Egyetlen góllal nyert a „féloldalas” Veszprém
2016. november 9.
Nagy nyolc góllal tért vissza, Gajic kilencet lőtt, a Telekom Veszprém bal oldala viszont adós maradt a találatokkal a Meskov Breszt ellen keddi SEHA-liga meccsen.
Egyetlen góllal nyert a „féloldalas” Veszprém
Válogatott küzdelmek után újra klubkézilabda – kedd este a regionális sorozat egyik legerősebb csapata, a BL-ben is szereplő Meskov Breszt látogatott a Telekom Veszprémhez.

A Szeged ellen elvesztett bajnokin visszatérő, ám a nemzeti együttestől távolmaradó Nagy László ezúttal is ott volt a fedélzeten. Hiányzott viszont Ivan Sliskovic, Gasper Marguc, Renato Sulic, Mirsad Terzic és Aron Palmarsson is. Az említett légiósok mellett a magyar junior válogatottal készülő fiataljaira sem számíthatott Javier Sabaté vezetőedző.

A két csapat szeptember közepén már összecsapott a sorozatban, Bresztben 19:16-ra nyert a Veszprém. A magyar bajnok mellett szólt az is, hogy fehérorosz riválisát eddig mindig legyőzte.

Álmosan, gyengén védekezve kezdett a címvédő, amely az első percekben így csak futhatott az eredmény után. Az exveszprémi Pesic védése és az exszegedi Prodanovic gólja után két góllal megléptek a vendégek (5. perc: 2:4). Nagy és Nilsson révén gyorsan egalizált a Telekom, de a hátsó alakzat továbbra is átjáróházként üzemelt. Kristopans rendre túljárt Alilovic eszén, a 215 cm magas lett jobbátlövő révén a játékrész első harmadánál 5:8 állt az eredményjelzőn.

A Veszprém Nagy átlövéseinek köszönhette, hogy nem szakadt le még jobban. A csapatkapitány többször is becsapta a bakonyiak gyengén védekező kölcsönjátékosát, Dzsamalit. A védekezés azonban továbbra sem állt össze, s Alilovic sem tudott védeni. A beloruszok a 14. minutumban is őrizték háromgólos fórjukat (8:11).

Mikler érkezett a kapuba, Iváncsik pedig Ilic helyére lépett kettes védőként. Mindkét húzás telitalálatnak bizonyult, a Veszprém – Gajic hetesét és Lékai gyors találatát követően – feljött egyetlen gólra (11:12). Mikler hárítása után Ugalde egyenlíthetett volna, ám a spanyol szélső Pesicet találta telibe. Ez sem szegte kedvét a bakonyiaknak, Mikler megint védett, Nagy újabb bombája után Rodriguez végre egalizált (21. perc: 13:13).

Szergej Bebesko időt kért, de ez sem vetett vissza a hazaiak lendületét. Jókor jött Stojkovic két plusz kétperces kiállítása is, Iváncsik nagyszerű labdaszerzéséből indulva Lékai juttatta vezetéshez az övéit. Igaz, ezt leszámítva jól átvészelte négyperces emberhátrányát a Breszt, az utolsó öt perce is csak egygólos előnnyel fordult a házigazda (16:15). A különbség pedig már nem változott a szünetig.

A második felvonás elején növelni tudta fórját a Sabaté-csapat: Nilsson, Nagy és Iváncsik révén először nőtt háromra a különbség (20:17). Tovább fokozta a publikum jókedvét, hogy Alilovic kivédte Stojkovic hetesét. Ilicnek sajnos nem ment, előbb lövést rontott, majd begyűjtött egy kiskiállítást. Nagy viszont remekelt, aki a találkozó kétharmadnál 22:18-ra módosította az állást.

Újabb – nem várt – fordulat következett: Dzsamali és Stojkovic főszereplésével ugyanis 6-1-es rohamot produkált a Meskov, amely így visszavette a vezetést (48. perc: 23:24). Sabaté azonnal időt kért, Lékai pedig azonnal egyenlített. Schuch két percre kiszállt, Rutenka pedig kihasználta együttese emberelőnyét.

