A Kielce ellen javított a Veszprém
2017. december 2.
A Telekom Veszprém a második félidőben felőrölte lengyel riválisát, így három vereség után ezúttal magabiztosan nyert a Bajnokok Ligájában.
A Kielce ellen javított a Veszprém
Huszonegy éve nem látott negatív szériával a háta mögött vágott neki a naptári év utolsó BL-csatájának a Telekom Veszprém, amely a Párizs elleni dupla vereség és az Aalborg elleni idegenbeli fiaskó után a lengyel Kielce ellen próbálta kiköszörülni a csorbát. A csoport harmadik helyén álló magyar bajnok és az ötödik pozíciót elfoglaló riválisa már összecsapott az idei küzdelemsorozatban, Lengyelországban 32-32-es döntetlenre végeztek a felek.

Győri Mátyás – aki a múltheti meccsen debütált a sorozatban – ezúttal is tagja volt a tizenhatos meccskeretnek, Ancsin Gábor, William Accambray, Renato Sulic és Ligetvári Parik viszont nem jutott szóhoz.

A Kielcét szép számú szurkolótábora is elkísérte a találkozóra, amely hangos „Ria, ria Hungária!” rigmussal üdvözölte vendéglátóját. „Polska, Polska!” – jött a válasz a hazai drukkerektől. A Veszprémi Szurkolói Egyesület gigantikus élőképpel készült, a felek bemutatása után magyar és lengyel nemzeti színekben pompáztak a lelátók.

A kezdő sípszó előtt Porga Gyula polgármester a veszprémi kézilabda klub élén végzett értékteremtő munkája, valamint Veszprém város nemzetközi hírnevének öregbítéséért végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréseként Pro Meritis díjat adományozott Kálomista Gábornak. Mint ismert, a klubvezető december 1-jei hatállyal lemondott a Veszprémi Építők Sportegyesület elnöki tisztéről, s ezzel együtt mindennemű választott megbízatásáról.

Terzic kisbüntetését kihasználva Jurecki jegyezte a találkozó első gólját. Jancot is azonnal kiküldték a túloldalon, amit Lékai büntetett. Jurecki ismét vezetéshez juttatta az övéit, Ugalde pedig az első kihagyott kísérlete után ezúttal már nem hibázott. A folytatásban is a lengyeleknél volt az előny, a Telekom rendre futhatott az egyenlítésért. A mieink – a roppant agilisan kezdő Lékai révén – a 8. percben vezettek először (5-4).

Mikler egykori szegedi csapattársa, Bombac, illetve Janc lövésénél is résen volt, a játékrész harmadánál Ilic bombájával már kettővel mentek a mieink. Ám nem tartott sokáig az előny, ezúttal Blagotinseket szórták ki a cseh sípmesterek, Dujsebajev és Jurecki góljaival gyorsan egalizáltak a sárga mezesek. Ahogyan a két tábor a lelátókon, úgy a két gárda is hatalmasat küzdött a játéktéren. Fej-fej mellett haladtak a felek, a lengyelek Bielecki hetesivel tartották magukat (16. perc: 8-8).

Lékai és Blagotinsek remek lövéseivel újra a hazaiak léptek el kettővel, amihez az is kellett, hogy Mikler ismét hatástalanítsa Bombac és Janc kísérletét. Szívósan küzdött azonban a Dujsebajev-csapat, amely héttel a szünet előtt ledolgozta hátrányát (11-11). Sőt, Mamic vezetéshez is juttatta őket, de ismét fordult a kocka: Ilic és Gajic lökete után megint Nagyéknál volt előny. A veszprémiek kiválóan védekeztek, ezt jelzi, hogy a rivális többször is passzív jelzésig támadott. Mégsem változott a játék képe a végjátékban: a Vranjes-csapat rendre vezetett, a Kielce pedig mindannyiszor egyenlített (15-15).

A szünetben beállt Manaszkov mindössze huszonnyolc másodpercet töltött a pályán, s máris mehetett két percre pihenni. Mikler szerencsére védéssel, Ilic pedig góllal kezdte a játékrészt. Nagy lövése kimaradt, Mamic viszont nem rontott. A veszprémi hatos fal roppant precízen tette a dolgát, a lengyel nyitott védekezés már kevésbé. Nilsson és Lékai is növelte góljai számát (37. perc: 18-16).

