Visszavágtak a Zágrábnak
2016. december 20.
A Telekom Veszprém küzdelmes mérkőzésen három góllal múlta felül a horvát bajnokot a SEHA-ligában a 2016-os év utolsó mérkőzésén.
Visszavágtak a Zágrábnak
Idénybeli negyvenedik (!), a naptári év utolsó mérkőzésén a PPD Zagrebet látta a vendégül a veszprémi kézilabdacsapat a SEHA-ligában. A szép búcsú lehetősége mellett a visszavágás vágya is motiválta a címvédőt, hiszen az örökös horvát bajnok tíz nappal ezelőtt négy góllal legyőzte a mieinket. Javier Sabaté ennek megfelelően erős keretet állított össze a találkozóra, csak a sérüléssel, betegséggel bajlódók maradtak ki. A közönséget is lázba hozta az összecsapás, csaknem telt ház előtt feszültek egymásnak a felek.

Érezhetően felpörgött a mérkőzésre a magyar bajnok, amely Nagy és Marguc góljaival villámgyorsan kétgólos előnybe került. Jól is védekezett a házigazda, Marguc többször is ziccerig roboghatott a játékszerrel (4. perc: 4:2). A PPD nem talált fogást ellenfele védekezésén, Marguc és Nilsson vezetésével könnyedén növelte tovább előnyét a bakonyi gárda (9. perc: 7:3).

Ivandija Silvijo időt kért és beküldte a rutinos, minden hájjal megkent Vorit, aki azonnal kiállíttatta magáról Ligetvárit. Védekezésben is fontos feladat hárult a beállósra, aki zavaró emberként szerepelt a nyitottra váltó horvát hátsó alakzatban. Szintén jól szállt be a fiatal Jotic, aki gyönyörű csuklómozdulattal faragott a különbségből. Margucot azonban továbbra sem tudták tartani, a szlovén válogatott újabb két gólt jegyzett, összesítésben pedig már hatnál járt (15. perc: 10:6).

Támadásban megtorpant a Telekom, hiányzott az ötlet és a megvalósításhoz szükséges dinamika is. Jotic vezetésével feljöttek egyetlen gólra a zágrábiak. S csak Sulic éberségének (labdaszerzésének) volt köszönhető, hogy nem támadhattak az egyenlítésért (23. perc: 10:9). Egyszerre érkezett Kopljar, Sulic, Rodriguez és Gajic, utóbbi révén ismét sikerült néggyel elhúzni. A 14:10-es félidei állás Sebetic és Sulic pengeválásával alakult ki.

Beállós találatokkal rajtolt a második felvonás: Vori után Nilsson juttatta a hálóba a labdát. A Zagreb mindent – beleértve Vori színészi képességeit is – bevetett, hogy felzárkózzon, de háromnál közelebb nem tudtak férkőzni (37. perc: 16:13). Hiába kért időt a vendégek mestere, a meccs kétharmadánál – Mikler védéseinek is köszönhetően – tovább nőtt a differencia (20:15). Nagy megtalálta a lövő formáját, rövid idő alatt két szer is a hálóba bombázott, de jött a válasz Markovictól, majd Voritól is (46. perc: 21:18).

Az addig meglehetősen szürkén játszó Ilic is feliratkozott a gólszerzők közé, Horvat pedig hetesből volt eredményes. A vendégek elszántságán érződött, hogy egy pillanatig sem tekintik lefutottnak a párharcot. Tízzel a lefújás előtt Markovic jóvoltából fel is zárkóztak kettőre (23:21). A fáradó Sabaté-csapat továbbra sem érezte a támadások ritmusát. Bár Ilic ismét átlőtte a fehér mezesek hatos falát, kettővel válaszolt a PPD (53. perc: 24:23).

Háromszor is támadhattak az egyenlítésért a horvátok, harmadjára pedig már nem hibázott Markovic. Ilic keze megint elsült, ahogyan Markovicé is (25:25). A vezetést azonban továbbra sem tudták átvenni. Gajic ugyanis a második hetesét is bevágta, Mikler pedig ismét védett. Ilic a végére felszívta magát, újabb gólt vágott. Mikler hárítása aztán végképp szertefoszlatta a horvátok pontszerzésről szőtt álmait. Az utolsó szó Lékaié volt, Sabaté időkérése után ő állította be a 28:25-ös végeredményt.

SEHA-liga:
Telekom Veszprém–PPD Zagreb 28:25 (14:10)
Veszprém Aréna, 4500 néző. Vezette: Kulik, Nabokau (fehéroroszok).
Veszprém: Mikler – Marguc 6, Nagy L. 4, Nilsson 4, Lékai 2, Ilic 4, Iváncsik G. 3. Csere: Ligetvári, Terzic, Gajic 4 (2), Kopljar, Sulic 1, Rodriguez, Schuch, Gulyás. Vezetőedző: Javier Sabaté.
Zagreb: Jovic – Eres 1, Sebetic 5, Susnja, T. Valcic, Markoski, Cingesar. Csere: Skok (kapus), J. Valcic 3, S. Vujic 2, Horvat 2 (2), Vori 3, Jotic 3, Miklavcic, Kontrec 1, Markovic 5. Vezetőedző: Silvijo Ivandija.
Kiállítások: 6, ill. 2 perc.
Hétméteresek: 2/2, ill. 2/2.

Így látták a főszereplők

Javier Sabaté: – Negyven meccsen vagyunk túl. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, a játékosaim óriási dolgot vittek véghez ebben a szezonban. Ilic tavaly ilyenkor ötszáz percet játszott, idén már ezernél jár. Hihetetlen, embertelen, nem normális, amit tettünk. Tavasszal kevesebb meccs és kevesebb utazás vár ránk. Sliskovic, Palmarsson visszatérnek, remélhetőleg könnyebb dolgunk lesz. Ami a mai találkozót illeti, egy remek csapattal találkoztunk. Az első félidőben jól játszottunk, Mikler kiválóan védett. A második játékrészben aztán elfogyott az erő, nem tudtunk futni, sétáltunk a pályán. A lényeg a győzelem, amit egy remek csapat ellen arattunk.

Andreas Nilsson: – Mint mindig, most is nagyon harcolt a Zagreb. Küzdöttek, hajtottak, s le is dolgozták a hátrányukat. De mi is nagyon keményen harcoltunk, s értékes győzelmet arattunk. Bízom benne, hogy a szezon végén hasonlóan sikeresek leszünk, mint tavaly, s ott leszünk a SEHA-ligában és a BL-ben is a négyes döntőben.

Silvijo Ivandija: – Két hónappal ezelőtt elkezdtünk egy folyamatot. Úgy érzem, hogy a csapatunk azóta rengeteget fejlődött, egyre jobban játszik. Ezt ma is meg tudtuk mutatni a világ egyik legjobb csapata ellen. Kicsit pechesek voltunk ma, s hiányzott a kellő koncentrációi a végén. A szélsőink tiszta helyzeteket hibáztak el. Ha azok bemennek, pontot vagy pontokat szerezhettünk volna.

Arian Jovic: – Sajnos első tíz percet elrontottuk, s a Veszprém pillanatok alatt két-háromgólos előnyt harcolt ki. Egy ilyen szintű csapat pedig ezt akár a találkozó végéig is képes megőrizni. Nehéz dolgom volt, hiszen a Veszprém rengeteg gólt szerzett a hatos vonalról, s leindításból. Mi azonban többször is kihagytuk a tiszta helyzeteket.
forrás: Vehirsport.hu
 Vissza