Nem mindennapi összeomlást produkált Veszprémben a Gyöngyös
2017. szeptember 19.
Zsinórban lőtt tizenhat (!) góljával kiütötte a vendég Gyöngyöst a Telekom Veszprém a férfi kézilabda élvonal keddi játéknapján.
A szlovén Celje elleni sikeres BL-bemutatkozás után már a hazai mezőnyben várt feladat a címvédő veszprémi kézisekre, akik kedd este a Gyöngyöst fogadták. Ljubomir Vranjes több rutinos kulcsjátékosát is pihentette a hétvégi, Flensburg elleni újabb BL-csata előtt: Nagy László, Momir Ilic és Renato Sulic mellett Jamali Iman is csak a lelátóról figyelte a társakat.

Jól tartották magukat a vendégek a sosem látott összeállításban kezdő Veszprém ellen: noha Mikler többször is védett, Kovacsics két alkalommal ­– Ugalde és Lékai gólja után – is egyenlíteni tudott. Az újonc átlövők pillanatai következtek: Accambray és Tönnesen is nagy bombát vágott (7. perc: 4-2). A játékrész első harmadáig azonban nem sikerült elhúzni a vendéglátónak, Mikita és Hegedűs után Duris lövése is utat talált a kapuba (10. perc: 6-5).

Szorosabbá is tette védekezést a Telekom, amely így több gyors kontrát vezethetett. A rövid idő alatt négy gólig jutó Gajic révén a 14. minutumban négyre nőtt a különbség (10-6). Jól szállt be Ligetvári, aki jó védekező munkája mellett két gólt is vállalt. Ancsin debütálására sem lehetett panasz, a jobbátlövő rögtön az első lövését követően feliratkozott a gólszerzők közé (22. perc: 15-10).

Blagotinsek kisbüntetését kihasználva háromra zárkóztak a Heves megyeiek, majd három veszprémi gól következett válasz nélkül. Győri gyönyörű mozdulattal pókhálózta ki a jobb felső sarkot, Blagotinsek duplázott, először nőtt hatra a különbség (29. perc: 19-13). A végjátékba kissé belealudt a magyar bajnok, a már öt gólnál járó Kovacsics, valamint Mikita jóvoltából így csak négy volt közte a szünetben.

A második felvonás elején is a támadójátékok domináltak – Ancsin háromszor is megvillant ­–, öt perc adok-kapok után nem változott a két gárda közötti távolság (22-18). Mikler többször védett, s jöttek a gyors indításgólok is. A félidőben beállt Manaszkov egy, Marguc pedig hármat vágott, a meccs kétharmadánál, 26-18-nál időkéréshez folyamodott Konkoly Csaba.

Ez sem törte meg a veszprémiek lendületét, Marguc és Accambray gólja után tízig számolhatott a közönség. S ezzel még nem volt vége, tovább hengereltek a piros mezesek. A vendégek mestere mindent megpróbált, kapust és mezőnyjátékosokat cserélt, időt kért, de nem tudta megakadályozni az ellenfél rohamait. Macska-egér harccá vált a játék, a Telekom sorozatban tizenhat (!) gólt lőtt, miközben Mikler portája érintetlen maradt (56. perc: 38-18).

Egy labdaszerzést követően Urbán törte meg együttese extrém hosszúságú, huszonhárom perces gólcsendjét. Úgy tűnt, hogy a drukkerek is várták a gyöngyösi gólt, hiszen a jobbszélső majdnem akkora tapsot kapott, mint néhány perccel korábban a 400. veszprémi gólját jegyző Nilsson. A húszgólos különbség így is megmaradt, Győri állította be a 39-19-es végeredményt.

Férfi kézilabda NB I, 3. forduló:
Telekom Veszprém–B.Braun Gyöngyös 39-19 (19-15)
Veszprém Aréna, 1500 néző. Vezette: Bócz, Wiedemann.
Veszprém: Mikler – Gajic 5 (1), Tönnesen 4, Nilsson 3, Schuch, Accambray 3, Ugalde 1. Csere: Lékai 1, Ligetvári 4, Győri 4, Ancsin 4, Blagotinsek 2, Manaszkov 2, Marguc 6. Vezetőedző: Ljubomir Vranjes.
Gyöngyös: Holló – Urbán 2, Markez 2, Hegedűs 3, Duris 3, Mikita 3, Kovacsics 5. Csere: Manazya (kapus), Gábori, Dumencic 1, Loncar, Veres, Igó, Tóth M. Vezetőedző: Konkoly Csaba.
Kiállítások: 2, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 1/1, ill. -/-.

Így látták a főszereplők
Ljubomir Vranjes: – Két különböző félidőt láthattunk. Nehézkesen kezdtünk, ami annak tudható be, hogy a kezdő játékosaink pár napja még BL-meccset játszottak. Tizenkilenc gólt lőttünk az első félidőben, amivel elégedett vagyok, de könnyelmű hibákat vétettünk. A szünetben ezeket megbeszéltük, s fordulást követően nagyszerű munkát végeztünk. Elégedett vagyok a látottakkal, innentől a Flensburg elleni derbire koncentrálunk.

Ancsin Gábor: – Az első félidő nem úgy sikerült, ahogy elterveztük. A másodikban viszont összeállt a védekezésünk, Roli ziccereket védett, így sorra lőttük a könnyű gólokat.

Konkoly Csaba: ­– Hatalmas volt a kontraszt a két félidő között. Az elsőben nagyon büszke voltam a fiúkra, hiszen százszázalékosan megvalósítottuk a kitűzött részcélokat. A másodikban viszont szinte semmit sem sikerült megmutatnunk a tudásunkból. Összességében így is pozitív hangnemben fejeztem be az értékelést az öltözőben.

Holló Márk: ­– Az első felvonás kiválóan sikerült számunkra, szinte mindent megvalósítottunk az elképzeléseinkből. Türelmesen játszottunk, labdákat szereztünk, s tizenöt gólt lőttünk. Fordulás után aztán ahogy nőtt a különbség, egyre inkább elvesztettük a fejünket, kapkodtunk, eladtuk a labdákat, s nagyon sok indításgólt kaptunk.
 Vissza