Fájó pofon: a Vardar nyert Veszprémben
2018. szeptember 29.
Óriásit harcolt a Telekom Veszprém és a vendég Vardar Szkopje a Bajnokok Ligája szombati csoportmeccsén, végül a szervezettebb, egységesebb macedón bajnok nyert. A meccs végén felharsant a „Hol a csapatunk?” és az „Auf Wiedersehen!” is a lelátóról.
Fájó pofon: a Vardar nyert Veszprémben
A 2016-os BL-győztes Kielce elleni hazai siker és a 2015-ös első Barcelona otthonában elszenvedett vereség után a 2017-es aranyérmes Vardar Szkopjéval nézett farkasszemet a Telekom Veszprém szombaton a legrangosabb európai kupaküzdelemben. Újabb roppant nehéz feladat várt tehát a mieinkre, hiszen a macedón bajnok kiválóan kezdte az idényt: nyerni tudott a címvédő Montpellier otthonában, majd vendéglátóként fektette két vállra a svéd Kristianstadot. A házigazda keretéből – az előző két nemzetközi találkozóhoz hasonlóan – a sérüléssel bajlódó Gaspar Marguc mellett Ligetvári Patrik, William Accambray és Jamali Iman maradt ki.A kezdő sípszót megelőzően korábbi sikeredzőjét, Kiss Szilárdot köszöntötte a bakonyi klub. Szintén hatalmas ovációban részesült a vendégek kapusedzője, a korábbi veszprémi kapuskedvenc, Dejan Peric.

Vendég hetessel kezdődött a találkozó, Cupic nézett farkasszemet korábbi csapattársával, Sterbikkel, ám a kapu fölé ejtett. Nagy rögtön az első lövéséből betalált, majd a nála is magasabb, 215 cm magas Kristopans is a hálóba lőtt. Gajic higgadtan értékesített hetesét, Sterbik védte Borozan átlövését, így kettővel is megléphetett volna a Telekom, de Terzic nagy helyzeténél résen volt Milosavljev. Plusz kettő helyett Siskarjov egyenlített. A veszprémiek szemlátomást felszívták magukat az ütközetre, úgy tűnt, hogy extrán motivált a társaság. Ellépni azonban így sem sikerült, Nagy újabb löketére a Szegeddel nemrég bajnoki címet ünneplő Skube, Blagotinsek találatára pedig Gyibirov válaszolt (9. perc: 4-4).Blagotinsek kapta a mérkőzés első kétperces kiállítását, amit két góllal büntetett Borozan. Kiválóan védekezett Vardar, s Milosavljev is remekelt, a tehetséges portás kétszer is megfogta Gajic kísérletét. Három is lehetett volna közte, de Sterbik bravúrral védte Gyibirov ziccerét. Vranjes időt kért, s pályára küldte Ilicet, Nenadicot és kisvártatva Tönnesent is. Gyibirov lőhetett ismét ziccerhelyzetben, s másodjára nem is rontott. Gajic a második hetesét is bevágta, aztán újabb helyzetet hagyott ki, majd Borozan bombázott ismét a hálóba a túloldalon (18. perc: 5-8).

Nenadic bombázott Milosavljev feje fölött a hálóba, de továbbra is a Vardar uralta a találkozót. Sorrendben Kristopans, Gyibirov és Kalaras is betalált, a meccs kétharmadánál, 6-11-nél ébresztőt fújt a telt házas publikum. Siskarjev kisbüntetését kihasználva Strlek szépített, utána pedig Gyibirov váltotta gólra a második vendég hetest.Nagyon kellett a huszáros hajrá a mienktől, Gajic és Ilic faragott a hátrányból. Utóbbi kétperces figyelmeztetéséből sem tudott előnyt kovácsolni a rivális, hiszen Ferreira a felső kapufát találta el, majd Tönnesen sikeres lövése után Borozan ziccerét szedte ki Sterbik. Szinte felrobbant a csarnok, amikor Gajic eggyel a szünet előtt egyre csökkentette a különbséget. Parrondo időt kért, Kristopans pedig beállította a 11-13-as félidei állást.

A második felvonás is Nagy-góllal indult, amire gyorsan felelt a brazil Ferreira. Nagy negyedszer is a hálóba juttatta a játékszert, miközben Sterbik eszén nem lehetett túljárni. Mackovsek első góljával egyenlített a magyar rekordbajnok, ráadásul Mikler védte Gyibirov hetesét. Blagotinsek juttatta hosszú idő után előnyhöz az övéit, Mackovsek pedig meg is duplázta azt (39. perc: 16-14).Azonnal időt kért a végig szervezett, egységes gárda benyomását keltő Szkopje, ami meg is hozta számára a várt eredményt, hiszen pillanatok alatt egyenlített. Manaszkov a beállós pozíciójából volt eredményes, de Cupic duplájával újra fordított a Vardar (43. perc: 17-18). Gajic ráadásul megsérült, cserét is kellett kérnie. Tovább hullámzott a rendkívül magas hőfokú meccs, felváltva vezettek a felek, kettővel azonban csak a hazaiak tudtak ellépni (48. perc: 21-19). Borozan negyedszer villant meg, amire Vranjes újabb időkérése után Nenadic válaszolt.

