Győzelem, de csak két góllal!
2017. március 18.
Két góllal megverte a trónkövetelő MOL-Pick Szegedet a címvédő Telekom Veszprém, ám ez kevés ahhoz, hogy alapszakasz győztes legyen a bakonyi együttes. Ez azt jelentheti, hogy a siker dacára második helyen zár a Veszprém és a bajnoki döntő második találkozója a Tisza-parton lesz.
Telekom-Szeged 24:22 (13:9)
Veszprém, 5000 néző. V.: Tomecskó-Hunyadi, Unyatinszki. Telekom Veszprém: Mikler – Marguc 3, Nagy 3, Lékai 3, Sulic 4, Ilic 3 (1), Ugalde 1. Csere: Schuch, Terzic, Nilsson 2, Gulyás, Palmarsson 3, Gajic 2 (2), Chema. Edző: Javier Sabate. MOL-Pick Szeged: Sierra – Skube 2, Thiagus, Kallman 3, Blazovic, Gaber, Gorbok 1. Csere: Sostaric 3, Balogh 6 (3), Bodó, Buntic 1, Bánhidi 3, Obranovic 3. Edző: Juan Carlos Pastor.
Kiállítások: 4, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 5/3, ill. 3/3.

A magyar kézilabdázás El Classicoja kiemelt mérkőzésnek számít, így több tucat rohamrendőr kísérte be az arénába a mintegy 250 szegedi drukkert. A Tisza-partiak mielőtt elfoglalták volna helyüket a csarnokban, megkoszorúzták Marian Cozma szobrát és néma főhajtással emlékeztek a klasszisra.

Már fél órával a kezdés előtt óriási hangpárbajnak lehettünk szem és fültanúi, a szegediek nem kis bátorságról tettek tanúbizonyságot, amikor a címvédő otthonában, „Mi vagyunk a legnagyobbak!" rigmussal hangoltak. Persze nem sokat késett a veszprémiek válasza: „Ti vagytok a másodikak!" - zengték a hazai lelátókról.

Ha azt írjuk félelmetes, parádés és fantasztikus volt kezdésre a hangulat, akkor nem voltunk elég kifejezőek. Az O-szektor előtt le a kalappal, vezetőjük, a szülinapos Gyurákovics István folyamatosan űzte, hajtotta a szurkolókat. Feltehetően még a szomszédos bevásárlóközpont falai is beleremegtek, olyan füttyszót kaptak a Tisza-partiak a bevonuláskor, ellenben a hazaiak, akiket 4750 ember őrjöngve fogadott.

A derbi előtt adták a tavalyi év legjobb kézilabdázóinak járó elismeréseket. Az ifik közül Szita Zoltánt díjazták. A legjobb védekezőnek Schuch Timuzsint, kapusnak Mikler Rolandot, játékosnak Nagy Lászlót választották meg.
A kezdődobást az 1990 és 2005 között a Veszprémet erősítő kiválóság, a Balatonfüredi KSE jelenlegi edzője, a 160-szoros egykori válogatott, Csoknyai István végezte el.

Gyors gólváltással indult a rangadó, Ilic hetesére Gorbok reagált, majd Sulic vágta be a lasztit Sierra kapujába. Nem kellett sokat várni Mikler és Sierra első védésére, viszont Lékai első találatára sem (5. perc: 3:1). Gaber és Schuch emberfeletti küzdelmet folytatott a hatoson, nehéz volt tartani a vendégek bivalyerős beállóját. A 7. perc végére újra egyenlő volt Mikler védései dacára (3:3).

Ilic hetesét megfogta Sierra, de a kipattanóval nem bírt, Nagy átlövésével pedig már 5:3 állt az eredményjelzőn. Bár Sierra, amit lehetett megfogott, azért a különbség a kapus remek teljesítménye dacára nőtt, ugyanis a két hazai szélső is túljárt az eszén (15. perc: 7:3). A Szeged hét perce képtelen volt Mikler kapujába találni, Pastor edző pedig időt is kért.

Buntic szépített nyolc perc után, Lékai pedig végigkígyózva a szegedi védelmen 8:4-re alakította az állást.
Ha megdicsértük Sierrát, mindenképpen emeljük ki Miklert is, aki kottából olvasta a kék mezesek próbálkozásait.

Sierra Marguc hétméteresét is védte, a túloldalon Mikler – kosaras módra – blokkolta Bodót. Sulic duplája után szinte felrobbant a Veszprém Aréna (10:4), a túloldalon Bánhidi és Obranovic érkezett. Sulic cunderét követően Kallman gólját jegyezhettük fel,majd Gulyás, Palmarsson és Nilsson kapott lehetőséget (26. perc: 12:7).

