Amilyen nehezen indult, olyan sima lett a vége
2019. február 24.
Az első negyedórában mindössze két gólt lőtt, a folytatásban azonban rendezte sorait, a második játékrészben pedig esélyt sem adott a Meskov Bresztnek a Telekom Veszprém szombaton a BL-ben.
Amilyen nehezen indult, olyan sima lett a vége
Az utolsó előtti etaphoz érkezett a férfi klubkézilabda „király kategóriája”, vagyis a Bajnokok Ligája csoportköre, amelyben a Veszprém a fehérorosz bajnok Meskov Bresztet fogadta. Mivel a macedón Vardar Szkopje szombaton nyerni tudott a svéd Kritianstad vendégeként, visszavette a nyolcaddöntős párosítás szempontjából kedvezőnek ígérkező második helyet az A csoportban. Így a mieinknek mindenképpen hozniuk kellett a vasárnapi találkozót, ám a hatodik Bresztnek is égető szüksége volt a pontokra, hogy megtartsa a még éppen továbbjutást érő pozícióját.

Éppen ezért hatalmas küzdelmet ígért a találkozó, amelyen ennek megfelelően nagyszerű hangulat és természetesen telt ház fogadta a résztvevőket. A kezdő sípszó előtt az 50. születésnapját ünneplő klubikont, Éles Józsefet köszöntötte a publikum. Hasonlóan nagy tapsot kapott a résztvevők bemutatásakor a mieink korábbi hálóőre, Ivan Pesic is.

Lékai rögtön az első támadás végén betalált, s úgy tűnt, hogy a Veszprém védekezése is nagyszerűen szuperál. Skurinszkij a 4. percben egyenlített átlövésből, majd Nagy kiskiállítását kihasználva Kulak fordított. A Telekom pontatlanul, sok hibával támadott, s Pesic is sorra mutatta be a védéseket. Ivic hetesét Mikler hárította a kapufa segítségével, de ez sem lendítette át együttesét a holtponton. Razgor zsinórban hármat lőtt, a játékrész harmadánál időt is kért David Davis (1-5).

Pesic valósággal megbabonázta a bakonyiakat, Gajic hetesből sem tudta bevenni a portáját. A közönség ébresztőt fújt. Terzicet is kiszórták két perce, szerencsére emberhátrányban is hatékonyan védekezett a házigazda. Az ellentámadás végén Nagy lőtte át a belorusz falat, a csapatkapitány tizennégy perces (!) gólcsendet tört meg. Mindent elkövetett, hogy felzárkózzon a magyar rekordbajnok: Skurinszkij bombájára Mackovsek és Manaszkov válaszolt egy percen belül (17. perc: 4-6).

Kulak és Lékai pengeváltása után Davis hármat is cserélt, egyszerre érkezett Marguc, Nilsson és Tönnnesen. Utóbbi rögtön be is talált. Blagotinsek figyelmeztetése nyomán harmadszor kerültek hátrányba a piros mezesek, Skurinszkij pedig élt a lehetőséggel. Pesic Tönnesen második kísérleténél már résen volt, nem úgy a csereként beállt Iliccsel szemben (21. perc: 7-8).

Szelvaszjuk kapta a vendégek első kiskiállítását. Sajnos ezt sem sikerült kihasználni, Pesic kétszer is védett. Cadenas mester is magához hívta az övéit, Silovics szerzett újabb breszti gólt hat perc elteltével. Mikler védett fontos pillanatban, Ilics pedig egyre csökkentette a különbséget. Kulak jegyezte a tizedik breszti gólt, amire Tönnesen felelt Obranovic kisbüntetése után. Manaszkov egyenlíthetett volna, de ezúttal is Pesic volt az úr (9-10).

Blagotinsek egyenlített rögtön a második játékrész elején, majd jó védekezés után Nenadics szerzett előnyt. Mikler bravúrral hárította Kulak kísérletét, Nilsson sikeres lövésével először vezethetett kettővel a Davis-csapat (12-10). Tovább is nyílhatott volna az olló, hiszen Mikler rendre kibabrált a rivális lövőivel, de nem sikerült hiszen Pesic előbb Nenadics, majd Marguc ziccerét is kiszedte. Ehelyett – Djukics duplájával – egyenlített a Meskov (39. perc: 13-13).