Nagyot is kiküldték két percre, a Telekom tizenkét, vendége két perc kiállításnál járt. Ezt sem tudta kihasználni a 2016-os BL-győztes, Jurecki újabb góljára Manaszkov válaszolt emberhátrányban. A macedón balszélső háromra is növelhette volna a fórt, de Ivic ezúttal védett. Igaz, így is messze elmaradt Miklertől, aki parádésan tette a dolgát. A meccs kétharmadánál nőtt először kettőnél nagyobbra a különbség, Manaszkov és Nilsson löketével 22-18 állt az eredményjelzőn.

A jövő nyáron Veszprémbe érkező Strlek is feliratkozott a gólszerzők közé, a tarthatatlan Nilsson ezzel szemben már ötnél járt. Mikler valószínűleg őrületbe kergette Bombacot, aki ellen negyedszer is hárítani tudott. A végjátékhoz közeledve sem körvonalazódott, hogy mivel tudná feltörné ellenfele masszív védekezését a Kilelce, amely nem tudott háromnál közelebb férkőzni (50. perc: 25-22).

A hajára fordulva úgy tűnt, hogy fizikálisan és mentálisan is „elfogytak” a vendégek. Dujsebajev mester valamennyi időkérési lehetőségét kihasználta, de nem segítettek az intelmek. Héttel a lefújás előtt Djukic alakította 26-23-ra az állást. Dujsebajev tovább faraghatott volna a hátrányból, ám Mikler ezt meggátolta. Ezzel, valamint Nilsson duplájával gyakorlatilag el is dőlt a két pont sorsa. Nisson végül nyolcig jutott, együttese öttel nyert (31-26).


Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, B csoport, 10. forduló:
Telekom Veszprém–PGE Vive Kielce 31-26 (15-15)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Horacek, Novotny (csehek).
Veszprém: MIKLER – Gajic 3, Nagy L. 2, NILSSON 8, LÉKAI 5, ILIC 5, Ugalde 1. Csere: Alilovic (kapus), SCHUCH, Terzic, Blagotinsek 2, Tönnesen, Manaszkov 2, Marguc 3 (2). Vezetőedző: Ljubomir Vranjes.
Kielce: Ivic – Bombac, Lijewski, Mamic 2, Janc 1, Jurkiewicz, Strlek 1. Csere: JURECKI 9, Dujsebajev 3, Aguinagalde, Djukic 1, Bielecki 5 (5), ZORMAN 4, Jachlewski. Vezetőedző: Talant Dujsebajev.
Kiállítások: 14, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 3/2, ill. 5/5.


Így látták a főszereplők

Ljubomir Vranjes: – Kemény meccsen vagyunk túl. Hatvan percig kiválóan védekeztünk, s Mikler is jó napot fogott ki. Az első félidőben sok két percet kaptunk, így másképp alakult a végjáték, mint ahogyan szerettük volna. A Kielce fizikálisan nagyon erős, mindig nehéz ellene kézilabdázni, de fel tudtuk őrölni őket. Nagyon tetszett mindenkinek a hozzáállása. Nem lehet mindig nyerni, de az fontos, hogy ezt a hozzáállást mindig hozzuk.

Andreas Nilsson: – Nehéz mérkőzés volt, de ezt is vártuk. Mindig ilyen meccseket vív ez a két csapat, most m kerültünk ki győztesen. A védelmünk végig kiválóan működött, Mikler szintén remekelt, így aztán jöttek a gyors lerohanások. Ennek köszönhetjük a győzelmet.

Talant Dujsebajev: – Csak gratulálni szeretnék a Veszprémnek. Többet csak akkor szeretnék mondani, ha újra megnéztem a találkozót. Most elég erős érzelmek munkálnak bennem.

Manuel Strlek: – Gratulálok a Veszprémnek, amely jobb volt ma nálunk. Ennek ellenére is tetszett a játékunk, ma jobbak teljesítettünk, mint korábban. Azonban, ha valaki nyerni akar Veszprémben, nem elég csak felállt fal ellen betalálnia, szüksége van a könnyű gólokra is. Ez ma elmaradt. Azonban a végsőkig harcoltunk egymásért, ami mindenképpen biztató. Szeretnénk javulni, s a téli szünet után jobb pozíciót elérni a csoportban. Bízom benne, hogy tavasszal előre tudunk lépni.
forrás: Vehirsport.hu
 Vissza