Nyert a Veszprém, örömkönnyek hullnak az égből
2019. február 9.
Hősiességből jelesre vizsgázva háromgólos győzelmet aratott a Telekom Veszprém a spanyol Barca Lassa felett az Arénában, a legrangosabb sorozat szombati játéknapján.
Nyert a Veszprém, örömkönnyek hullnak az égből
– Volt egy álma, hogy a Barcelonában játszhasson. S amikor egy szép napon felkeresték, ő mégis azt válaszolta, hogy nem. Hívott, hogy közölje, a Veszprémet választotta. Őszintén mondom mindenkinek, pontosan szeptember 8-án, a születésnapján történt. Felhívott és azt mondta: „Édesapám, elkeseredett vagy, hogy nem a Barcelonát választottam?” Én azt a választ adtam, amit már sejtett, mert minden gyermekemnek ezt mondtam: „Soha nem leszek elkeseredve attól, amit valaha is tenni fogsz!” – hangzottak el Petre Cozma szavai a Szíven szúrt ország című magyar dokumentumfilmben.

Azt mondják, hosszabb életet adhat, ha az embernek sok barátja van. Mi ismerünk valakit, akinek halhatatlanságot is adott. Tíz esztendeje és egy napja már, hogy tragikus körülmények között elhunyt Marian Cozma, mindnyájunk barátja. Nem tudhatjuk, hogy a sors, vagy Isten akarta így, de szombat délután pont a 11. fordulóban lépett parkettre a Veszprém, amely magát a „hispán ördögöt”, a Barcelonát hívta táncba.A mérkőzést megelőzően barátunk, Marian Cozma emlékére egy kisfilmet is levetítettek. Az emlékképek után a szurkolók tapsa a csapat három egykori kiválóságának szólt: Illyés Ferencet, Ivan Lapcevicet és Illyés Ferencet Iváncsik Tamást köszöntötték.

A nevezett keretünket szemügyre véve két hiányzóval és egy visszatérővel számolhatott Davis mester: a súlyos térdsérülést szenvedő balátlövőnkre Jamali Imanra, illetve a combsérüléssel bajlódó beállósunkra René Toft Hansenre az idény során már nem számíthatunk. Kent Robin Tönnesen azonban felépült kézsérüléséből. A Xavier Pascual vezette katalánoknál a térdsérüléssel bajlódó balszélső Casper Mortensen helyét a kölcsönvett Nemanja Ilic pótolta, míg a beállós Cedric Sorhaindo, illetve korábbi irányítónk, Aron Pálmarsson szintén sérülés miatt maradt ki.

A mérkőzés félperces gyászszünettel vette kezdetét: 5000 ember állt fel és csendesedett el egyszerre, könnyeikkel küszködve. A kezdődobást a Veszprém végezhette el, mely három perc játékidő után megszerezte első találatát is: Lékai Máté az 500. gólját dobta veszprémi színekben. Elképesztő hangulat uralkodott a csarnokban, melyet Mackovsek gólokkal, Sterbik védésekkel honorált (5. perc: 3-2).Az O-szektor sem feledkezedett meg „Madárkáról”, a 8. percben 8-as számú plakátokat tartottak az ég felé, s a nevét skandálták: lerótták tiszteletüket egykori beállósunk előtt. Nem sokkal később Nagy László is betalált, Momir Ilic duplájával pedig már kettővel is vezettek az Építők (17. perc: 11-9). Sterbiket Mikler váltotta a kapuban, aki parádésan szállt be.

Az is kiderült, hogy Tönnésen jól van, nem is akármennyire: a 25. percben az ő találatával már hárommal is vezettünk. Abszolút összeszedetten kézilabdázott a Veszprém, s úgy tűnt, sikerülhet is előnnyel vonulni a pihenőre, azonban a katalánok felszívták magukat a végére, így állhatott 15-15 az eredményjelzőn az első játékrész lefújásakor...A második félidő katalán támadással kezdődött, melyet Blagotinsek szakított félbe: lerántását kiállítással jutalmazták a játékvezetők. Hiába az emberelőny, a Barca nem tudott rögtön gólt szerezni, Mikler ugyanis a helyén volt. Ezek után Nenadic is feliratkozott a góllövők közé, nem is hétköznapian: pályára lépése után rögtön duplázott (35. perc: 17-15)

Gajic kiállítása után ismét nem tudta kihasználni emberelőnyét a spanyol együttes, Mikler hősiesen védte a veszprémi ketrecet. Mahé jóvoltából pedig már háromra növeltük előnyünket. A játékvezetőknek ezek után sem sikerült megszerettetni magukat a szurkolókkal, akik nem tetszésüket hangos füttyszóval mutatták ki.A 40. percben Nenadic jóvoltából ismét kettővel vezettünk, Mahé találata pedig segített stabilizálni előnyünket. Hiába védett bravúrral Moller, Nilsson passzát követően a hispánok hálóőre Mackovseken nem tudott már kifogni. Tomas révén azonban sikerült egyenlítenie a katalánoknak, de nem sokáig örülhettek: Tönnésen vezényletével azonnal visszavettük a vezetést (46. perc: 23-22).

