Hetvengólos meccsen nyert a Davis-csapat
2019. május 7.
Matematikailag is bebiztosította második helyét az NB I alapszakaszában, így biztosan döntőt játszhat a Szeged ellen a Telekom Veszprém, amely fáradtan is hat góllal verte a vendég Gyöngyöst kedd este.
Hetvengólos meccsen nyert a Davis-csapat
Bajnokok Ligája négyes döntőbe jutás után sincs megállás! Három nappal a német Flensburg elleni diadalt követően már a honi élvonalban, a hatodik helyen álló Gyöngyös vendéglátójaként kellett bizonyítani a második Telekom Veszprémnek. Apropó, BL: a kedd délben tartott sorsolás alkalmával eldőlt, hogy a lengyel Kielce vár majd a mieinkre a kölni elődöntőben június 1-jén.

No, de kanyarodjunk vissza az NB I versengéséhez. A Heves megyeiek az előző körben végrehajtották azt a bravúrt, ami az idény során a Veszprémnek és a Szegednek sem sikerült: nyerni tudtak a Tatabánya vendégeként. Ennek megfelelően erős kerettel állt ki az Építők. A szombati siker kovácsai közül csak Nagy László és Andreas Nilsson kapott pihenőt, helyükön két fiatal, Szuharev Lev és Szűcs Bence jutott szóhoz.

Gajic labdaszerzésével és góljával indult a bajnoki, amelyre a szerb Markez válaszolt. A folytatásban is felváltva estek a találatok, hazai oldalon Blagotinsek villogott. A gyöngyösiek jól tartották magukat, olyannyira, hogy a szlovén óriás kiállítását kihasználva vezetni is tudtak (6. perc: 3-4). Az ellenfélnél az egykori bakonyi kedvenc, Vilovszki bizonyult vezérnek. Nálunk Gajic brillírozott, aki 7-6-nál az 500. veszprémi gólját jegyezte. Egészen a játékrész harmadáig tartotta magát a rivális, dacára annak, hogy Tóth kapus nem tudott segíteni a társain (8-8).

Fotók: Baumann Béla
FOTÓK: BAUMANN BÉLA

Ekkor aztán összeállt a veszprémi védekezés, s ezzel párhuzamosan Mikler is elkapta a fonalat a kapuban. Zsinórban ötöt vágott a rekordbajnok: sorrendben Blagotinsek, Tönnesen, Gajic, Ilics és Manaszkov is betalált – utóbbi gyönyörű, hát mögötti lövéssel mattolta a csereként beállt Buzogányt. Konkoly Csaba időt is kért, ami átmeneti sikert hozott, hiszen Buzogány hárítása után Herceg hétperces gólcsendet tört meg. Visszakapaszkodni viszont nem tudtak a sokat hibázó vendégek, amelyeket 3-0-s szériával büntette a Davis-csapat (21. perc: 16-9). S ezzel még korántsem volt a vége a hazai rohamnak: István találatára néggyel feleltek Tönnesenék, így öttel a szünet előtt már tíz volt közte (20-10). A hajrában Vilovszki vezetésével azért valamelyest faragni tudott hátrányából a B. Braun (22-14).

A szünetben meghúzta szokásosnak mondható cseréit David Davis: a szélekre Strlek és Marguc érkezett, a karmesteri pálcát pedig Mahé vette át Lékaitól. A felvonás első gólját pedig a 38 esztendős egykori szegedi kedvenc, Milorad Krivokapics szerezte. A sárga-fekete mezesek is fokozták a tempót, amelynek köszönhetően öt perc alatt visszajöttek mínusz ötre (25-20). A nagyobb sebesség persze magával hozta a hibákat is, Marguc, Nenadics és Blagotinsek révén pillanatok alatt hármat hintett a házigazda. Konkoly Csaba második egyperces tanácskozását is megtartotta, tanítványai pedig tartani is tudták a lépést az érthető módon fáradt, s emiatt szellősebben védekező veszprémiekkel szemben (40. perc: 29-22).Varsandán vezetésével hatra zárkózott a Gyöngyös, aztán megint rákapcsolt a Telekom, amely Strlek főszereplésével újabb 4-0-s sorozattal rukkolt elő (48. perc: 36-26). A meccs finiséhez érve még inkább kiütközött Miklerék játékán a Flensburg ellen leadott extra teljesítmény miatti enerváltság. Sipeki után Vilovszki is duplázott, aki összesítésben meg sem állt nyolc gólig. Sőt, a fiatal Jaros is betalált, aki akár négyre is csökkenthette volna hátrányát, de nem tudott élni a lehetőséggel (57. perc: 36-31). A hazai siker persze egy pillanatig sem forgott veszélyben, a 38-32-es végeredményt Szűcs állította be.

