Az előd legyőzte az utódot: csoportharmadik a Veszprém!
2017. március 11.
A szünetben még eggyel vezetett a Flensburg, Alilovic teljesítménye azonban demoralizálta a német sztárcsapatot. A kiváló teljesítmények sorát felvonultató Telekom Veszprém végül hat góllal nyert.
Az előd legyőzte az utódot: csoportharmadik a Veszprém!
A csoportküzdelmek utolsó köréhez érkezett a férfi kézilabda Bajnokok Ligája mezőnye. A Telekom Veszprémnek legalább egy pontot kellett gyűjteni ahhoz a Flensburg vendéglátójaként, hogy megőrizze harmadik helyét az „A” jelű nyolcasban. Külön pikantériát adott a találkozónak, hogy a kispadokon előd és utód, az idény végén távozó Javier Sabaté és az őt váltó Ljubomir Vranjes nézett farkasszemet. S ott volt a vendégeknél az a Kentin Mahé is, aki 2018 nyarán érkezik a királynék városába.

A magyar bajnok soraiban hosszú idő után ismét szerepet kapott a makacs lágyéksérüléséből felépült Aron Palmarsson. Kimaradt viszont a régóta betegeskedő Ivan Sliskovic, valamint Blaz Blagotinsek, Ancsin Gábor és Marko Kopljar.

Folytatódott a negyvenéves születésnaphoz kapcsolódó kezdeményezés sorozat: a játékszert a klub tízszeres bajnok és kupagyőztes, KEK-győztes és BL-döntős gólrekorder legendája, Éles József indította útjára. A drukkerek hatalmas tapssal fogadták egykori első számú kedvencüket, s azonnal rá is gyújtottak az „Éles Józsi, lőj egy gólt!” kezdetű rigmusra. A már említett okokból hasonló fogadtatásban részesült a felek bemutatásánál Mahé és Vranjes is.

Kőkemény védekezéssel nyitott a Telekom, de a hosszú lefolyású támadás végén Glandorf csak begyötörte a labdát a kapuba. Egy-egy kapufa után Wanne duplázta meg együttese előnyét, az első veszprémi gólt pedig Nagy jegyezte. Hihetetlen iramban zajlott a mérkőzés, egymást követték a rendkívül gyors lefolyású támadások. A Bundesliga éllovasa rendre vezetni tudott, a mieink azonban Nagy és Nilsson révén tartani tudták a lépést (6. perc: 4:4). Mogensen kiskiállítása, Ilic hetese, valamint Lékai duplája kellett ahhoz, hogy a magyar bajnok először vezessen (10. perc: 7:5). Igaz, egy percig sem örülhetett előnyének a vendéglátó, Svan és a negyedik gólját jegyző Mahé egy szemvillanás alatt egalizált.

Szerencsére Ilic is jó formában lőtt, igaz, a sikeres lövésére hárommal válaszoltak az északnémetek (13. perc: 8:9). Úgy tűnt, hogy Andersson készült a veszprémi lövőkből, a veterán hálóőr Nagy és Ilic átlövését is hatástalanította. Kiválóan szállt be Lauge Schmidt is, a játékrész derekánál őrizte előnyét a Vranjes-csapat (9:11). Ismét egy vendég kiállítás előzte meg a bakonyi felzárkózást: Heinl kétperces figyelmeztetése után Ilic hetesből, Sulic pedig egy kiváló bejátszásból volt eredményes. Djordjic szédületes bombával szólt hozzá a meccshez, majd Andersson spárgázta ki Ilic újabb löketét, s Svan és Wanne is mattolta Miklert (21. perc: 11:14).

Javier Sabaté időt kért, s pályára küldte Margucot és Palmarssont. Gyors változást ez sem hozott, a rivális továbbra is őrizte háromgólos fórját (23. perc: 13:16). A hajrára Alilovic érkezett. Marguc és Palmarsson is feliratkozott a gólszerzők közé, de így sem sikerült megálljt parancsolni a kék-fehér mezeseknek. 15:18-nál Alilovic védett bravúrral. A végjátékban pedig már csak két veszprémi gól esett Marguc és Sulic jóvoltából. Mahe ugyan még lőhetett egy büntetőt, de Alilovic kifogott rajta (17:18).

Álomszerűen kezdte a második felvonást a sorozat tavalyi ezüstérmese. Alilovic lehúzta a rolót, Nilsson pedig azonnal egyenlített. Ilic a cserekapus Möllert is becsapta büntetőből, s Nagy átlövése is utat talált a kapuba. Alilovic újabb ziccert fogott, s Marguc keze sem remegett meg a gyors indítás végén (36. perc: 21:18). Vranjes máris magához hívta együttesét, amely két gyors találattal zárkózott. Jókor jött Zachariassen második kétperces figyelmeztetése, ráadásul Ilic az ötödik hetesét is gólra váltotta. Folytatódott az első félidőben produkált őrült tempó, s továbbra is fej-fej mellett haladtak a felek. A vendégeknél Glandorf kapta el leginkább a fonalat, a német jobbátlövő hármat lőtt zsinórban (42. perc: 24:23).

A Telekom balkezes bombázója, Nagy is remekelt. Fejtörést inkább az okozott, hogy Terzic magkapta a harmadik kiskiállítását. Lékait viszont ez sem zavarta, emberhátrányban is növelte a fórt. A remeklő Alilovicnak köszönhetően állandósítani tudta háromgólos előnyét a Sabaté-csapat. Sőt, Lékai tízzel a lefújás előtt négyre növelte azt, ráadásul egy kétperces figyelmeztetést is kiharcolt Heinlnek (30:26). A publikum tovább fokozta az amúgy is káprázatos hangulatot, magával ragadó miliőben zajlott az egész találkozó.

