Bizonyítottak a Telekom fiataljai
2018. január 20.
A veszprémi fiatalok megállták a helyüket Európa kézilabda-sztárgyárai ellen: az U18-asok bronzérmet ünnepelhettek az Arénában, az U16-os legénység pedig negyedik lett a Balaton Kupán.
Bizonyítottak a Telekom fiataljai
Az elmúlt három napban a jövő kézis titánjai játszották a főszerepet a XXVIII. alkalommal kiírt Balaton Kupán. A Veszprém Arénában és a Tüzér utcai sportcsarnokban rendezett viadalra ezúttal is rangos mezőny érkezett, a régió legkiválóbb kézilabdaműhelyeivel szemben kellett felvennie a kesztyűt a Telekom U18-as és U16-os együtteseinek.

Az elmúlt napokban a felnőtt férfi kézilabda-válogatottunk Eb-kudarca kapcsán nem kevés kritika érte a hazai utánpótlás helyzetét. Nem kerülte el a kritikák kereszttüze a veszprémi kézilabda fellegvárat sem, amely négy évvel ezelőtt rakta le modern alapokra helyezett utánpótlásprogramja alapjait – tudtuk meg Tombor Csabától, az U18-as korosztály vezetőedzőjétől.

– Négy évvel ezelőtt a hazai mezőnyben nem volt ellenfelünk, majd kimentünk egy tornára, s gyakorlatilag mindenki könnyedén átgázolt rajtunk – emlékezett vissza a nem túl szívderítő közelmúltra Tombor, aki szerint óriási fejlődés vette kezdetét ezt követően. Jól példázza ezt, hogy a zágrábi utánpótlásműhely – amely évről évre ontja magából a nemzetközi szinten is eredményes kézilabdázókat –, négy éve még játszi könnyedséggel gyalogolt át a veszprémi fiatalokon. A horvát gárda a mai elődöntőben viszont csak kőkemény, végletekig kiélezett csatában, utolsó perces góllal tudta beverekedni magát a fináléba a Telekom U18-as seregével szemben.

– Gondolkodási sebességben és fizikálisan is előttünk jár még a Celje és Zágráb, rengeteg ilyen hőfokú találkozó kell, hogy tartósan beérjük őket – húzta alá Tombor Csaba, aki biztos benne, hogy jó úton járnak kollegáival. Rávilágított Szita Zoltán és Tóth Attila helyzetére, akik a Telekom „kézilabdás iskolájából” kilépve bizonyították, megállják a helyüket az NB I-ben, sőt a válogatottban is bemutatkozhattak.

A mindkét korosztályban nyolccsapatos Balaton Kupa a következőképp alakult a Tombor-legénység számára. A Szeged (28-18) és a Belgrád (32-17) kiütése után kemény pofonba szaladt az együttes a későbbi győztes Celje ellen (19-29). A szombati elődöntőben aztán ötgólos hátrányból is felállva, végletekig kiélezett csatára késztették a zágrábiakat, akik egy szerencsés találattal az utolsó másodpercben biztosították be döntőbeli szereplésüket (22-23). A bronzmeccsen ismét brillíroztak a mieink, akik a magabiztosan múlták felül a Vojvodina együttesét. ­– Elégedett vagyok a csapatom játékában, sok hiányzóval vágtunk neki ennek a tornának, s az első mérkőzésen a kezdő beállónkat is elveszítettük. A fiúk küzdeni akarásból és tartásból is jelesre vizsgáztak – értékelt Tombor Csaba.

Az U16-os korosztály a Tüzér utcai csarnokban ugrott mélyvízbe. Ők a Vardar Szkopje és a bosnyák Lokomotiva Brcko legyőzésével jutottak az elődöntőbe, ahol szoros csatában a celjeiek ellen maradtak alul. A bronzérem itt nem jött össze, a horvát Dugo Szelo simán verte a mieinket.

A XXVIII. Balaton Kupa álomcsapatai és legértékesebb játékosai
U16-os korosztályban:

Balszélső: Bakos Bálint - Telekom Veszprém
Balátlövő: Fabian Grubisic - MRK Dugo Selo
Irányító: Luka Leskovec - PPD Zagreb
Jobbátlövő: Matej Svrznjak - PPD Zagreb
Jobbszélső: Jakob Pelko - RK Celje Pivovarna Lasko
Beállós: Zlatko Rauzan - MRK Dugo Selo
Kapus: Dominik Kuzmanovic - MRK Dugo Selo
Legértékesebb játékos: Nik Cirovic - RK Celje Pivovarna Lasko

U18-as kororsztályban:

Balszélső: Davor Causevic - RK Vojvodina
Balátlövő: Zvonimir Safranko - PPD Zagreb
Irányító: Domen Makuc - RK Celje Pivovarna Lasko
Jobbátlövő: Szuharev Lev - Telekom Veszprém
Jobbszélső: Teo Jezernik - RK Celje Pivovarna Lasko
Beállós: Antonio Ljubic - PPD Zagreb
Kapus: Nagy Benedek - Telekom Veszprém
Legértékesebb játékos: Jernej Mlakar - RK Celje Pivovarna Lasko
forrás: Vehirsport.hu
 Vissza