Hol tart jelenleg az "Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém" pályázat?
2017. november 7.
Terítéken a közélet

Hol tart jelenleg az "Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém" pályázat? Mit kínálnak a fiatalságnak középvárosaink? Megállítható-e az elnéptelenedés vidéken? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a pénteken második alkalommal megrendezendő Közéleti minikonferencia.
Hol tart jelenleg az Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém pályázat?
A közélet mindig akkor lesz jó, ha az aktuális kérdéseket vizsgáló tárgyalóasztalok mellé nemcsak a témában jártas szakemberek és vezetők ülnek oda rendszeresen, de a szélesebb társadalom is lehetőséget kap arra, hogy a kezdetektől betekintést nyerjen a legfontosabb ügyekbe és véleményével maga is formálhassa azok alakulását. Az erre való törekvés idén májusban testet is öltött az "Európa Kulturális Fővárosa 2023 Veszprém" pályázat kapcsán első ízben megrendezett Közéleti minikonferencián, ahol az érdeklődők többek között civil kurázsiról, veszprémiségről és a kreatív szakemberek helyi lehetőségeiről is beszélgethettek.

Boncolgatni való téma természetesen még bőven akad, és a cél továbbra is fennáll: a civilek, az önkormányzatok, a vállalkozók, a művészek és a tudományos szakemberek közötti együttműködés erősítése, támogatása. Ezért Veszprém város önkormányzata a májusi rendezvény folytatásaként november 10-én délután, a Hangvillában ismét közéleti konferenciát tart.

Az esemény kiindulópontját ezúttal is a közelgő EKF pályázat adja, melynek aktuális szakaszáról HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ ad tájékoztatást, és a kerekasztal beszélgetések során lehetőség lesz a tavasszal megkezdődött párbeszédek folytatására is. Emellett ismét számos olyan téma kerül terítékre, amelyek a civileket, a város polgárait, a fiatalokat foglalkoztatják, valamint kihatnak Veszprém és a térség rövidtávú jövőjére is.

Az Elnéptelenedés és megtartóerő vidéken elnevezésű panel például a falufejlesztés lehetőségeit veszi sorra, a beszélgetőpartnerek között pedig jelen lesz többek között Gaál Zoltán, a KRAFT – Kreatív Város és Fenntartható Vidék Központ koordinátora, Szabados Zsuzsa, az Éltető Balatonfelvidékért Egyesület vezetője, Kopek Annamária, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park – Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési osztályvezetője és a környék polgármesterei is.

A történelmi borvidékek nemcsak a turistákat vonzzák, de egyre többen kívánnak letelepedni a festői szépségű tájon, a kereskedelmi és lakáscélú ingatlanépítések során azonban a táj védelme mellett sem szabad elmenni – erről osztja meg gondolatait többek között id. Laposa József, tájrendező mérnök és Czigány Tamás, Ybl Miklós-díjas magyar építész is.

Minőség vagy tömegek? Egyre többször tesszük fel magunknak a kérdést a Balaton körül megsokasodó zenei nagyrendezvények kapcsán. A témát Mészáros Zoltán, a Művészeti Tanács elnökének vezényletével Dobosi Győző borász, Lobenwein Norbert, a Sziget, a Volt, a Strand, és a Mol Nagyon Balaton szervezője, Martonosi Zsolt, a Chianti Étterem tulajdonosa és Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója és a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány kuratóriumi elnöke feszegeti.

Városaink jövője alapvetően a fiatalságon nyugszik, hiszen nélkülük nehéz hosszú távon tervezni. Éppen ezért nem mindegy, mit képesek kínálni nekik középvárosaink annak érdekében, hogy jól érezzék magukat és élethosszig az adott településen maradjanak. A téma sokrétűségét bizonyítandó hét érintett személy is elmondja véleményét, HR szakembertől kezdve egyetemi docensen és coachon keresztül a diákönkormányzat elnökig.

Az esemény pontos időpontja: 2017. november 10., 15:00-19:00, helyszíne a Hangvilla.

Részletes program

15:00-15:15 Megnyitó

Porga Gyula, Veszprém polgármesterének köszöntője
A HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ tájékoztatása a pályázat aktuális szakaszáról.
15:15-16:00 Elnéptelenedés és megtartóerő vidéken – falufejlesztési lehetőségek

Moderátor: Csite András (HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ)

Gaál Zoltán, KRAFT – Kreatív Város és Fenntartható Vidék Központ koordinátora
Kopek Annamária, Balaton-felvidéki Nemzeti Park – Ökoturisztikai és Környezeti-nevelési Osztályvezetője
Fiskál János, Eplény polgármestere
Szabados Zsuzsa, az Éltető Balatonfelvidékért Egyesület vezetője
Tornai Tamás, a Tornai pincészet borásza
Végh László, Sümeg polgármestere
16:00-16:45 Kereskedelmi és lakáscélú ingatlanépítések a történelmi borvidéken

Moderátor: Csite András (HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ)

Balassa Balázs, Szigliget polgármestere
Czigány Tamás, Ybl Miklós-díjas magyar építész
Finta Sándor, építész
id. Laposa József, tájrendező mérnök
17:00-17:15 Sajtótájékoztató

17:15-18:00 Minőség vagy tömegek? – zenei nagyrendezvények a Balaton körül

Moderátor: Mészáros Zoltán, a Művészeti Tanács elnöke

Dobosi Győző, borász
Lobenwein Norbert, a Sziget, a Volt, a Strand, és a Mol Nagyon Balaton szervezője
Martonosi Zsolt, a Chianti Étterem tulajdonosa
Oszkó-Jakab Natália, a Művészetek Völgye Fesztivál igazgatója és a Művészetek a Vidékfejlesztésért Alapítvány kuratóriumi elnöke
18:00-18:45 A fiatalság jövője, mit ajánlanak a középvárosaink?

Moderátor: Mészáros Zoltán, a Művészeti Tanács elnöke

Fejérdi Ildikó, HR szakember, Jost
Karácsony Zoltán, a Monster.hu főszerkesztője
Kővári Edit, Pannon Egyetem, enspirátor (érzelmi inspirátor), coach és kiégés specialista, valamint HR menedzser szakmérnök
Raffay Ágnes, a Pannon Egyetem Turizmus Intézeti Tanszékének intézeti tanszékvezető egyetemi docense
Rybár Petra, a Vetési Gimnázium Diákönkormányzatának elnöke
Smiló Dávid, építész
Boródi Andrea, EKF 2023 Veszprém, külsős munkatárs
forrás: vehir.hu
 Vissza