics 6. Vezetőedző: David Davis.
Szeged: Alilovic – Sostaric 2, Maqueda 5, Gaber, Bánhidi 3, Kallman 1, Bombac. Csere: Sego (kapus), Zsitnyikov 4, Canellas 8 (4), Henigman, Sigurmannsson 1 (1), Bodó. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
Kiállítások: 14, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 6/6, ill. 8/5.

Így látták a főszereplők
David Davis: – Nagyon elégedett vagyok a mai teljesítményünkkel, s a szurkolóink is kitettek magukért. Az első félidő kiegyenlített játékot hozott. Mindenki kiválóan összpontosított a találkozó elején, mindig így kellene kezdenünk. A szünet után forgatni tudtam a csapatomat: Petar frissen, jól szállt be a meccsbe, Mikler pedig hátul remekelt. Fontos megjegyezni, hogy ez még csak az első fele volt a párharcnak. A másodikra is nagyon alaposan fel kell készülnünk, hiszen Szegeden is szeretnénk nyerni.Petar Nenadics: – Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, a másodikban viszont a szezon legjobb teljesítményét nyújtottuk. Köszönjük a szurkolóinknak a támogatást. Ez még csak a párharc első fele. Nem téveszthetjük szem elől, hogy a Szeged egy remek csapat. Null-nullról indul a visszavágó.

Juan Carlos Pastor: – Az első játékrészben jó teljesítményt nyújtottunk, kontrolláltuk a találkozót. A szünet után azonban sokkal jobban játszott a Veszprém, s ekkor elúszott számunkra a hajó. Azt a kevés jó helyzetet is kihagytuk, amit kidolgoztunk. Huszonkét gólt kaptunk a második félidőben, ezt pedig nem lehet megengedni egy ilyen meccsen. Nagyon sajnálom a szurkolóinkat, akik ma és egész énben mellettünk álltak. Be kell látni, hogy a BL-negyedöntős kiesés nagyon mély nyomot hagyott a játékosaimon. Nagyon sok időbe került felnőni arra a szintre, hogy a Veszprém ellen esélyünk legyen, ma pedig visszaléptünk három évet. Fel kell állni, meg kell mutatnunk vasárnap, hogy le tudjuk győzni a bakonyiakat. Gratulálok a Veszprémnek és Davis mesternek, aki remek munkát végez csapata élén. Sok sikert kívánok a négyes döntőben.Jonas Kallman: – Őszinte leszek: nagyon szégyellem magam a mai teljesítményünk miatt. Jól kezdtünk, a második felvonásban azonban szétestünk darabjainkra. Csalódott vagyok a saját teljesítményem miatt, ez nem az a szint, amit elvárok magamtól. Folytatnom kell a kemény munkát. Sajnálom a szurkolóinkat, elnézést kérek tőlük. A legjobbunkat akarjuk nyújtani Szegeden. Gratulálok a Veszprémnek és Davisnek.
forrás: Vehirsport.hu
 Vissza