Irány Köln! – kettős győzelemmel BL-elődöntős a Veszprém!
2019. május 4.
A Flensburg 5-0-val kezdett, a folytatásban azonban iskolajátékkal fordított a Telekom Veszprém, amely 29-25-re nyert, így összesítésben tíz góllal búcsúztatta a Bundesliga legjobbját.
Irány Köln! – kettős győzelemmel BL-elődöntős a Veszprém!
Múlt szerdai bravúros, 28-22-es flensburgi győzelmének köszönhetően karnyújtásnyira került a kölni négyes döntőtől a Telekom Veszprém, amely önbizalommal telve, de – az ellenfél játéktudását ismerve – korántsem elbizakodottan várta a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének hazai visszavágóját. David Davis érthető okokból nem változtatott kerete összeállításán a kinti találkozóhoz képes. A vendégeknél viszont hiányzott a svéd irányító, Jim Gottfridsson, akinek éppen a mai napon született gyermeke.

Veszprémi szinten is elképesztő várakozás előzte meg az összecsapást. A szokottnál is nagyobb érdeklődés miatt a klub kétszáz állójegyet is kibocsátott, így kézilabdamérkőzés tekintetében nézőrekordot döntött a Veszprém Aréna, ahol egészen pontosan 5321 szurkoló gyűlt össze. Az O-szektor tagjai közösen vonultak a találkozóra a szomszédos kiskocsmából, hogy ez alkalommal is pokolian forró hangulatot teremtsenek. A kezdő sípszó előtt az egyesület két legendáját, Csoknyai Istvánt és Szathmári Jánost köszöntötték. A résztvevők bemutatásakor hatalmas tapsot kapott Rasmus Lauge Schmidt, aki a következő idényben már a Bakonyalján fog pattogtatni. A piros mezesek érkezésekor pedig szinte „felrobbant” a csarnok. A Veszprémi Szurkolói Egyesület soha nem látott méretű, csodás élőképpel készült, amely a VIP-oldalt leszámítva teljesen kitöltötte a lelátót.

A fergeteges hangulat egyetlen pillanatra sem fogta meg a Bundesliga címvédőjét és éllovasát, amely parádésan kezdett. Bergerud védéssel mutatkozott be, majd Hald kétszer, Johannessen pedig egy alkalommal vette be Sterbik portáját. Az erőtlen kísérleteket Bergerud könnyű szerrel hatástalanította, Wanne duplája után azonnal időt kért Davis mester (0-5). Nagy László a 9. perc elején (!) jegyezte az első hazai gólt, amelyre Lauge válaszolt villámgyorsan. Ugyanez volt a forgatókönyv Lékai találta után, majd emberelőnyben Gajic is feliratkozott a gólszerzők közé a játékrész harmadánál (3-7).

Nilsson szorongatott helyzetben sem hibázott, a túloldalon pedig Steinhauser váltotta gólra a Blagotinsek kiskiállítása nyomán kialakult emberelőnyös német támadást. Mikler már a félidő derekánál beszállt, s rögtön védett is (16. perc: 6-8). A magyar válogatott hálóőr újabb bravúrját kihasználva Mackovsek csökkentette egyre csapata hátrányát, amire Wanne hetesből tudott felelni. Mahé is megzörgette a hálót, Mikler kitolta Wanne szélről eleresztett húzását, Nilsson pedig egalizált (20. perc: 9-9).

A vezetésért is támadhatott a magyar rekordbajnok, de a lehetőség kimaradt. Ehelyett a németek lőttek kettőt. Davis másodszor is magához kérette játékosait, akik meg is fogadták az intelmeket, s kisvártatva egyenlítettek. Lauge révén ekkor még visszavette előnyét a Flensburg, aztán Mikler újabb védése után Manaszkov alakította 12-12-re az állást. Gajic sorra értékestett a heteseket, ez alkalommal Buric sem tudott kifogni rajta. Először vezetett a Telekom! A Machulla-csapatnak immáron kockáztatnia kellett, s kapusát lehozva hét a hat elleni játékra is váltott. Ez sem jött be. Mikler bravúrjainak és a remek blokkoknak köszönhetően egymást követően lőhette az üres kapus gólokat a vendéglátó. Blagotinsek pontos suhintására még válaszolt Wanne, a végjátékban azonban csak a mieink találtak be, szám szerint háromszor. A szünetben így néggyel, összesítésben pedig tízzel vezettek a veszprémiek (17-13).

A csereként beállt Svan szerezte a második felvonás első találatát, majd Wanne lőtt egy gyors kontragólt. David Davis három helyen is változtatott: Strlek, Marguc és Nenadics is csatasorba állt. Utóbbi első kísérlete nyomán rögtön a hálóba került a játékszer. Lauge és Lékai megvillant, Svan sikeres kísérletének is köszönhetően mínusz egyre is zárkózhattak volna vendégek, de a remeklő hazai védelem blokkolni tudott. Nagy átlövése is Bergerud ketrecében kötött ki, Wanne viszont ziccerben fölé lőtt. Marguc szerencsére nem rontott, a meccs kétharmadánál ismét négyre nőtt a differencia (21-17).

Hald vezetésével kapaszkodtak az észak-németek, de valós felzárkózási esélyük már nem volt extázisban játszó riválisukkal szemben. Mikler – aki utoljára védett a BL-ben a Veszprém Arénában – könnyű szerrel védte Lauge próbálkozását, Nenadics és Nilsson jóvoltából már öt volt közte (45. perc: 24-19). S még ezt is tudta fokozni a házigazda, Röd góljára Nenadics és Marguc válaszolt.