Győzelmével matematikailag is bebiztosította második helyét az alapszakaszban a Telekom, amely így bajnoki döntőt játszhat a címvédő Szeged ellen. A finálé előtt mindössze két találkozó vár még a mieinkre: május 11-én (szombaton) a Dabas következik idegenben, három napra rá pedig a Cegléd látogat a Veszprém Arénába.

Férfi kézilabda NB I, 24. forduló:
Telekom Veszprém–HE-DO B. Braun Gyöngyös 38-32 (22-14)
Veszprém Aréna, 1300 néző. Vezette: Paska, Vastag.
Veszprém: Mikler – Gajic 5, Tönnesen 7, Blagotinsek 6, Terzic, Ilics 1, Manaszkov 5. Csere: Lékai, Szűcs 1, Nenadics 2, Mackovsek 2, Mahé 1, Marguc 5 (1), Strlek 3, Szuharev. Vezetőedző: David Davis.
Gyöngyös: Tóth M. – Urbán, Markez 1, Duris 4, Vilovszki 8, Herceg 6, Varsandán 6 (2). Csere: Buzogány (kapus), Gerdán, István 2, Sipeki 2, Ubornyák, Gábori 1, Krivokapics 1, Gráf, Jaros 1. Vezetőedző: Konkoly Csaba.
Kiállítások: 4, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 1/1, ill. 2/2.

Így látták a főszereplők
David Davis: – Rengeteg energiát beleöltünk a Flensburg elleni továbbjutásba, nem egyszerű három nappal később újabb meccset játszani. Ennek ellenére próbáltuk megőrizni a koncentrációnkat, mert szükségünk volt a két pontra, hogy matematikailag is bebiztosítsuk a döntős szereplésünket. Ha pedig visszaesünk, nagyon nehéz visszajutnunk erre a szintre. Ezért próbáltuk komolyan venni a találkozót, ami inkább az első játékrészben sikerült.

Mikler Roland: – A mögöttünk hagyott hétvége után látszott, hogy véges az erőnk. Ennyi idő után nehéz jó formát mutatni egy ilyen jó csapat ellen. Tudtuk azonban, hogy a Gyöngyös nyert Tatabányán, s oda kell figyelnünk ellenük. Kicsit sokallom a kapott góljaink számát, de a csapat fáradt, fásult, ami érthető is.

Konkoly Csaba: – Nagyon komolyan vett minket a Veszprém, ez már a mai keretük összeállításából is kiderült. Az első félidőben lámpalázasak voltunk, szám szerint nyolc technikai hibát vétettünk. A másodikban viszont csak hármat. Büszkék lehetünk arra, hogy harminckét gólt lőttünk Veszprémben. A szünet után sokkal összeszedettebb lett a támadójátékunk, megmutattuk, hogy mi is tudunk kézilabdázni. Külön örülök Jaros Olivér sikeres bemutatkozásának.

Varsandán Milán: – Részsikernek örülhetünk, hiszen a második félidőt megnyertük. Próbáltunk okosan játszani, lecsökkenteni az eladott labdák számát, amit a második játékrészben meg is tudtunk valósítani. Úgy vélem, a találkozó jól szolgálta a felkészülésünket a bajnokság további részére.
forrás: Vehirsport.hu
 Vissza