Oda a három és fél éve tartó hazai veretlenség
2016. november 20.
A Párizs parádés meccsen egyetlen találattal verte a Telekom Veszprémet a Bajnokok Ligája vasárnapi meccsén.
Oda a három és fél éve tartó hazai veretlenség
Kőkemény ellenfél, embert próbáló feladat várt a legrangosabb európai kupasorozatban a veszprémi kézilabdacsapatra. Az A csoport első körének utolsó fordulójában az éllovas, világválogatottnak is beillő Paris Saint-Germain Handball látogatott a Veszprém Arénában három és fél éve veretlen Telekomhoz. A bakonyiak számára létfontosságú volt a két pont begyűjtése a csoportgyőzelemért folytatott versenyfutásban.

Javier Sabaté együttese számára a legnagyobb érvágást a szezon eddigi részében nagyszerűen kézilabdázó Aron Palmarsson hiánya jelentette, aki a Silkeborg elleni ütközethez hasonlóan ezúttal sem lépett pályára. Az izlandi irányító-átlövő mellett Gasper Marguc, Blaz Blagotinsek, Marko Kopljar és a régóta maródi Ivan Sliskovic is kimaradt a tizenhatos keretből.

Az aréna természetesen zsúfolásig megtelt, a „B-közép” már húsz perccel a kezdő sípszó előtt rázendített, s fergeteges buzdítás kezdett. Fülsüketítő füttyszó kísérte a francia bajnok első támadását, amely szemlátomást meg is zavarta az együttest. Remili első lövését megfogta Mikler, Nagy viszont becsapta Omeyert a túloldalon. Mikler káprázatos formában kezdett, a világ legjobb balszélsőjének tartott Gensheimerrel például kétszer is kibabrált. Abalaóval szemben aztán már tehetetlen volt (6. perc: 1:1).

Mollgaard kétperces kisbüntetése után emberelőnybe került a házigazda, de a franciák labdát szereztek, Abalo pedig újabb versenyfutást nyert Ugaldéval szemben. Villámgyorsan jött a válasz Nagytól, ahogyan Schuch kisbüntetése is. A kiválóan védekező vendég alakulat élt is a lehetőséggel, s Luka Karabatic és Remili találataival elhúzott kettővel (9. perc: 2:4). Ugalde egy szép befutás végén iratkozott fel a gólszerzők közé, s így tett a szélről Gensheimer is. Gajic hetesét megfogta Omeyer, Nikola Karabatic viszont rögtön az első lövéséből betalált (13. perc: 3:6).

Ilic pillanatai következte: a balátlövő megszerezte első átlövés gólját, kihagyta az újabb hetest, majd begyűjtött egy kétperces kisbüntetést. Hihetetlenül keményen védekezett mindkét gárda, gigászi küzdelem zajlott mindkét kapu előtt. A játékrész derekánál is őrizte két-háromgólos fórját a Párizs (18. perc: 6:9), de a Veszprém pillanatnyi levegővételhez sem engedte riválisát. Ilic bombája, Mikler hárítása után Lékai pillanatok alatt egyre olvasztotta a különbséget. Egyenlíteni azonban nem sikerült, ehelyett Gensheimer mattolta ismét Miklert.

Jól szállt be Iváncsik, aki hetest és kétperces kiállítást harcolt ki Abalóval szemben, Gajic pedig a harmadik büntetőt már gólra váltotta (23. perc: 9:10). Rio újdonsült olimpiai bajnoka, Hansen is hozzászólt a meccshez, ahogyan a másik porta előtt Gulyás is. Gensheimer nagyon élt a találkozón, akárcsak Lékai – mindketten élményszámba menő gólokat lőttek. A hajrában ismét a franciák koncentráltak jobban, akik így háromgólos fórral fordulhattak az utolsó két percre (11:14). Javier Sabaté időt kért, ami hatásosnak is bizonyult. Ilic újabb pontos bombát eresztett el, Luka Karabatic ziccerben a kapufára ejtette a játékszert, Lékai viszont Omeyer hálójába pattintotta azt. Konkoud kétperces figyelmeztetését követően Gajic egyenlíthetett volna, de Omeyer bravúrja megakadályozta ezt. Serdarusic mester is időt kért, Nikola Karabatic szófogadó volt, s a hálóba lőtt. Másodpercekkel a szünet előtt így tett Ilic is, így 14:15-ös állásnál fordulhatott a két nagyágyú.

Omeyer hárításával és Gensheimer góljával kezdődött a második felvonás. Gajic újabb büntetőt értékesített, amire Luka Karabatic válaszolt másodpercekkel később. A folytatás is hasonló mederben zajlott: felváltva estek a találatok a továbbra is elképesztően magas hőfokú találkozón. A vendéglátó elképesztő energiákat mozgósított az egyenlítésért, törekvéseiket pedig siker koronázta: a 37. minutumban Ugalde alakította 18:18-ra az állást. Terzicet is kiszórták két percre a szlovén sípmesterek, előbb Hansen, majd Luka Karabatic juttatta ismét vezetéshez az övéit. Az oroszlánként küzdő Sulic vette vállára az övéit, aki egy pimasz pörgetéssel egaliált, Mikler védése után pedig hosszú idő után a vezetést is megszerezte (42. perc: 21:20).

