Parádés második félidővel aranyközelben a Veszprém!
2017. május 20.
Borzalmas kezdést követően zseniális második játékrészt produkált a Telekom Veszprém, amely a világklasszis teljesítményt nyújtó Mikler vezetésével hatgólos előnyt harcolt ki a bajnoki finálé első felvonásán.
Parádés második félidővel aranyközelben a Veszprém!
Az idény utolsó hazai mérkőzésére készült a Telekom Veszprém, amely hazai környezetben vívta az oda-visszavágós bajnoki döntő első felvonását a Mol-Pick Szeged ellen. A bakonyiak azért küzdöttek, hogy sorozatban tizedszer, összesítésben pedig huszonötödik alkalommal is az NB I trónjára ülhessenek. Ehhez minél nagyobb előnyt kellett kiharcolni a jövő szerdai visszavágó előtt. A feladat azonban korántsem ígérkezett könnyűen, hiszen a Tisza-partiak remek idényt futnak. Ezt igazolja, hogy megnyerték az alapszakaszt, a Bajnokok Ligájában pedig a legjobb nyolc közé jutottak. Ott épen azzal a Párizzsal szemben maradtak alul, amely a mieinkre vár a kölni végjáték elődöntőjében.

A vezetőedző Javier Sabaté mellett Chema Rodriguez is utolsó veszprémi találkozóját játszotta. Az irányító egyébként – Gulyás Péter társaságában – a lelátón kezdett, a hazaiak mestere ugyanis üresen hagyott egy helyet a jegyzőkönyvben. „Köszönjük Sabaté edzőnek a négy BL Final Fourt! Hajrá Veszprém!” – állt a B-közép által kifeszített molinón.

Mi sem természetesebb, telt ház, ötezer néző várta a feleket. Köztük volt kétszázötven vendég drukker is, akik azt várták, hogy csapatuk fennállása során először ne vesztesként távozzon a Veszprém Arénából.

A kezdő dobást az „Építők” korábbi extraklasszis irányítója, jelenlegi sportigazgatója, Eklemovics Nikola végezte el, aki játékosként hat bajnoki címét és öt Magyar Kupa elsőséget ünnepelhetett a királynék városában.

A sérült Gorbok nélkül felálló Szeged rajtolt eredményesebben, amely Bodó bombájával és a brazil Thiagus indításgóljával gyorsan meg tudott lépni. Kallman kiskiállítása után Sulic előbb ziccert hibázott, majd az 5. percben megszerezte az övéi első gólját. Bodó ismét átlőtte a bakonyi falat, Sulic pedig megint rontott Sierrával szemben. Schuch kapott két perces figyelmeztetést a Gaberral való „találkozása” miatt, az emellé megítélt hetest Balogh értékesítette (8. perc: 1:4).

Sabaté megunta együttese tehetetlenségét, s időt kért. Ugalde törte meg együttese hosszú gólcsendjét, majd Mikler mutatta be bravúrok sorozatát. A címvédő rendkívül pontatlanul, számtalan technikai hibával támadott. Leginkább a magyar válogatott első számú hálóőrének volt köszönhető, hogy nem nőtt tovább a különbség. Kallman újabb ziccerét azonban már ő sem védhette. A publikum ébresztőt fújt, miközben Lékai érkezett, aki rögtön az első lehetőségét gólra váltotta. Ugalde már kettőnél járt, így a 14. minutumban egyre csökkent a differencia (4:5).

Tiszavirág életű volt a felzárkózás. Sierra továbbra is remekelt, a spanyol portás könnyedén védte a hazai kísérleteket. Bodó és Kallman ismét mattolta Miklert, Balogh pedig két hetest is bevágott (21. perc: 4:9). Sabaté másodszor is magához rendelte tanítványait. A 22. percben Nagy is feliratkozott a gólszerzők közé. Gyorsan jött aztán a válasz Kallmantól, mínusz ötnél fordulhatott az utolsó öt percre a vendéglátó. Nagyszerűen szállt be Gajic, aki kétszer is hálóba jutatta a játékszert miközben Ugalde is eredményes volt (27. perc: 8:10). A szlovén jobbszélső tovább faraghatott volna a hátrányból, ám harmadjára már nem célzott pontosan. A túloldalon Pedro is betalálhatott volna, de Mikler az utolsó másodpercekben hárított.

Palmarsson és Obranovic pengeváltásával indult a második felvonás. Sierra kétszer is védett, ám Iváncsik eszén már nem tudott túljárni. Ráadásul Baloghot kiszórták két percre, Nagy a 37. percben egalizált (11:11). Igaz, fordítani nem sikerült. Kallman negyedszer, Nagy pedig harmadszor is megvillant. A meccs kétharmadánál a vezetésért támadhatott a magyar rekordbajnok. Méghozzá emberelőnyben, Thiagust ugyanis kiállítottak miután arcon ütötte Lékait. A lehetőség kimaradt, ehelyett Sostaric volt eredményes a túloldalon. Fej-fej mellett haladtak a felek, Nilsson azonnal egalizált. Mikler védése után pedig végre sikerült fordítani, Lékai betörésének köszönhetően a 44. percben vezetett először a Telekom (14:13).

