Megnyílt a kincsestár - Kézműves seregszemle a harmadik Bakony Expón
2016. november 4.
A harmadik Bakony Expo egy helyen mutatja be azt a gazdag kulturális és gasztronómiai kincsesládát, ami a bakonyi tájegységben, közte a
Királynék városában rejtőzik.
Megnyílt a kincsestár - Kézműves seregszemle a harmadik Bakony Expón
Magyarország  bővelkedik  a  gasztronómiai  és  kulturális  kincsekben,  a  különböző  tájegységek  mind  magukban  hordozzák  közös  kultúránk  egy­egy
meghatározó ékkövét. A Bakony és térsége jeles képviselője ezeknek a közös hagyományoknak. Semmihez sem fogható szépségű tájunk települései és az
itt élő emberek évszázadok óta őrzik és ápolják azokat a hagyományokat, amelyek a karakterét adják térségünknek.

Veszprém Város Önkormányzata és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával karöltve immár harmadik alkalommal szervezte meg a Bakony Expót, a bakonyi
ízek  vásárát  a  Veszprém  Arénában.  Az  expó  120  kiállítója  közel  2500  négyzetméteren  mutatkozott  be.  A  pénteki  ünnepélyes megnyitón  Porga  Gyula
polgármester úgy fogalmazott, hogy amikor három éve útjára indították ezt a rendezvényt, legmerészebb álmaikban sem gondolták, hogy ilyen sikere lesz.

A látogatók és a pavilonok száma évről évre nő. Hangsúlyozta, a város és vidéke szoros egységet képez, egymásra vannak utalva, az erejüket összefogva
tudják megmutatni. Erre jó ez az expó, ahol kézzel foghatóan látható az egység.

A  természet  íze  –  a  vidék  portékája"  –  szól  a  kiállítás
jelmondata.  Ezek  az  értékek  az  agrárgazdaság,  az
élelmiszeripar  és  a  vidékfejlesztés  szereplőit  összefogó
Nemzeti  Agrárgazdasági  Kamara  számára  különös
fontossággal  bírnak.  Győrffy  Balázs,  a  Nemzeti
Agrárgazdasági Kamara elnöke e szavakkal köszöntötte az
expo kiállítóit, látogatóit.

Egyik  legfontosabb  célunk,  hogy  minden  lehetséges
eszközzel segítsük tagjaink piacra jutását, ennek keretében
nagy  hangsúlyt  fektetünk  például  a  termelői  piacok
segítésére, a helyi termelők támogatására, a helyi termékek
népszerűsítésére,  illetve  a  vásárokon  történő
megjelenésükre.  A  helyben  megtermelt  mezőgazdasági
alapanyagokból  különleges  igényeket  kielégítő,
hagyományos, jó minőségű élelmiszereket előállító családi
vállalkozások,  kistermelők,  mikro­,  kis­  és
középvállalkozások  egyre  nagyobb  szerepet  játszanak  az
élelmiszer­előállítás terén. Ma már szerencsére érzékelhető
számban vannak jelen azok a fogyasztók is, akik keresik a
kiemelkedő  minőségű,  hazai  termékeket  és  a  helyi
élelmiszereket. Őket a kamara internetes portálján elérhető
komplex termelőipiac­kereső szolgáltatással is igyekeznek
segíteni, amely a hetekben a teljes országot lefedő, lekérdezhető piaci adatbázissá fejlődik.

Kis  Miklós,  a  Miniszterelnökség  államtitkára  felidézte  az  első  expót.  Ekkor  annak  a  reményének  adott  hangot,  hogy  hagyományteremtő  rendezvényt
indítanak útjára. Álmában sem gondolta volna, hogy három év alatt ilyen hatalmas fejlődésen megy keresztül az expó. el hagyományt teremtenek. Ez már
ma egy olyan értékteremtő program, amelyre büszkék lehetnek a szervezői.

Jakab  István,  az  Országgyűlés  alelnöke,  a  Magyar  Gazdakörök  és  Gazdaszövetkezetek  Szövetségének  elnöke szerint  az  expón  megjelent  vállalkozók
nemcsak  a  termékeik  hozták  el,  hanem a  szívüket  is.  Mindegyikük  a  mestersége  csúcsán  van.  A  vidéki  élelmiszer  előállítás,  az  alapanyag  termelés
szerencsére  kezdi  visszanyerni  a rangját. Az ilyen rendezvények  adják  vissza a  hitet,  hogy  az  élelmiszer  olyan  bizalmi  termék,  amely  az  életünket,  az
egészségünket jelenti.

2016. november 04., 19:47 szerző: Tremmer Tamás
 Vissza