Most a Veszprém került kisebb hullámvölgybe, de fél perccel a vége előtt Nilsson véget vetett a góltalanságnak (13:9).

Bánhidi góljával folytatódott a szünet után a találkozó. Ilic állította vissza a különbséget (14:10). Balogh átlövésére Nagy kínaiból reagált. Egyelőre Bánhidi tarthatatlan volt, majd a trónkövetelő Obranovic találatával még közelebb férkőzött (37. perc: 15:13). Buntic ütötte le Lékait, meg is kapta az érte járó két percet. Az emberelőnyt nem tudta kihasználni a Telekom, sőt a Pick Balogh góljával meg is nyerte ezt az időszakot. Az egyre jobban védekező Szeged ezekben a percekben komoly nehézséget okozott a hazaiaknak, míg a túloldalon a rivális könnyebben szerezte góljait.

Az újabb emberhátrányban is addig passzolgatott a rivális, amíg Bánhidi nem talált egy rést (44. perc: 18:16). Nilsson gólja kellett, mint egy falat kenyér, de Obranovic szinte azonnal válaszolt. Miklert Alilovic váltotta a hazai kapuban, szükség volt a bravúrokra, mert a túloldalon Sierra továbbra is ihletett formában teljesített. Kallman gólja után viszont már csak volt közte (47. perc: 19:18).

Mintha néhány másodpercig hangosabb lett volna a szegedi szurkolóhad, ám a veszprémi közönség nem hagyta ezt annyiban.

Terzic kapott két percet, Balogh pedig hetesből egyenlített. „Veletek vagyunk!" - harsogták a piros-fehér házigazdák, de a szívósan tapadó Tisza-partiakat nem lehetett lerázni. Chema rutinjában bízott Sabate edző, a hajrá 20:20-as állásról kezdődött meg.

Palmarsson villant, Skube lövését sajnos nem láthatta Alilovic (21:21). Sabate időt kért az 52. percben, az izlandi pedig újabb fontos találatot jegyzett. Ügyesen húzta az időt a Szeged, Skube újra egyenlített.

Alilovicot lekapta Sabate, az 56. percben a vezetésért támadhatott a Szeged. Mikler kétszer is a labda útját állta, Chema a túloldalon hetest harcolt ki, Gajic bevágta, így megint vezetett a Veszprém (58. perc: 23:22).

Marguc a lehető legrosszabb pillanatban kapott kiállítást, viszont Mikler jókor védett, és a gyors lerohanás végén Palmarsson volt eredményes (24:22). Több idő viszont nem maradt, így ha a Szeged legyőzi a Tatabányát az újrajátszandó meccsen, akkor a Tisza-partiaknál lesz a döntő második mérkőzése.

Juan Carlos Pastor: - Nagyon rosszul játszottunk az első félidőben, valójában a második játékrészben kezdtünk el versenyezni a Veszprémmel. Sok játékosom először játszott Veszprémben. A Veszprém Aréna atmoszférája pedig bizony egy más tészta. Ez csak az alapszakasz, még hat meccsünk van hátra, s ezeket mind hoznunk kell, ha az élen akarunk végezni. A filozófiánk pedig ugyanaz marad, mindig csak a következő összecsapásra koncentrálunk.

Bánhidi Bence: - A második félidőben egy teljesen más Szeged érkezett a pályára. Jól védekeztünk, a kapusteljesítményünk is kiváló volt. Az utolsó öt percben még arra is volt esélyünk, hogy átvegyük a vezetést, de kétszer belehibáztunk.

Javier Sabate: - Mindkét csapat remekül játszott. Tisztában voltunk vele, hogy a Szeged ellen nagyon nehéz lesz három gólnál többel nyerni, hiszen ebben a szezonban csupán a Kielce tudta négy góllal megverni. Egyetértek Pastorral, hogy az első félidőben kiválóan játszottunk, de a másodikban a hosszú oldali játék miatt nehezebb dolgunk volt. Bánhidi támadásban kiváló volt, mi viszont lassúak voltunk. Sierra óriási volt, és szerintem a kapusok közti teljesítmény döntőnek bizonyult. Most már mi is száz százalékban a Zágráb elleni Bajnokok Ligája találkozóra koncentrálunk.

Andreas Nilsson: - Mint mindig, ez egy kemény mérkőzés volt a Szeged ellen, de sikerült két góllal győznünk. Az első félidőben kifejezetten jól teljesítettünk, a másodikban viszont nem maradt annyi terünk, mint korábban, a Szeged magára talált és ha nehezen is, de nyertünk. Nagyon várom, hogy újra szembenézhessünk velük.

B. Virág Rita
forrás: veol.hu
 Vissza