Pastor mester időt kért, Balogh büntetőből egyenlített. Visszatért Ilic, méghozzá két hatalmas bombával. Összeállt a hazai védekezés, miközben Mikler áthatolhatatlan falat húzott a portája elé. Gajic egy kontra végén azonnal felavatta a csereként beállt Segot, s így tett Lékai is. 18:14-nél a harmadik idejét is kikérte a Csongrád megyeiek mestere. Bodó hosszú idő után ismét hozzászólt a mérkőzéshez, majd Palmarsson sikeres lökete után ismét betalált (53. perc: 19:16). Egy-egy hetes következett: Gajic bevágta, Balogh próbálkozását viszont hatástalanította Alilovic.

A végjátékot egyértelműen a Veszprém uralta, miközben a rivális szemlátomást elkészült erejével. Terzic kiskiállításával sem tudott élni a Szeged, hárommal a vége előtt Palmarsson és Lékai hatra növelte a fórt (22:16). Sostaric góljára Nilsson válaszolt, a közvetlen hajrában pedig már nem esett több gól, hatgólos előnnyel várhatja a szerdai visszavágót a Sabaté-csapat.A lefújást követően Iváncsik Gergőt és Gulyás Pétert a vállukon vitték körbe a csapattársak. Mindez arra utal, hogy a két „ősveszprémi” klasszis távozik a bakonyi megyeszékhelyről, noha klubjuk ezt még nem jelentette ezt be hivatalosan.

Férfi kézilabda NB I, döntő, 1. mérkőzés:
Telekom Veszprém–Mol-Pick Szeged 23:17 (8:10)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Herczeg, Südi.
Veszprém: MIKLER – Marguc, Sulic 1, Nagy L. 3, SCHUCH, Terzic, Ugalde 3. Csere: Alilovic (kapus), Ilic 2, Palmarsson 3, Nilsson 2, LÉKAI 4, GAJIC 4 (1), Iváncsik G. 1, BLAGOTINSEK. Vezetőedző: Javier Sabaté.
Szeged: SIERRA – Pedro, Buntic, Gaber, Skube, BODÓ 5, KALLMAN 4. Csere: Sego (kapus), Thiagus 1, Blazevic, Bóka, Balogh 4 (4), Bánhidi, Obranovic 1, Sostaric 2. Vezetőedző: Juan Carlos Pastor.
Kiállítások: 8, ill. 10 perc.
Hétméteresek: 1/1, ill. 5/4.

Így látták a főszereplők

Javier Sabaté: – Egy remek csapatot sikerült legyőznünk. A Szeged még senkitől sem kapott ki hat góllal az idényben, ez csak nekünk sikerült. Az első félidőben Sierra teljesítménye jelentette a különbséget, aki ellen rengeteg ziccert hibáztunk. A második játékrészben jobbak voltunk ellenfelünknél, összeállt a védekezésünk, s az utolsó tíz percben jöttek is a könnyű gólok. Sokan azt mondták, hogy öreg a csapatunk, most mégis itt vagyunk, s még minden lehetséges az idényben. Nagyon nehéz visszavágó vár ránk Szegeden.

Lékai Máté: – Méltó meccset vívtunk a bajnoki döntőhöz. Az első félidőben rengeteg helyzetet hagytunk ki, miközben Sierra nagyszerűen védett. De Mikler is remekelt, méghozzá hatvan percen keresztül. A szünet után még jobb lett a támadásunk, sikerült elbizonytalanítanunk a Szegedet. Ekkor már pontosan fejeztük be a támadásainkat, amivel kialakítottuk ezt a különbséget. Ilyen idénye még soha senkinek sem volt. Még minden lehetséges, egyedül a SEHA-ligát vesztettük el, minden mást megnyerhetünk. A szerdai meccs 0-0-ról kezdődik, mindent megteszünk, hogy ott is nyerjünk, a cél a bajnoki cím.

Juan Carlos Pastor: – Gratulálok a Veszprémnek a győzelemhez. Kiváló első félidőt játszottunk, több góllal is vezethettünk volna ekkor. Ahogy elkezdtek vezetni a veszprémiek, véget ért számunkra a meccs. 14:14-ig mi kontrolálltuk a találkozót, úgy játszottunk, ahogy szerettünk volna. Utána azonban rengeteg hibát követtünk el. Rengeteg kell még tanulnunk, fejlődnünk. Fel kell emelni a fejünket, s tovább kell lépnünk.

Bodó Richárd: – Nagyon szomorú vagyok, hiszen kiváló első félidőt produkáltunk, több góllal is vezethettünk volna a szünetben. A másodikban aztán a Veszprém játszott jobban. Mindent el fogunk követni, hogy kijavítsuk a hibáinkat a visszavágóra.
 Vissza