Ekkor a német sípmesterek ­– meglehetősen vitatott körülmények között – Blagotinseket és Manaszkovot is kiszórták két percre. Cupic elsőre rontott kettős emberelőnyben, aztán másodjára javított, Gyibirov pedig a saját térfeléről vette be az üres veszprémi kaput (52. perc: 22-22).Hattal a vége előtt Cupic hetesével megint a vendégek vezettek, fontos pillanatban szólt hozzá a mérkőzéshez a cserekánt beállt Mahé. Karacic pontos lövésére még válaszolt Manaszkov, de Ferreira kétszer is beköszönt, így kétgólos előnnyel várhatták az utolsó két percet a macedónok (24-26). Az utolsó halvány esélyek is elszálltak, amikor Nagy kísérletét blokkolta Milosavljev. Kristopans végül biztossá tette az amúgy is biztosat, Mackovsek gólja már csak szépségtapasz volt (25-27).

A lefújást követően a közönség is kifejezte nemtetszését, többször is felharsant a „Hol a csapatunk?” és az „Auf Wiedersehen!” a lelátóról. A Veszprém tehát három meccsen szerzett két ponttal várja a jövő heti, breszti folytatást.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, A csoport, 3. forduló:
Telekom Veszprém–Vardar Szkopje 25-27 (11-13)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Geipel, Helbig (németek).
Veszprém: STERBIK – Gajic 5 (2), Nagy L. 4, Blagotinsek 2, MACKOVSEK 4, Terzic, Strlek 1. Csere: Mikler (kapus), Lékai, Toft Hansen, Nenadic 2, Ilic 1, Tönnesen 2, Nilsson, Manaszkov 3, Mahé 1. Vezetőedző: Ljubomir Vranjes.
Vardar: MILOSAVLJEV – Siskarjov 1, Kristopans 4, Skube 2, Kalaras 1, BOROZAN 5, GYIBIROV 6 (1). Csere: Cupic 4 (2), FERREIRA 3, Karacic 1. Vezetőedző: Roberto Gracia Parrondo.
Kiállítások: 16, ill. 4 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 6/3.

Így látták a főszereplők
Ljubomir Vranjes: – Egyáltalán nem vagyok elégedett a látottakkal. Megvoltak a lehetőségeink, hogy nyerjünk, de hét technikai hibát is vétettünk. Nyolc kiállítást kaptunk, Gajic megsérült, roppant nehéz dolgunk volt. Elsősorban magunkba kell néznünk, de több furcsa döntést is hoztak a játékvezetők. Ziccereket hagytunk ki a kapus ellen. Nem akarom elvenni a Vardartól a győzelmet, de úgy érzem, hogy valaki nem akarta, hogy nyerjünk. Nem ez volt az első alkalom, ennek véget kell vetni. A játékosaim mindent megtettek, az utolsó pillanatig keményen küzdöttek. Vissza kell találnunk a győzelem útjára, mert itthon nem veszíthetünk.

Nagy László: – Okosan játszott a Vardar, jól felkészültek belőlünk, s remekül kihasználta a lehetőségeit. Ellenfelünk rendre jó döntéseket hozott támadásban, mi azonban sok ziccert hagytunk ki. Az utolsó 8-10 percben magakadt a támadójátékunk. Szomorú és csalódott vagyok. Keményen védekeztünk, de nem akartunk sérülést okozni. Vissza kell nézni, hogy mennyire voltak jogosak a kiállításaink. Azonban a ziccereket mi hagytuk ki, ezért magunkat okolhatjuk.

Robert Gracia Parrondo: – Nagyon örülök a két pontnak, hiszen borzasztó nehéz Veszprémben nyerni. Több problémával is meg kellett küzdenünk, hiszen sok a sérültünk, s amúgy is gyengébb a keretünk a tavalyinál. Nagyszerű meccset vívtunk, óriási köszönet jár a játékosimnak, akik mindent beleadtak ma.

Igor Karacic: – Legalább tízszer játszottunk az utóbbi három évben a Veszprémmel, s mindig óriásit küzdöttünk. Nagyszerű meccset vívtunk ma is. Büszke és boldog vagyok a győzelem miatt.
forrás: Vehirsport.hu
 Vissza