Mi legyek, ha nagy leszek?
2017. október 6.
A kérdésre több mint 60 középfokú, megyei és megyén kívüli oktatási intézmény képviselői segítenek választ adni a Veszprém Arénában pénteken és szombaton megrendezett pályaválasztási kiállításon.
Mi legyek, ha nagy leszek?
A Veszprém Megyei Kormányhivatal által szervezett, 19. alkalommal megrendezett esemény célja az általános iskolások pályaorientációjának segítésén túl a már szakmával rendelkezők további fejlődésének támogatása, valamint hosszú távon szakképzett munkaerő biztosítása a hiányterületeken is. Ahogy arra Némedi Lajos alpolgármester rámutatott az esemény megnyitóján tartott beszédében, mind a kormány, mind a szolgáltató intézmények igyekeznek mindent elkövetni, hogy a fiataloknak olyan szakmákat kínáljanak, amelyek nemcsak az egyén jövőjét építik, de a társadalom javára is válhatnak, és segítik a munkaerőpiac erősödését.

Ma Magyarországon már strukturális munkanélküliségről beszélhetünk, a megyében is igen jelentős munkaerőhiánnyal találjuk szembe magunkat a feldolgozóiparban, a gépgyártás területén, így nagyon fontos, hogy elsősorban a szakmaválasztás irányába tereljük a fiatalokat – mondta el dr. Vajda Viktória, a megyei kormányhivatal főigazgatója. – A társadalomnak és a fiataloknak is az az érdekük hogy olyan hivatás mellett döntsenek, amely biztos megélhetést nyújt, ez pedig elmondható ezekről a szakmákról.

Ennek érdekében a középiskolák mellett a munkáltatók, az iparkamarák és a szakképzési centrumok is részt vesznek a kiállításon, akik részletes információkat nyújtanak a gyakorlati képzőhelyekről, utóbbiak képviselőinél pedig a fiatalok testközelből is megtapasztalhatják, mit tudnak majd elsajátítani a későbbi tanulmányaik során, személyesen is kipróbálhatják a szakmák jellemző vonásait, legyen szó akár ácsolásról vagy a gépjárművek karbantartásáról.

Természetesen a rendezvényen azok is megtalálhatják a számításaikat, akik habitusukból fakadóan inkább a humán területek felé vonzódnak. A szervezők igyekeztek minél szélesebb merítést biztosítani a megye általános iskolás tanulóinak, így a szakiskoláktól kezdve a gimnáziumokon át a művészeti kollégiumok egyaránt képviseltetik magukat, de a rendészet emberei is jelen vannak, a szakmai fórumokon és a szülői tájékoztatókon pedig a felnőtteket is várják. Emellett az érdeklődők mindkét nap pályaorientációs vagy éppen grafológiai tanácsadáson vehetnek részt annak érdekében, hogy minél jobban megismerjék a képességeiket és a készségeiket és megfelelő pályát válasszanak.

A kiállítás pénteken 17 óráig, szombaton pedig 13 óráig tart nyitva.
forrás: http://vehir.hu/cikk/38569-mi-legyek-ha-nagy-leszek
 Vissza