Ünneprontó Plock
2017. augusztus 26.
Öt perccel a vége előtt még néggyel vezetett a Veszprém, innen egyenlített a Wisla Plock, amely maratoni hosszúságú büntetőpárbajt követően nyerni tudott, így bejutott a Hanball City Fesztivál vasárnapi fináléjába.
Ünneprontó Plock
Alapításának negyvenéves jubileumát rangos tornával ünnepli a veszprémi kézilabdacsapat, amely a kétnapos viadal szombati elődöntőjében a lengyel Plockkal mérkőzött. A másik ágon a szintén lengyel Kielce három góllal felülmúlta (33-30) a szlovén Celjét. Mindez azzal kecsegtetett, hogy a vasárnapi (18.00) fináléban megismétlődhet a 2016-os BL-döntő párosítása. Ehhez persze az is kellett, hogy a mieink sikerrel vegyék az első akadályt.

A bakonyiak új vezetőedzője, a svéd Ljubomir Vranjes ez alkalommal dirigálta először hazai környezetben együttesét. Ahogyan az új játékosok – Dejan Manaszkov, Kent Robin Tönessen, William Accambray és Győri Mátyás – is első hazai találkozójukra készültek. Jó hangulat, s nagyjából három és félezer szurkoló fogadta a feleket. Az első igazán hangos tapsot az a Borbély Ádám kapta, aki éppen idén nyáron igazolt a királynék városából a riválishoz.

Rögtön az első veszprémi támadás góllal zárult, melynek végén Marguc volt eredményes. A folytatás azonban döcögősebbre sikeredett, az exszegedi Ghionea hetesével és Tarabochia átlövésével fordított a Plock. A folytatásban is a lengyelek kézilabdáztak kevesebb hibával. Borbély védése után Ghionea akár háromgólosra is hizlalhatta volna a különbséget, ám ziccerben a felsőlécre pattintott (7. perc: 2-4). A hazaiak nem találtak a mérkőzés ritmusát, Ilic hetesből sem tudott betalálni, a játékrész első harmadának végén – Tarabochia jóvoltából – már három volt közte (4-7).

Blagotinsek kiskiállítása után, emberhátrányban táltosodott meg a Vranjes-csapat, amely Sulic, Ilic és Marguc révén dolgozta le hátrányát. A fordítás azonban elmaradt, De Toledo ismét előnyhöz juttatta az övéit. Ilic duplájával aztán végre megtört a jég, a 14.percben ismét nálunk volt az előny (9-8). Meglépni viszont nem sikerült, a Wisla továbbra is szívósan tapadt vendéglátójára.

Az egyik újonc, a macedón Manaszkov triplájával nőtt először kettőre a hazai előny (13-11). A kölcsönjátékból visszatérő Jamali hozott új színt a játékba, igaz, két gólja mellé egy kétperces kiállítást is összeszedett (27. perc: 15-12). A kék mezeseket Duarte tartotta meccsben, aki több nagy bombát is zúdított Mikler hálójába (15-14).

Ancsin lövését Borbély hatástalanította a fordulás után, Mihic viszont túljárt a csereként beálló Alilovic eszén. Blagotinsek és Ancsin is betalált, továbbra is a Telekomnak állt a zászló (34. perc: 17-15). A norvég Tönnesen is nagyszerűen debütált, rögtön az első kapura lövéséből eredményes volt. A túloldalon Borbély tett azért, hogy csapata meccsben maradjon. Ahogyan Daszek is, aki kíméletlenül bevágta a heteseket. Eközben a Veszprém védekezése továbbra is szellősebb volt a megszokottnál. (43. perc: 21-21).

Az újoncok pillanatai következtek: Tönnesen kettőt vágott, majd Győri és Accambray is átesett a tűzkeresztségen. Utóbbi révén a 48. percben már négy volt közte (28-24). A hajrában is uralta a találkozót a magyar bajnok, öttel a vége előtt Accambray mattolta kétszer is Wicharyt (32-28). Racotea góljára ismét Accambray válaszolt, három perc volt vissza, s még mindig négy volt a fór. Sorrendben De Toledo, Zabic és Racotea is megvillant. Hiába kért időt Vranjes mester, csapata továbbra sem tudott betalálni. Nem úgy a túloldalon Racotea, aki egy másodperccel a vége előtt egalizált (33-33).

Azonnal jöttek a büntetők. Az első körben Győri, a túloldalon pedig Mihic rontott. A másodikban Toledo, majd ismét Győri hibázott. A harmadikban Wichary fogott ki Ilicen, Ivic viszont becsapta Miklert. A vasárnap 18 órakor kezdődő fináléban így lengyel párharcot láthatnak a kilátogatók, 15.30-tól pedig a bronzért feszül egymásnak a Celje és a Veszprém.

Handball City Fesztivál, elődöntő:
Telekom Veszprém–Wisla Plock 33-33 (15-14) – büntetőkkel: 41-42
Veszprém Aréna, 3500 néző. Vezette: Pandzic, Mosorinski (szerbek).
Veszprém: Mikler – Marguc 3, Sulic 1, Nagy L., Blagotinsek 4, Ilic 4, Manaszkov 3. Csere: Alilovic (kapus), Lékai 1, Jamali 2, Nilsson 1, Schuch, Ancsin 1, Győri 3, Gajic 3 (1), Tönnesen 3, Accambray 4. Vezetőedző: Ljubomir Vranjes.
Plock: Borbély – Ghionea 2 (1), De Toledo 4, Tarabochia 4, M. Gebala 4, Racotea 5, Krajewski. Csere: Wichary (kapus), Duarte 3, Zabic 2, Ivic 2 (1), Mihic 1, Daszek 5 (3), T. Gebala 1. Vezetőedző: Piotr Przybecki.
Hétméteresek: 2/1, ill. 5/5.
Kiállítások: 8, ill. 4 perc.
forrás: vehirsport.hu
 Vissza