Kínos BL-búcsú – a Veszprém nyert, de a Skjern ment tovább
2018. március 31.
Nem tudta ledolgozni hétgólos hátrányát, így búcsúzott a Bajnokok Ligája idei küzdelmeitől az előző négy idényben rendre négyes döntőig jutó veszprémi kézilabdacsapat.
Kínos BL-búcsú – a Veszprém nyert, de a Skjern ment tovább
Roppant nehéz, de korántsem megoldhatatlan feladat várt a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a Telekom Veszprémre, amely szombat koraeste azért futott ki a Veszprém Aréna parkettjére a dán Skjern ellen, hogy ledolgozza múlt héten összeszedett hétgólos hátrányát. „Veletek vagyunk, győzni akarunk” – ordította az O-szektor már negyven perccel a kezdést megelőzően, a szurkolók tehát megmutatták, hogy a közelmúlt nem várt fiaskói ellenére is kitartanak kedvenceik mellett.

Ljubomir Vranjes vezetőedző kevert egyet a paklin, vagyis két helyen is cserélt a tizenhatos meccskeretben az „odavágóhoz” képest: Cristian Ugalde és Ligetvári Patrik helyére Jamali Imant és Schuch Timuzsint nevezte.

Elképesztő elánnal kezdett a magyar bajnok, Marguc után Ilic is eredményes volt az első percben. A dán támadásokat olyan hangzavar kísérte, amilyet utoljára talán a Március 15. utcai csarnokban lehetett hallani. A vendégek – kapusukat lehozva – hét a hat ellen támadtak, Olsson talált így először rést a bakonyi falon. Manaszkov is beköszönt, amire Eggert hetesből, a másik veterán dán, Söndergaard pedig átlövésből válaszolt. A jó kezdés ellenére tehát hamar elillant a hazai előny (5. perc: 3-3).

Marguc értékesítette az első veszprémi hetest, s Lékai is feliratkozott a gólszerzők közé. A zöld-fehéreknél ismét Söndergaard villant. Tönnesen löketét kiütötte Nielsen, de a kipattanót Blagotinsek bevágta (10. perc: 6-4). Eggert a második hetest is bevágta, majd az exveszprémi kedvenc, Myrhol egyenlített.

Ilic és Olsson „pengeváltása” után utóbbit kiállították két percre, amit 3-0-s szériával büntetett a Telekom (17. perc: 10-7). Ole Nörgaard időt kért, Söndergaard harmadszor is jól célzott, Tönnesen duplájával aztán először nőtt négyre a különbség. Megtörni viszont nem sikerült az északiakat, akik Nielsen védéseivel és Jesper Konradsson átlövéseivel visszakapaszkodtak 13-11-re.

Mikler helyére Alilovic érkezett, aki rögtön egy védéssel mutatkozott be. Hasonlóan nagy tapsot kapott Marguc gyönyörű kínaija is. A Skjern egy pillanatra sem adta fel: Eggert hetesből, Christensen a szélről volt eredményes. Az egálért is támadhattak a vendégek, de Alilovic útját állta a lövésnek. A pihenő előtt Nenadic kétszer is megzörgette a hálót, együttese így háromgólos előnnyel fordulhatott (16-13).

Alilovic ott kezdte, ahol a szünet előtt abbahagyta, ezúttal Olsson átlövését tolta ki. A jobbszélsők pillanatai következtek: Gajic és Rasmussen villant meg. Gajic és Manaszkov újabb szemet gyönyörködtető kínait hozott össze, a várt különbség felét ledolgozta a Vranjes-csapat (18-14). Lélektani szempontból (is) rosszkor jött Terzic kisbüntetése, hiszen Eggert és Söndergaard révén feljött kettőre a rivális.

Vranjes második időkérése sem hozta meg a várt áttörést, továbbra is két-három gól között ingadozott a különbség. Nenadic beállása ugyanakkor remek húzásnak bizonyult, a szerb játékmester már négy gólnál járt (39. perc: 22-19). Ám sajnos így sem sikerült leszakítani a vendégeket, akik a találkozó kétharmadánál felzárkóztak egyre. Ébresztőt fújt a publikum, ami aztán egy pillanat alatt átcsapott az addig mutatott fergeteges szurkolásba.

