Remek első, gyenge második félidő
2017. február 5.
A szünetben már tíz góllal vezetett, végül öttel nyert a Telekom Veszprém a sereghajtó Izvidac Ljubuski ellen a SEHA-liga vasárnapi meccsén.
Remek első, gyenge második félidő
Egy nappal a Metalurg Szkopje elleni magabiztos sikert követően újabb feladat várt a SEHA-ligában a Telekom Veszprémre, amely a sereghajtó Izvidac Ljubuskit fogadta. Több helyen is változtatott együttesén Javier Sabaté az előző találkozóhoz képest: a szombaton is kimaradó Nagy László, Aron Palmarsson, Cristian Ugalde, Ivan Sliskovic és Andreas Nilsson mellett ezúttal Mikler Roland, Marko Kopljar, Dragan Gajic és Iváncsik Gergő sem jutott szóhoz; Borbély Ádám, Ancsin Gábor, Gasper Marguc, Szeitl Erik és Fekete Dávid pedig bekerült a keretbe.

A találkozó kezdő dobását Illés Zoltán, az 1980-ban másodosztályú bajnokságot nyerő Építők válogatott kapusa végezte el.

Lékai és Ancsin kezdte a gólgyártást, Sarac válaszolt, Blagotinsek duplája után aztán máris elhúzott a Telekom. Érdekesség, hogy a vendégek mestere már az 5. percben kapuscserére szánta el magát. Jött Kvesic, de nem neki, hanem Cuturának köszönhetően zárkóztak fel 5:3-ra. A zömében horvát utánpótlás játékosokból álló Ljubuski – Mandic góljaival – a játékrész harmadánál is lőtávolon belül tudott maradni (8:6). A Marguc–Blagotinsek szlovén páros vezetésével 3-0-s szériát produkált a magyar bajnok, ám a jelentősebb előny még váratott magára. Ante Grbavac és Cutura révén ugyanis megint feljött mínusz háromra a rivális (17. perc: 11:8).

Ligetvári, Tóth, Fekete és Szeitl személyében négy fiatal is beszállt a bakonyiknál, utóbbi rögtön az első kísérletét gólra váltotta. 14:8-nál időt kért Zdenko Grbavac, amivel annyit ért el, hogy együttese „csak” ötgólos hátrányban érkezett az utolsó tíz percre. Ligetvári percei következtek: a tehetséges balátlövő rövid idő alatt három akciógólt is jegyzett (27. perc: 18:11). Így tett Marguc is, együttese így tízgólos fórral vonulhatott pihenőre.

Hrstic góljával és Ligetvári kisbüntetésével folytatódott a játék. Az első játékrészben jól védő Borbély ziccert védett, Ancsin pedig a hálóba bombázott. A 37. percig is őrizte tízgólos előnyét a sorozat címvédője, 24:14-nél aztán kétszer is betalált a rivális. A Veszprém védekezésének feszessége messze elmaradt az első félidőben látottaktól, az Izvidac apró lépésekkel haladva került közelebb vendéglátójához (45. perc: 28:22).

Javier Sabaté időkéréssel próbált változtatni a meccs képén, de hiába. Lassan és pontatlanul játszó alakulata még közelebb engedte ellenfelét. Gulyás góljára hárommal válaszolt a bosnyák együttes, így tízzel a vége előtt már csak négy volt közte (29:25). Szemlátomást vérszemet kapott a Grbavac-csapat, amelynek labdája volt a háromgólos különbséghez. A helyzet azonban kimaradt, míg Fekete nem hibázott a túloldalon (52. perc: 32:27). A hajrát is a második felvonás addigi részében mutatott játék jellemezte: az Izvidac ügyesen kihasználta a hazai védelem puhaságát. Bár hárommal a vége előtt is csak négy volt közte (34:30), a vendégeknek nem volt esélyük a pontszerzésre.

SEHA-liga:
Telekom Veszprém–Izvidac Ljubuski 36:31 (21:11)
Veszprém Aréna, 1000 néző. Vezette: Cindric, Gonzurek.
Veszprém: Borbély – Marguc 8 (4), Ancsin 4, Blagotinsek 6, Lékai 3, Terzic 1, Milasevic 1. Csere: Schuch, Ligetvári 4, Tóth A. 2 (1), Fekete 2, Szeitl E. 2, Gulyás 3. Vezetőedző: Javier Sabaté.
Ljubuski: Ivankovic – Jarak 1, Hrstic 3, Sarac 1, Mandic 6, J. Cutura 5, M. Pavlak 1. Csere: Kvesic (kapus), J. Grabavac 2, A. Grbavac 5, Rodin 2 (1), Raguz 1 (1), Markovic 3, A. Pavlak 1. Vezetőedző: Zdenko Grbavac.
Kiállítások: 6, ill. 6 perc.
Hétméteresek: 5/5, ill. 2/2.

Így látták a főszereplők

Javier Sabaté: – Az első félidőben jól működött a védekezésünk. Borbély Ádám óriási formában védett, így könnyű gólokat lőhettünk. A második játékrészben a fiatalok kaptak lehetőséget. Nem aggódom amiatt, hogy többet hibáztunk ebben az időszakban. Ez törvényszerű, fiatal játékosaink úgy fejlődhetnek, ha lehetőséghez jutnak. Örülök, hogy többen is pályára léphettek közülük, Tóth Attila teljesítményével is elégedett vagyok. Szita Zoltánt ma elengedtük a diákolimpiára, de ő is fontos tagja együttesünknek. Az első célunkat kipipálhatjuk, biztos résztvevői vagyunk a négyes döntőnek. A keddi, Eger elleni találkozón már a Barcelona meccsre készülünk.

Tóth Attila: – Hasznos meccs volt a mai, amelyen remek játékot mutatott ellenfelünk. Örülök, hogy ilyen fitalon bizalmat szavazott nekem a mester, ez óriási motivációt jelent számomra.

Grbavac Zdenko: – Megilletődötten kezdtük a meccset, aztán a második félidőben remekül kézilabdáztunk. Elégedett vagyok az eredménnyel.

Kristjan Jarak: – A találkozó elején meglepett minket vendéglátónk. Fordulás után feljavult a játékunk, összességben elégedettek lehetünk teljesítményünkkel.
 Vissza