A lehető legrosszabb pillanatban – vitatható körülmények között – került kettős emberhátrányba a magyar bajnok. Sulic és Nagy kiskiállítását könyörtelenül kihasználták a fehér mezesek. Narcisse már a hat a hat ellen volt eredményes, akárcsak Abalo előbbi remek labdaszerzéséből indulva (46. perc: 21:24).

A publikum állva buzdította kedvenceit, az így varázsolt atmoszféra pedig átragadt a hazaiakra is. Lékai gyönyörű átlövéssel növelte góljai számát, Ilic pedig a középkezdésnél szerzett labdát, s lőtt a hálóba. Egyből időt kértek a gallok, Remili ki is pókhálózta a jobb felső sarkot, majd Lékai és Nilsson szólt hozzá a meccshez (52. perc: 25:25).

Thrillerbe illő izgalmakat tartogatott a végjáték. Ilic hetedszer volt eredményes, Stepancic pedig az első lövésével becsapta honfitársát, Alilovicot. Ugalde ismét vezetést szerzett, Hansen azonnal egyenlített, majd Nilsson góljára válaszolt azonnal a dán szupersztár (56. perc: 28:28). Kettővel a vége előtt újra a Veszprém kerülhetett volna előnybe, de a remeklő Omeyer Ilic és Nilsson lövését is megfogta. Az utolsó percben Sabaté és Serdarusic mester is időt kért. Gólt azonban csak a vendégek szereztek, Gensheimer másodpercekkel a vége előtt belőtte önmaga nyolcadik találatát (28:29).

A Veszprém három és fél év után először szenvedett vereséget saját pályáján, Javier Sabaté vezetőedzőként első hazai vereségét szenvedte el. A vereség ellenére is zúgott a „Szép volt fiúk!” rigmus, a közönség hatalmas tapssal honorálta a példás küzdőszellemet.

Férfi kézilabda Bajnokok Ligája, A csoport, 7. forduló:
Telekom Veszprém–Paris Saint-Germain Handball 28:29 (14:15)
Veszprém Aréna, 5000 néző. Vezette: Krstic, Ljubic.
Veszprém: Mikler – Gajic 2 (2), SULIC 4, Nagy L. 2, SCHUCH, ILIC 8, Ugalde 3. Csere: Alilovic (kapus), LÉKAI 6, Nilsson 2, Terzic, Ancsin, Gulyás 1, Iváncsik G. Vezetőedző: Javier Sabaté.
PSG: OMEYER – ABALO 4, Remili 3, L. KARABATIC 5, Narcisse 2, M. Hansen 4, GENSHEIMER 8 (1). Csere: Mollgaard, N. Karabatic 2, Konkoud, Stepancic 1. Vezetőedző: Zvonimir Serdarusic.
Kiállítások: 10, ill. 12 perc.
Hétméteresek: 4/2, ill. 2/1.

Így látták a főszereplők

Javier Sabaté: – Remek meccset játszottunk Európa talán legjobb formában lévő együttese ellen, amely tele van klasszis játékosokkal. Többször is visszajöttünk háromgólos hátrányból, ez nagy fegyvertény, sőt, a második felvonásban a vezetést is megszereztük. Úgy vélem, hogy nem mindegyik kétperces kiállításunk volt jogos. A vendégek valóban sokáig vezettek, de a végén ott volt a kezünkben a győzelem lehetősége. Az utolsó támadásnál rossz döntést hoztunk, Gensheimer pedig fantasztikus gólt lőtt szinte „nullszögből”.

Ancsin Gábor: – Ötvennyolc percig fantasztikusan játszottunk, igaz csapataként küzdöttünk. A végén rossz döntéseket hoztunk, ez vezetett az egygólos különbséghez. A hibákat ki kell javítani, ha így küzdünk a visszavágón, lesz esélyünk Párizsban. Köszönjük szurkolóinknak, hogy ilyen félelmetes hangulatot teremtettek.

Zvonimir Serdarusic: – Meglepetés számomra, hogy nyerni tudtuk, hiszen ez nagyon ritkán adatik meg itt egy vendég együttesnek. Ugyanakkor már nagyon régóta vártam erre a sikerre. Úgy vélem, hogy megérdemelt a győzelmünk, hiszen szinte végig vezettünk. Boldog vagyok, hiszen ebben a csoportban minden meccs nagyon nehéz.

Uwe Gensheimer: – Nehéz meccsre és különleges hangulatra készültünk. Ilyen atmoszférában rendkívül nehéz nyerni. Mi azonban hatvan percig kiváló munkát végeztünk, nagyszerűen küzdöttünk. Mindkét játékrészben volt olyan időszak, amikor erőltettük a gyors befejezéseket, s rossz döntéseket hoztunk. Ekkor rendre vissza tudott kapaszkodni a Veszprém. Véleményem szerint megérdemeltük a győzelmet.
forrás: www.vehirsport.hu
 Vissza