Manaszkov játékát sem érhette kritika, a macedón balszélső vezetésével újra ellépett hárommal a Telekom. Ekkor időt kért Nörgaard mester, csapata pedig a játékrész derekához érve ledolgozta hátrányát (45. perc: 24-24). A dánok cserekapusa, Ivanisevic is jól szállt be, ám Alilovic is remekelt, így nem vette át a vezetést a dán ezüstérmes.

Nenadic vezetésével újabb rohamot indított. Noha Ivanisevic továbbra is hozta a bravúrokat, tízzel a vége előtt négyre nőtt a differencia (29-25). Mikkelsen gólja azt jelentette, hogy a Veszprémnek már nyolccal kellett volna nyernie. Manaszkov még halvány reménysugarat nyújtott, de Eggert hetedik hétméterese és Ivanisevic gólja mindet eldöntött. „Hol csapatunk?” – kérdezte az O-szektor, melynek egy része már öt perccel a lefújás előtt hazaindult (30-28). A vége gólzáport hozott, de a Veszprémnek már nem volt esélye a továbbjutásra. A 34-29-es végeredményt Sulic állította be, a Telekommal 2012 után fordult elő ismét, hogy nem jutott nyolc közé a sorozatban.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, visszavágó:
Telekom Veszprém–Skjern Handbold 34-29 (16-13)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Pichon, Reveret (franciák).
Veszprém: Mikler – Marguc 4 (2), TÖNNESEN 5, Blagotinsek 2, Lékai 1, Ilic 3, MANASZKOV 6. Csere: ALILOVIC (kapus), Sulic 1, Schuch, Jamali, Nilsson 1, Terzic, Gajic 2, NENADIC 9 (2). Vezetőedző: Ljubomir Vranjes.
Skjern: Nielsen – Rasmussen 3, J. KONRADSSON 5, Myrhol 3, Stenbacken 1, Olsson 1, Christensen 2. Csere: IVANISEVIC (kapus) 1, SÖNDERGAARD 5, Mikkkelsen 1, EGGERT 7 (7), T. Konradsson. Vezetőedző: Ole Nörgaard.
Kiállítások: 18, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 6/5, ill. 7/7.
Továbbjutott: a Skjern 61-59-es összesítéssel.

Így látták a főszereplők
Ljubomir Vranjes: – Nagyon szomorú, dühös és csalódott vagyok. Ma jó meccset játszottunk, a probléma az első találkozón volt. Nagy volt rajtunk a nyomás, rizikót is vállaltunk. Mindent megpróbáltunk, de nem sikerült. Vállalom a felelősséget a kudarcért. Nem adom fel, a következő meccsen is küzdeni fogunk. A BL véget ért, ami nem méltó a Veszprémhez. Az összecsapás közben többször is azt éreztem, hogy meglehet a továbbjutás, de ilyenkor mindig jöttek a hibáink. Megértem a szurkolók csalódottságát, ők is dühösek, akárcsak én. Új csapatot építünk. Hittem benne, hogy már idén meglehet a BL, de Skjernben ezt elrontottuk.

Schuch Timuzsin: – Nagyon csalódott vagyok. Az első meccsen ment el a továbbjutás. Ma mindent megpróbáltunk, négy öt góllal el is léptünk, de a Skjern azonnal megbüntette a hibáinkat. Most padlón vagyunk, de az a legszebb a sportban, hogy fel lehet állni, s meg lehet mutatni, hogy többre vagyunk képesek.

Ole Nörgaard: – Két fantasztikus meccsen vagyunk túl. Dániában harcoltuk ki a továbbjutást, ahol egyénileg és csapatként is minden idők legjobbját nyújtottuk. Tudtuk, hogy nehéz lesz, de megcsináltuk. Nagyon büszke vagyok a fiúkra.

Markus Olsson: – Tudtuk, hogy nagyon nehéz lesz, s, hogy minimálisra kell csökkenteni a hibáink számát. Nagyszerűen teljesítettünk, s a kapusaink is sokat segítettek. Nagyon boldog vagyok, még mindig az egekben jár az adrenalinszintem.
forrás: Vehirsport.hu
 Vissza