A Telekom vezetőedzője a hajrára visszaküldte Nagyot és Gajicot. Kellettek is a remeklő kulcsemberek, ahogyan Ilic gólja is (25:25). A túloldalon Stojkovic brillírozott, aki pozíciótól és lövési szögtől függetlenül mindenhonnan eredményes volt. A szerb beállós többször is vezetéshez juttatta csapatát. Extraklasszis teljesítménnyel rukkolt elő Gajic is, aki hetesből és akcióból sem hibázott. Jól szállt be honfitársa, Blagotinsek is, aki hattal a vége előtt visszavette a vezetést (28:27).

Óriási izgalmakat tartogatott a végjáték, amelyben felváltva estek a találatok. Az utolsó két percre 31:30-as állásnál érkeztek a felek, amikor Dzsamali előbb hasba lőtte Miklert, majd belement védőjébe. Az utolsó percben időt kért Szergej Bebesko, de Atman kezéből kipördült a játékszert. A végén még Sabaté is időt kért, az utolsó másodpercekben Lékai vezetgette taktikusan a játékszert, majd lőtte el azt. Ha nehezen is, de itthon tartotta a pontokat a Veszprém.

SEHA-liga:
Telekom Veszprém–Meskov Breszt 31:30 (17:16)
Veszprém Aréna, 2500 néző. Vezette: Nacsevszki, Nikolov (macedónok).
Veszprém: Alilovic – LÉKAI 4, NAGY L. 8, Schuch, Nilsson 2, Ilic 2, Ugalde. Csere: Mikler (kapus), GAJIC 9 (4), Rodriguez 1, Iváncsik G. 1, BLAGOTINSEK 2, Ancsin, Gulyás 1, Kopljar. Vezetőedző: Javier Sabaté.
Breszt: Pesic – Prodanovic 4, KRISTOPANS 4, STOJKOVIC 9 (4), TYUMENCEV 3, Dzsamali 4, Vukic. Csere: Mijatovic (kapus), Sumak 1, Silovics 1, Osztrusko 1, Nyikulenkov, Atman, Jurinok 1, D. Rutenka 2. Vezetőedző: Szergej Bebesko.
Kiállítások: 4, ill. 8 perc.
Hétméteresek: 4/4, ill. 5/4.

Az ajtó nyitva áll...

Javier Sabaté: – A Breszt BL-szintű együttes, amely nagyszerű szezont fut. Nehéz volt a felkészülésünk, hiszen sok játékosunk vasárnap még játszott, s hosszú utazás után kellett ma ismét pályára lépnie. Lékai lépésről lépésre jobban játszik, s végre Iváncsik is százszázalékos állapotba került sérülését követően. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, amely kemény munkát végez. Aki szeretné, jöjjön és nézze meg, milyen munka folyik nálunk. Az ajtó nyitva áll. Ma reggel meglepetésként ért, hogy Terzic, Palmarsson és Sulic sem tud játszani, így nehéz volt megoldani a kettes védőpozíciót. Harcoltunk, küzdöttünk, mindenki hozzátette a maga részét a sikerhez.

Blaz Blagotinsek: – Nehéz meccsen vagyunk túl. Az első félidőben adósak maradtunk a jó teljesítménnyel, a második játékrész második felében azonban feljavul a védekezésünk, s könnyű gólokat tudtunk lőni. Úgy vélem, ez segített minket a győzelemhez.

Szergej Bebesko: – Jó meccset vívtunk egy nagyszerű gárda ellen. A válogatott hét után különösen nehéz volt pályára lépnünk, hiszen ez volt az első napunk együtt. Örülök, hogy ilyen kiválóan harcolt a csapatunk, sajnos azonban a kulcspillanatokban rossz döntéseket hoztunk.

Rade Mijatovic: – Nagyon szomorú vagyok, mert jó teljesítményt mutattunk, mégis pont nélkül maradtunk. Remélem, hogy a következő fordulókban is legjobbunkat nyújtjuk és bebizonyítjuk, hogy nem a szerencsén múlt, hogy ilyen közel kerültünk a Veszprémhez. Nem biztos, hogy még egyszer lesz esélyünk, hogy pontot vagy pontokat vigyünk haza innen.
 Vissza