Végre nem kellett izgulni
2017. február 25.
Több kiemelkedő teljesítmény is akadt a hazaiaknál, Ilic végre magára talált, a mumus Wisla Plockot ezúttal biztosan verte a Telekom Veszprém a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában.
Végre nem kellett izgulni
Telekom-Wisla Plock
31:25 (18:14)
Veszprém, 5000 néző. V.: Mazeika, Gatelis (litvánok). Telekom Veszprém: Alilovic – Gajic 2, NAGY 6, LÉKAI 4, NILSSON 5, ILIC 7, Iváncsik 1. Csere: MIKLER (kapus), Terzic, Schuch, Blagotinsek, UGALDE 5, Gulyás, Chema, Marguc 1, Ligetvári. Edző: Javier Sabate. Wisla Plock: Corrales – Ghionea 1, Ivic 4 (1), Mihic 1, GEBALA T. 3, Pusica 2, ZSITNYIKOV 4. Csere: Morawski (kapus), Rocha 1, Duarte 1, DASZEK 3, Tarabochia 2, Wisniewski 2, Racotea, Piechowski, Gebala M. 1. Edző: Piotr Przybecki.
Kiállítások: 12, ill. 6 perc.
Hétméteresek: –, ill. 2/1.

Az örök mumus, Wisla Plock vendégeskedett szombaton a Veszprém Arénában. A lengyel bajnoki ezüstérmes ellen továbbra sem számíthatott Ivan Sliskovic és Aron Palmarsson játékára a veszprémi együttes, és ezúttal Renato Sulic is kisebb sérülés miatt nem állt Sabate edző rendelkezésére. Rajtuk kívül Ancsin Gábor és Marko Kopljar maradt ki a csapatból.

Az idei BL szezonnyitón egyszer már összemérte erejét a két alakulat, akkor a lengyelek otthonában 28:28 lett az eredmény.

A negyven éves jubileum alkalmából Gyurka János, a legendás veszprémi átlövő helyezte el a kezdő körben a meccslabdát.

Nilsson és Nagy góljaival indult a derbi, majd Ivic szépített. Corrales védését követően Pusica labdája csorgott be. Nilsson másodszor is elvétette a ziccert Corralesszel szemben, a gyors indítás követően Mihic szerzett vezetést övéinek. Nilsson harmadszor már nem rontott. Zsitnyikov hatalmas bombája után két hazai találat következett, így újra itt volt az előny (5:4). Nilsson a 11. percben már a harmadik góljánál tartott, míg a bakonyi védelem megingásait Duarte és Ivic használta ki.

Iváncsik kapott a combjához egy indítást követően, a helyére beálló Ugalde rögvest góllal mutatkozott be. A Telekom nem bírta leszakítani a fehér mezes vendégeket, Nagy László két perces büntetése után Pusica iratkozott fel a góllövők közé, aki gyorsan követte a veszprémi csapatkapitányt a kispadra (9:8).

Negyedóra elteltével Alilovicot Mikler váltotta a kapuban, s rögvest szép bravúrt mutatott be. Nagy és Ugalde kínai figurára megjátszott akciója után a jövőre már a PSG-t erősítő Corrales is elhagyta a pályát, Morawski érkezett a helyére.

Rendre a Veszprém ment elől, ám a hátsó alakzat nem igazán tudta feltartóztatni a bátran kézilabdázó lengyel rohamokat, így a 21. percben 13:11 állt az eredményjelzőn. Miklernek köszönhetően nem lett szorosabb az állás, Ivic kiállítását követően, az emberelőnyt Gajic zárta góllal (22. perc: 14:11).

Terzicet küldték ki a játékvezetők két percre, ám hiába dolgozott ki két remek helyzetet is a Plock, Mikler útját állta a labdának mindannyiszor.
A 26. percben Ilic és Gajic vette be Morawski kapuját, először lett négy a különbség (16:12), majd Ugalde száguldott végig a pályán, Mikler pedig, ahogy szokta, lehúzta a rolót (17:12). A félidő végére 18:14-es állásról vonultak pihenőre a csapatok.

