Győztes BL-rajt Sterbik-parádéval
2018. szeptember 15.
A házigazda Telekom Veszprém hatalmas csatában, de végig vezetve nyert a lengyel Kielce ellen a Bajnokok Ligája első fordulójában.
 Győztes BL-rajt Sterbik-parádéval
Mindössze tíz mezőnyjátékossal – no meg két kapussal– érkezett Veszprémbe a sérülésektől tizedelt Kielce a Bajnokok Ligája csoportkörének első fordulójában. A lengyel bajnok soraiból a Vardartól igazolt Luka Cindric mellett Mariusz Jurkiewicz és Uladziszlav Kules is hiányzott. Talant Dujsebajev vezetőedző – a korábbi híresztelésekkel ellentétben – így sem reaktiválta a nyáron visszavonult és másodedzőnek kinevezett Uros Zormant. Ljubomir Vranjesnek ezzel szemben egyetlen játékosát, Gasper Margucot kellett nélkülöznie sérülése miatt. Jamali Iman, William Accambray és Ligetvári Patrik pedig a keretszűkítés áldozata lett.

A vendégeket több mint száz szimpatizánsuk kísérte el a találkozóra, amely az európai szövetségnél kiérdemelte a hét meccse titulust. A kezdő sípszó előtt ünnepélyes pillanatoknak lehetett szemtanúja a telt házas publikum. A klub ugyanis ez alkalommal vonultatta vissza korábbi klasszisa, a tizenegyszeres magyar bajnok, tizenkétszeres Magyar Kupa-győztes, KEK-győztes és BL-döntős Zsigmond György tizennégyes számú mezét.

A tizennégy év után visszatérő Sterbikkel a kapujában kezdett a házigazda, akit Janc avatott fel hétméteresből. Kisebb meglepetésre Nenadic kapta meg Vranjestől a karmesteri pálcát, az első percek azonban Mackovsekről szóltak, aki kétszer is betalált. Aztán elég volt egy pontatlan átadás és egy Cupara védés, Alex Dujebajev és Lijewski góljaival máris fordított a Kielce (8. perc: 2-3).

Kettővel is elléphettek volna a sárga-kék mezesek, ám Sterbik egy támadáson belül kétszer is hárított. Gajic aztán indításból és hetesből is eredményes volt. Az exkielcei Strlek révén néhány pillanatra kettőre nőtt a különbség, de Alex Dujsebajev villámgyorsan válaszolt. Sterbik ismét bravúrral védett, aztán Janc hetesénél már ő sem segíthetett (15. perc: 5-5).

A csereként beállt Ilic, illetve Gajc góljaival ismét kettőre növelte fórját a Telekom, amikor a fiatalabbik Dujsebajev fivér, a Celjéből visszarendelt Daniel is hozzászólt a meccshez. Mindkét szakvezető folyamatosan rotált, de a meccs képe nem változott, állandósult az egy-kétgólos hazai vezetés (19. perc: 9-8). Nagy fontos pillanatban lőtte ki a jobb felső sarkot, Sterbik megint útját állta a labdának, Strlek pedig szinte nullszögből tornázta háromra a különbséget (11-8).

Az utolsó hat percre is plusz hárommal fordult a Telekom, sőt, többször is lehetősége volt még egyet közé tenni, de a lehetőségek kimaradtak. Nem úgy a túloldalon. Alex Dujsebajev és a beállós Karalek révén egyre csökkentette hátrányát a rivális (27. perc: 13-12). Toft Hansen is megszerezte első veszprémi BL-gólját, Sterbik pedig bemutatta visszatérése utáni első hazai hetesvédését, amit Janc bánt. A 14-13-es félidei állást Alex Dujsebajev állította be egy szépségdíjas kínai figura végén.

Strlek középről eleresztett kiváló lövésével indult a második játékrész, amire Karalek felelt. Gajic gyors duplájával megint háromgólos előnybe került a magyar rekordbajnok. Öt perc elteltével Lékai is feliratkozott a gólszerzők közé, 19-16-nál Ivic érkezett Cupara helyére a lengyel kapuba. Toft Hansen kétperces kisbüntetését kiválóan kihasználták a vendégek, akik felzárkóztak egy gólra.

Strlek az ötödik próbálkozásból elért ötödik találatával jelezte, hogy kiváló „boltot” csinált vele együttese. Mackovsek is megvillant hosszú idő után, s Nenadic lökete is utat talált a kapuba, így először mutatott négygólos differenciát az eredményjelző (42. perc: 22-18). Blagotinsek kétperces kiállítása után Mikler állt be egy hetesre, s meg is fogta azt. Továbbra sem lehetett azonban nyugodtan hátradőlni, Karalek és Alex Dujsebajev is megzörgette a hálót.