Tízzel a vége előtt tehát végleg eldőlt a továbbjutás kérdése, a drukkerek hullámzásba kezdtek. Biztos előnye birtokában kicsit vissza is vett a szédületes tempóból a Telekom, amit Jeppsson főszereplésével három góllal büntetett a jelenlegi legjobb német alakulat (54. perc: 26-23). Ilics aztán kétszer is zseniális labdával hozta helyzetbe Nilssont, aki már öt gólnál járt. A hajrában David Davis nevét skandálta a publikum, aki négyes döntőbe vezette alakulatát. Mikler a tizedik védését is bemutatta. Glandorf még betalált a végén, de az utolsó szó Mahéé volt (29-25). A Veszprém tehát kettős győzelemmel jutott a BL négyes döntőjébe! Sorozatban tizenegyesszer nyertek a mieink az elitsorozatban, ami klubrekord!

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, negyeddöntő, visszavágó:
Telekom Veszprém–SG Flensburg-Handewitt 29-25 (17-13)
Veszprém Aréna, 5321 néző. Vezette: Pichon, Reveret (franciák).
Veszprém: Sterbik – Gajic 6 (5), Nagy L. 2, Lékai 2, Blagotinsek 1, Ilics 1, Manaszkov 1. Csere: Mikler (kapus), Terzic, Nilsson 5, Mahé 4, Mackovsek 1, Tönnesen, Strlek 1, Marguc 2, Nenadics 3. Vezetőedző: David Davis.
Flensburg: Bergerud – Steinhauser 1, Glandorf 1, Karlsson, Hald 4, Johannessen 1, Wanne 7 (2). Csere: Buric (kapus), Lauge 4, Röd 1, Golla 1, Jeppsson 3, Svan 2. Vezetőedző: Maik Machulla.
Kiállítások: 6, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 5/5, ill. 2/2.
Továbbjutott: a Veszprém kettős győzelemmel, 57-47-es összesítéssel.

Így látták a főszereplők
David Davis: – Először is szeretnénk köszönetet mondani a feleségemnek, aki minden egyes nap támogatott a munkámban, s abban is, hogy ide költözzünk. Köszönöm a klubnak is a támogatást. A szurkolóknak is hálás vagyok, akik nélkül ezt nem tudtuk volna elérni. És köszönet a játékosaimnak is, akik nagyon komoly munkát végeznek hétről hétre. Nagy dolgokat egyedül nem lehet nyerni, Veszprémben pedig mindenki mindent megtesz, hogy csak a feladatomra koncentrálhassak. Ennek a csapatnak minden évben helye lenne Kölnben, büszke vagyok rá, hogy idén sikerült is véghez vinnünk ezt. Nagyon erős, fegyelmezett csapat a Flensburg, amely kiváló egyéniségekből áll. Nagyon nehéz volt, de sikerült felülmúlnunk őket, s megyünk Kölnbe. Az első időkérésnél azt mondtam a fiúknak, hogy ébredjenek fel, s nyugtattam őket. A lényeg a győzelem és a továbbjutás. Van, amkor számít, hogy minként játszunk, máskor azonban csak a győzelem. A mai is ilyen volt.

Dragan Gajic: – Mindenki könnyű továbbjutást várt, de mi tudtuk, hogy nagyon nehéz dolgunk lesz. Idegesen kezdtünk, nagy volt a nyomás rajtunk. Többször is megremegett a kezünk a nagy felelősség miatt, de ez normális egy ilyen nagy meccsen. Köszönet illeti a szurkolóinkat, akik 0-5-nél is támogattak minket. S külön köszönet jár a családtagjaimnak is, akik sok áldozatot hoztak értem a szezonban. Nagy diadal ez Veszprémnek és az országnak.

Maik Machulla: – Reménykedtünk a fordításban, noha tudtunk, hogy nagyon nehéz hét góllal nyerni ebben az arénában. Jól kezdtünk, minden megfelelően működött a találkozó elején, aztán könnyen visszaengedtük a hazaiakat a meccsbe. Pechünk is volt, s bizonyos esetekben a játékvezetői döntések sem kedveztek nekünk, illetve többször is eladtuk a labdát. Kockáztatnunk kellett, de ez sem jött be. A szünet után is folytattuk a küzdelmet. Azt kértem a fiúktól, hogy ne adják fel, s ez így is történt. Természetesen csalódott vagyok, de a két összecsapás alapján megérdemelten jutott tovább a Veszprém. A legutóbb három alkalommal a végső győztestől kaptunk ki a negyeddöntőben. Kívánom a Veszprémnek, hogy folytassa ezt a szériát.

Simon Jeppsson: – Úgy vélem, megvolt a megfelelő taktikánk a mai találkozóra, s jól is kezdtünk. Könnyelmű hibákat vétettünk, amelyeket könyörtelenül megbüntettek a hazaiak. Keményen harcoltunk a legvégéig, így nincs okunk sajnálkozni. A Veszprém világklasszis csapat top játékosokkal. Rendkívül nehéz dolgunk volt ebben a fantasztikus hangulatú arénában. Gottfridsson játéka nagyon hiányzott nekünk, aki egy fontos, gólerős játékosunk.
forrás: Vehirsport.hu
 Vissza