Nagy László két perces büntetésével indult a második felvonás, Ivic pedig óriási hibát vétett, a játékvezetői sípszó után lepattintotta a labdát, így a sípmesterek azonnal a hazaiaknak ítélték a játékszert.

Racotea kiállítását nem tudta kihasználni a Telekom. Terzicet is kiszórták, s a passzív határán kézilabdázó lengyelek, Gebala segítségével szépítettek (35. perc: 18:15). Corrales feltámadása azt jelentette, hogy a második játékrészben hét perce gól nélkül állt a Veszprém. Zsitnyikov szerzett labdát és kettőre csökkentette a Plock hátrányát. Nyolc és fél perce tartó gólcsendet szakított meg Nagy László. Nilsson a védő- és a támadójátékban is kulcsszerepet vállalt, ahogy a túloldalon Zsitnyikov is, aki megint labdát szerzett, és azzal Daszek robogott végig.
Sabate edző 20:18-nál érezte úgy, hogy időt kell kérnie. A rövid tanácskozást követően Ilic triplázott - s itt kell megjegyeznünk, hogy a szerb átlövő a Kiel elleni győzelem óta, mintha ismét rátalált volna önmagára (47. perc: 24:19).
Blagotinsek kapott két perces kiállítást, Ivic másodszor már nem rontotta el a büntetőt. Az 50. perchez érkezve Daszek hozta közelebb övéit (24:22). Aztán a Veszprém pillanatai következtek és egy 3:0-ás rohammal újra nagy lépést tett a győzelem felé (53. perc: 27:22).

Az utolsó öt percben a Telekom nem tette meg azt a szívességet, hogy a Plock, ahogy legutóbbi lengyelországi találkozásukkor is, megtréfálja. Nagy, Lékai és Nilsson gondoskodott a gólokról, így a végére biztos különbségű sikert aratott a Veszprém.

Piotr Przybecki: - Nem játszottunk túl jól az első félidőben, sokallom a tizennyolc kapott gólt. A Veszprém rendkívül erős itthon, és nehezen vettük fel a ritmust. Több száz százalékos helyzetet is elvétettünk Miklerrel és Aliloviccsal szemben. A találkozó folyamán próbáltunk lehetőséget adni a fiataloknak, hogy minél több tapasztalatot szerezzenek és ezt kamatoztatni tudják a jövőben.

Mateusz Piechowski: - Sokkal jobban ki kellett volna használni a gólszerzési lehetőségeinket, ráadásul védekezésben is többször hibáztunk, amit a Veszprém kíméletlenül kihasznált.

Javier Sabate: - A Plock egy remek csapat, igaz, első évét kezdte meg itt az edző, de jó eredményeket ér el ebben a szezonban. Nekünk első félév nehéz volt, akadtak problémáink, de ahogy mondtam, a másodikra helyezzük a hangsúlyt, itt szeretnénk kimagaslóan teljesíteni. A Barcelona elleni vereség után történetünk során először nyertünk Kielben, ami nagy lökést adott számunkra. A csapat szépen dolgozik, lépésről, lépésre haladunk.
A Plock ellen ezúttal is a védekezés volt a kulcs, Zsitnyikov megállítása volt a legfontosabb feladat számunkra. A hátsó alakzatunk remekül működött, Nagy, Schuch, Nilsson és Terzic nagyban segítették Mikler munkáját. A jó védekezésnek köszönhetően gyorsan tudtunk támadni, több indításgólt szereztünk, különösen jól teljesített Marguc és Ugalde. Támadásban mindenki kivette a részét a gólszerzésből, látható az eredménye annak, hogy kevesebb az utazás, a játékosok többet tudnak edzeni, pihenni.

Nagy László: - Ilyen mérkőzésre számítottam, a Plock többféle variációt tud, mind támadásban, mind védekezésben, így nagyon nehéz ellene játszani. Több stílust is alkalmaznak, mind támadásban, mind védekezésben. Mi is kiválóan védekeztünk, több indításgólt is szereztünk, ezzel megalapoztuk a sikerünket.

B. Virág Rita - Veszprém Megyei Napló - veol.hu
 Vissza