Javier Sabaté is időt kért, „fiai” az ötgólos differenciáért támadtak, de Lauge lefülelte a támadást és szépített. Aztán beigazolódott az „ami késik, az nem múlik” tétel: Lékai után Palmarsson is megzörgette a hálót (53. perc: 32:27). Vranjes mester az utolsó időkérési lehetőségét is kihasználta, de ez már a veszett fejsze nyele volt együttese számára. Alilovic egyszerűen megbabonázta a flensburgiakat, míg a túloldalon Marguc és Nilsson is a hálóba lőtt (57. perc: 34:28). A hajrában egymást követően zúgott az Auf Wiedersehen! és a Szép volt fiúk!. A Veszprém megszerezte a csoport harmadik helyét.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, A csoport, 14. (utolsó) forduló:
Telekom Veszprém–SG Flensburg Handewitt 34:28 (17:18)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Badura, Ondogrecula (szlovákok).
Veszprém: Mikler – Gajic, NILSSON 5, NAGY L. 5, Schuch, Terzic, Ugalde. Csere: ALILOVIC (kapus), LÉKAI 5, ILIC 9 (5), Sulic 2, MARGUC 5, Palmarsson 2, Iváncsik G. 1, Gulyás. Vezetőedző: Javier Sabaté.
Flensburg: Andersson – Svan 2, GLANDORF 5, H. Toft Hansen 1, Mahé 4, Mogensen 2, WANNE 4. Csere: Möller (kapus), Heinl, LAUGE SCHMIDT 5 (2), Gottfridsson, Djordjic 3, Zachariassen 1, Radivojevic 1. Vezetőedző: Ljubomir Vranjes.
Kiállítások: 8, ill. 12 perc.
Hétméteresek: 5/5, ill. 3/2.

Így látták a főszereplők

Javier Sabaté: – Nagyon nehéz meccsre számítottam, hiszen a Flensburg nagy esélyese a kölni négyes döntőnek, s vezeti a Bundesligát, amely a világ legerősebb bajnoksága. Az első félidőben sem volt rossz a védekezésünk, de a visszazárásokkal problémáink akadtak. A másodikban ez megoldódott, s gyorsabb lett a játékunk, ennek köszönhetően tudtuk növelni az előnyünket. Az első félidőben kilencet lőttek indításból a németek, a másodikban viszont csak hármat. Mirko Alilovic fantasztikusan teljesített, amivel tovább erősítette a védelmünket. Büszke vagyok a csapatomra és a szurkolóinkra. Ha így támogatnak minket, nagyon nehéz legyőzni minket. Hosszú idő után ez volt a legjobb hangulatú meccs az arénában. Bízom benne, hogy Kölnben találkozunk mai ellenfelünkkel.

Momir Ilic: – Hatalmas meccsen vagyunk túl, óriásit játszott mindkét gárda. Hatalmas köszönet jár a szurkolóinknak, ha így buzdítanak minket, egyszerűen lehetetlen veszítenünk. A hét meccsének harangozták be a találkozót, ez pedig be is igazolódott.

Mirko Alilovic: – Az első félidőben rengeteg problémánk akadt az ellenfél indításaival. Pedig tudtuk, hogy erre épül a játékuk, nem leptek meg minket. A szünetben Sabaté mester elmondta, min kell változtatnunk, ahhoz, hogy megállítsuk őket. Fordulást követően mind támadásban, mind védekezésben még jobban rákapcsoltunk. Rendeztük a hátsó alakzatunkat, ezáltal a flensburgiak nem tudtak könnyű gólokat lőni, aminek meg is lett az eredménye.

Ljubomir Vranjes: – Megérdemelten nyert és szerezte meg a harmadik helyet a csoportban a Veszprém. Szerettük volna gyors indításokkal, erőszakos védekezéssel nyomás alá helyezni őket, amit sikerült is megvalósítani az első félidőben. A második felvonásban sok labdát adtunk el, technikai hibákat vétettünk, amelyből négygólos előnyre tett szert ellenfelünk. Nilsson és Lékai is sok problémát okozott nekünk, de mások is nagyszerűen teljesítettek a hazaiaknál. Büszke vagyok a csapatomra, mert volt esélyünk nyerni. A győzelem sok pici egyéni hibán múlott, márpedig egy ilyen erősségű ellenfél ezt megbosszulja. Remélem, hogy Kölnben újra találkozunk.

Rasmus Lauge Schmidt: – Az első félidőben kiválóan kézilabdáztunk. Megvalósítottuk azt, amit előzetesen elterveztünk. Sokat futottunk, s sorra lőhettünk góljainkat a gyors indításokat követően. A második játékrész első tíz perce azonban nem a várakozásainknak megfelelően alakult, ekkor már nem tudtuk kontrollálni ellenfelünk játékát. A Veszprém négy-ötgólos előnyre tett szert, onnan pedig már behúzta a találkozót.

Lasse Svan: – Túl sok hibát vétettünk, ami után megremegett a kezünk, s a játékvezetői ítéletek sem feltétlenül nekünk kedveztek. A hangulat lenyűgöző volt, mint mindig. De ezt tudtuk, ahogy azt is, hogy nagyon nehéz itt pontot szerezni.

Henrik Toft Hansen: – Az első játékrészben két rohanó kézilabdát mutató csapatot láttunk. A második félidőben akadt némi problémánk támadásban. Ekkor a Veszprém öt-hat gól lőtt zsinórban, innen pedig már nagyon nehéznek éreztük a fordítást. Hat-hét perccel a vége előtt már éreztem, hogy ez a meccs elment, jobb volt ma a Veszprém. Hatvan percig hajtottunk, de ez ma nem volt elég. Remélem, hogy Kölnben találkozik még egymással ez a két alakulat.
forrás: vehirsport.hu
 Vissza