Nilsson is feliratkozott a góllövők közé, de bombájára Tomas szinte egyből válaszolt. Tönnesen azonban ezt sem hagyta annyiban, harmadik találatával ismét kettővel vezetett a Veszprém. Nenadic jóvoltából továbbra is tartottuk előnyünket, amikor a kapuban ezúttal Sterbik váltotta Miklert. (51. perc: 26-24).Mahé újabb találata táplálta szívünkben a parazsat, amely Tönnesen negyedik gólja után már lángra is gyúlt. Sterbik védései is kellettek hozzá, hogy az 55. percben hárommal vezethessünk, azonban ezek után egy kissé megremegni látszottak az Építők. Sterbik Árpád azonban ezt nem így gondolta, ha kellett kézzel, ha kellett, orral is hárított. Mahé negyedik találatával megint csak hárommal vezetett a Telekom, nyoma sem volt megremegésnek (57. perc: 29-26)!

Zúgott az Építők, vajdasági hálóőrünk újabb hárításai után pedig mind az 5000 ember állva tapsolt, amikor is 52 másodperccel a vége előtt Davis mester kikérte utolsó időkérését. A szurkolók a lefújást megelőzően is Marian Cozma nevét skandálták, így győzte le 29-26-ra a Telekom Veszprém a „hispán ördögöt”.A találkozó lefújása után, ünneplés és könnyek között előszőr ítélték oda a Marian Cozma Emlékdíjat, melyet Ovádi Péter országgyűlési képviselő, illetve Csík Zoltán, a Veszprém Handball Team Zrt. vezérigazgatója, a hazai csapatkapitány Nagy Lászlónak adtak át.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, A csoport, 11. forduló:
Telekom Veszprém–Barca Lassa 29-26 (15-15)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezették: Kurtagic, Wetterwik (svédek).
Veszprém: Sterbik – Marguc 1, Nagy 2, Lékai 3, Blagotinsek, Mackovsek 3, Manaszkov 4 (1). Csere: Mikler (kapus), Terzic, M. Ilic 2, Nilsson 1, Tönnésen 4, Mahé 4, Nenadic 4, Strlek 1, Gajic. Vezetőedző: David Davis.
Barcelona: Moller – Tomas 4, Mem 3, Fabregas, Petrus 1, NGuessan 4, Arino 4. Csere: Andersson, Dolenec 3 (3), Gomez 3, Entererrios 1, Duarte 2, Syprzak 1. Vezetőedző: Xavier Pascual.
Kiállítások: 6, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 1/1, ill. 3/3.

Így értékeltek a főszereplők
David Davis: – Óriási megtiszteltetés volt egy olyan edző ellen játszani, mint Xavier Pascual. Nagyon tisztelem, szerintem ő a követendő példa minden edző és szakember számára. Köszönöm a szurkolóknak és Csík Zoltánnak, hogy befogadtak ebbe a családba, hogy hittek bennem, bennünk. Nagyon nehéz találkozó volt, mint mindig a Barcelona ellen.Peter Nenadic: – Nem sok csapat képes győzni a Barca ellen, ezért is külön öröm nekünk ez a siker. A biztatásért pedig mérhetetlenül hálásak vagyunk a szurkolóinknak!

Xavier Pascual: – Gratulálok a Veszprémnek! Köszönöm minden szurkolónak a hangulatot, amit varázsoltak az Arénába. Nem könnyű itt játszani, többször is vezettünk, de többet is hibáztunk... A teljesítményünknek összességében örülök, már a következő mérkőzésre koncentrálunk.Kevin Moller: – Gratulálok a kiválóan játszó Veszprém győzelméhez! Mindkét fél nyerhetett volna, de ma a Telekom bizonyult jobbnak. A hangulat és az atmoszféra, ami itt fogadott minket, még egy vereség ellenére is leírhatatlan.
 Vissza