Olyannyira nem, hogy az utolsó tíz percre is „csak” plusz kettővel fordulat a Vranjes (25-23). Pedig Sterbik a szélről, átlövésből és ziccer helyzetekből érkező lövéseknél is parádézott. Sőt, Fernandez öttel a vége előtt egyetlen gólra faragta alakulata hátrányát (26-25). Lékai mattolta Ivicet, de a tíz gólnál járó Dujsebajevet nem tudta feltartóztatni a bakonyi védelem. Vranjes időt kért, Lékai elvesztette a játékszert, a Kielce pedig egyenlíthetett volna, de elkapkodta a gyors ellentámadást. Lékai aztán gyorsan jóvá tette hibáját, s a hálóba bombázott. Jurecki azonnal válaszolt, de a hátralévő időben már veszprémi kezekben maradt a játékszer. Sőt, a dudaszó pillanatában Lékai újra betalált (29-27). A Telekom tehát győzelemmel rajtolt az elitligában, a meccs legjobbjának Sterbiket választották. Kedden Egerbe látogatnak Nagy Lászlóék az NB I-ben, szombaton pedig Barcelonában lépnek pályára a BL-ben.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, A csoport, 1. forduló:
Telekom Veszprém–PGE Vive Kielce 29-27 (14-13)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Gusko, Repkin (fehéroroszok).
Veszprém: STERBIK– GAJIC 6 (2), NAGY L. 4, Blagotinsek, Mackovsek 4, Terzic, STRLEK 5. Csere: Mikler (kapus), Nenadic 3, Ilic 2, Toft Hansen 1, Lékai 4, Tönnesen. Vezetőedző: Ljubomir Vranjes.
Kielce: Cupara – JANC 4 (2), K. Lijewski 1, A. DUJSEBAJEV 10 (2), KARALEK 3, Jurecki 1, Jachlewski 2. Csere: Ivic (kapus), Aguiganalde, Fernandez 3, D. Dujsebajev 2, Moryto 1. Vezetőedző: Talant Dujsebajev.
Kiállítások: 10, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 6/4.

További eredmények a csoportból:
Montpellier–Vardar Szkopje 24-27 (11-12)
Kristianstad–Meskov Breszt 30-32 (16-14)

Szerdán játszották:
Rhein-Neckar Löwen–Barcelona 35-34 (16-13)

Így látták a főszereplők
Ljubomir Vranjes: – Elégedett vagyok a látottakkal, s nagyon örülök a győzelemnek. Egész meccsen keményen küzdöttünk, a védelem és Sterbik is remekelt. Mivel a Kielcének több embere is kidőlt sérülés miatt, nehezen tudtunk felkészülni ellenük. Meg is leptek minket néhány dologgal, amit nem láttunk tőlük korábban. Nagyszerű meccset játszottunk egy kiváló együttes ellen, amellyel még fogunk találkozni.

Manuel Strlek: – Tudtuk, hogy kiváló csapat a Kielce, amely ma is óriásit küzdött. Különleges élményt nyújtott számomra a találkozó, hiszen az új csapatomban az ellen a gárda ellen kezdtem, amelyben sok szép évet töltöttem. Tökéletesen alakult számomra az ütközet, ugyanis nyertünk. Elismerést érdemel mindkét tábor, hiszen elejétől a végig támogatták csapataikat. A legfontosabb számunkra a két pont megszerzése.

Talant Dujsebajev: – Nagyon büszke vagyok a csapatomra, mert úgy érzem, mindent megtettük a fiúk a győzelemért. Sterbik azonban a mai napon is megmutatta, hogy a világ legjobb kapusa. Ő jelentette a legnagyobb különbséget a két gárda között. Nehéz feldolgozni a vereséget, hiszen a végén egyenlítés helyett eladtuk a labdát, de a sport már csak ilyen.

Blaz Janc: ­– Egyetértek edzőmmel, valóban Sterbik Árpád jelentette a legnagyobb különbséget a mai napon. Számos problémával küszködünk a sérülések miatt, de a végsőkig küzdöttünk, ezért pedig gratulálok a csapatomnak. Természetesen csalódottak vagyunk a vereség miatt, de dolgozunk tovább a sikeresebb folytatásért.
 Vissza