A csereként beállt Mahé és Mackovsek gyorsan visszaállította a kétgólos fórt, sőt, Djukics újabb gólja után Nagy és Mackovsek is megzörgette a hálót. A 44. percben, 17-14-nél időt is kért Manuel Cadenas. A beloruszok hét a hat elleni játékkal is előrukkoltak. Kevés sikerrel. A publikum legnagyobb örömére Terzic lőtt az üres ketrecbe. Kulak és Skurinszkij góljaival kapaszkodott az ellenfél. Djukics háromra is felhozhatta volna az övéit, de Mikler hárította a ziccert. Ehelyett Strlek tornázta plusz ötre a differenciát (49. perc: 21-16).

Nilsson pillanatai következtek, aki kétszer is kiválóan került helyzetbe, s mindkétszer mattolta is Pesicet. A fehér mezesek kezdő horvát jobbátlövője, Ivic az 53. percben iratkozott fel a gólszerzők közé (23-18). Így tett Gajic is, aki a végjátékra beszálló Matskevicset avatta fel. Öttel a vége előtt Djukics góljával az utolsó szalmaszálba kapaszkodott a Meskov. Nilsson újabb találata után hetest is lőhetett Djukics, de Mikler ezt is védte. Ezzel pedig el is dőlt a két pont sorsa. A hajrában sorra lőtte az üres kapus gólokat a Telekom, Mahé kétszer, Ilics egyszer volt eredményes (28-20). Az i-re Mikler tette fel a pontot, miután Kulak hetesét is kitolta.

Győzelmének köszönhetően a Davis-csapat visszavette második helyét a csoportban, s ha jövő héten pontot szerez Kielcében, biztosan meg is őrzi azt.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, A csoport, 13. forduló:
Telekom Veszprém–Meskov Breszt 28-20 (9-10)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Lah, Sok (szlovénok).
Veszprém: Mikler – Gajic 1, Nagy L. 3, Blagotinsek 1, Mackovsek 4, Terzic 1, Manaszkov 1. Csere: Lékai 2, Marguc, Tönnesen 2, Nilsson 4, Ilics 3, Nenadics 1, Mahé 4, Strlek 1. Vezetőedző: David Davis.
Breszt: Pesic – Djukics 4 (1), Ivic 1, Kulak 4, Poteko, Skurinszkinszkij 4, S. Razgor 4. Csere: Matskevics (kapus), Horak, Obranovic, Silovics 1, Szelvaszjuk, Baranov, Djordjics, Jurinok 1, Sumak 1. Vezetőedző: Manuel Cadenas.
Kiállítások: 8, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 1/0, ill. 3/1.

Így látták a főszereplők
David Davis: – Pesic főszereplésével kiválóan kezdett a Breszt. Nagy gondot okozott nekünk a horvát hálóőr, alig tudtunk gólt lőni neki. A védekezés jól működött, de a támadójátékunkkal nem voltam elégedett. Fordulás után Mikler is nagyszerűen védett, sokat futottunk és számos indításgólt szereztünk. Ez volt a kulcs a győzelmünkhöz. Az elmúlt meccseken többször is rosszul kezdtünk, ezt mindenképp ki kell javítanunk. Összességében elismerést érdemel a csapatom, mert a bajnokság nagyon fontos szakaszában teljesít jól.

Mikler Roland: – Az első félidőben Pesic remekelt, de úgy éreztem, mi is nagyban hozzájárultunk ahhoz, hogy így védjen. Nem koncentráltunk ugyanis megfelelően a ziccereknél. A szünet után az a Veszprém jött ki az öltözőből, amelyet Szkopjéban is láthattunk a második félidőben. Ekkor már teljesen más képet mutattunk. Ekkor már olyan védekezés szerepelt előttem, amely nagyban megkönnyítette a dolgomat. Nagyon jó érzés volt a második félidőben pályán lennem. Nem szabad azonban mindig harminc perce hagyatkoznunk, végig jó teljesítményt kell nyújtanunk. Kielcében is erre lesz szükségünk.

Manuel Cadenas: – Nagy lehetőséget szalasztottunk el az első félidőben, hiszen ekkor kiválóan játszottunk, s Pesic is nagyszerűen védett. A Veszprém a szünet után nagyon erősen kezdett, a mi támadójátékunk viszont nem működött a megfelelő szinten. Ellenfelünk nagyon magas szinten játszik a szezon ezen időszakában. Most lehetetlen nyerni ellenük, főleg a saját csarnokukban.

Vid Poteko: – A két pontért jöttünk. Az első játékrészben jól is játszottunk, s Pesic is remekelt. A második felvonásban azonban gyenge támadójátékkal rukkoltunk elé, a Veszprém teljesítménye viszont feljavult, s megérdemelten nyert.
forrás: Vehirsport.hu
 Vissza