Száguldás, gyorsaság és skodák - Megrendezték az első Napló kupa szlalom versenyt
2017. április 17.
Vasárnap került megrendezésre az 1. Napló kupa szlalom verseny, amelyhez az 1. Veszprémi Hétvégi Skodázás is társult.
Száguldás, gyorsaság és skodák - Megrendezték az első Napló kupa szlalom versenyt
Az időjárás kegyeibe fogadta a 95 fővel rajtoló szlalomverseny résztvevőit az Arénánál. A napsütés sok autókedvelőt vonzott az ideiglenesen versenypályává változott parkolóba.

– Szerintem a vártnál sokkal többen vannak, a nézőszám meghaladja a több ezret, mert folyamatosan cserélődnek a látogatók – mondja örömmel a versenyt szervező Szalmásy András. Megemlíti még, hogy a verseny célja egy baleset-megelőzési nyílt nap volt azért, hogy a fiatalok itt tegyék próbára a vezetési tudományukat és ne a közutakon randalírozzanak.

A szlalomversenyen nagyon sok civil indult, a Skoda találkozó résztvevői közül is beneveztek néhányan és többen teljesen hétköznapi, utcai autóval jöttek.
A rendezvény négy gyorsasági szakaszból áll, azaz összesen négy kört kell teljesítenie az indulóknak. Délelőtt két futamra került sor. Ezt követően, az ebédszünetben első alkalommal rendezték meg a versenyautó felvonulást a városban. A menethez csatlakoztak a Skoda barátok is, akik a szlalom verseny idején tartják országos találkozójukat a parkolóban. A felvonulást követően újabb két futammal folytatódik a küzdelem az Arénánál. A verseny várhatóan 18 óráig tart.
A szlalomverseny szervezői tervezik a verseny folytatását, az idei évben júniusban és szeptemberben, illetve decemberben egy jótékonysági verseny is szerepel a terveik között.

Az 1. Veszprémi Hétvégi Skodázásra az ország több pontjáról és Szlovákiából is érkeztek vendégek. Délelőtt 43 márkatulajdonos vett részt a vidám programokon, de még közel ennyi résztvevőre számítanak a nap folyamán a szervezők – avat be a részletekbe Pataki Péter a házigazda veszprémiek nevében. A délelőtti ügyességi versenyek között szerepelt felni tartás, autóhúzás és szépségverseny is. Az autós felvonulás után közös ebéd és GEO rally várja az első veszprémi Skodázás résztvevőit. A városi rally egy tíz kilométeres autós szakaszból, és egy három kilométeres sétából áll a Várban, amelynek során megismerkednek Veszprém legszebb részeivel.

A találkozóra megérkezett Budapestről Kovács Péter a 45 éves Skoda 130RS replikával. Annak idején a gyár mindössze 40-50 darabot gyártott belőle. Nagyon sikeres autók voltak, a Monte Carlo Rally-n nyertek kategóriát.

A legjobb szocialista versenyautó volt állítja a tulajdonos. Ma már eredetit nagyon nehéz találni és arany ára van. Gyermekkori álma volt, hogy egyszer legyen egy 130RS-e. Félkészen vásárolta, de nem ezzel a motorral és futóművel és a felnik sem ezek voltak. Sokat dolgozott azért, hogy az autó így nézzen ki. Cseh színei vannak az 1974-es járműnek az eredeti gyári fényezésre utalva. Oldtimer versenyeken indul és kiállításokon vesz részt az autóval. Nyugodtan lehet vele utazni az autópályán 130 kilométer/órás sebességgel. Menne jóval többet is, de ez a kényelmes utazó tempója. Az eredeti négysebességes váltót ötsebességesre cserélte, mert így kényelmesebb utazni. A ritkasághoz szinte minden alkatrészt lehet kapni, de a már említett arany áron.
Szombathelyről jött a találkozóra Balogh István egy 1969-es évjáratú 1000 MB-vel . A gyári állapotú autóban mindössze 21 ezer kilométer van.

Előző tulajdonosa egy idős bácsi volt és az autó 28 évig egy pajtában állt. Új tulajdonosa szereti a régi dolgokat és gyűjti is őket. Az öreg járgány csomagtartója most is tele van olyan régiségekkel, mint egy működő Sokol rádió, vagy az 52 éves Pajtás fényképezőgép. Az autóval tízezer kilométert ment már, de még semmi gondja nem volt vele.
forrás: veol.hu
 Vissza