Ez a Diótörő a modern generációnak szól
2016. október 12.
Ám ettől még fontos értékeket közvetít. A Győri Balett artistákkal és az orosz Bolsoj Balett szólistáival kiegészülve hozza el a varázslatot a Veszprém Arénába rendkívül látványos Diótörő című előadásukkal.
Ez a Diótörő a modern generációnak szól
Karácsony nem létezhet Diótörő nélkül – persze sokaknak igen, de a 19. századi Csajkovszkij balett olyannyira összeforrt a szeretet ünnepével, hogy az operaházak rendszerint már újév elején elkezdik értékesíteni a jegyeket az év végi előadásokra, akkora rá a kereslet.

A klasszikus mese minden kisgyerek életét gazdagíthatja – nálunk azonban jobbára mégis a fővárosban élők hódolhatnak ennek a remekműnek, a vidékieknek az utazás és a nagy távolság miatt nem mindig adódik meg ez a lehetőség. Ezt küszöböli ki a Győri Balett kezdeményezése, akik az ország számos arénájába viszik el Diótörő előadásukat, melyhez a Veszprémi Petőfi Színház produkciós partnerként csatlakozott – tájékoztatott Oberfrank Pál, a veszprémi teátrum direktora kedden az esemény hivatalos beharangozóján.

Kiss János, a Győri Balett igazgatója elmondása szerint 37 év alatt már számos helyen játszott, többek között a fővárosi Sportstadionban is a pápa előtt, azt azonban soha nem gondolta, hogy egyszer majd egy arénában fogják előadni a Diótörőt. Az arénák viszont méretüknél fogva nagyon is alkalmasak arra, hogy széles tömegek számára tegyék elérhetővé ezt a szívhez szóló darabot.

Veszprémben december 22-én 18 órakor láthatja a közönség az előadást a Veszprém Arénában, melyet ifj. Harangozó Gyula rendezett. Harangozó szerint a Diótörő tökéletesen alkalmas arra, hogy kinevelje a színházszerető generációkat, hiszen egy rendkívül értékes mese minőségi zenével és tánccal.

Ugyanakkor ahhoz, hogy valóban élvezhetővé váljon a darab a legkisebbeknek is, néhány változtatás elengedhetetlen volt. Az általában három felvonásos balettot ezúttal két felvonásban láthatja a közönség, a kevesebb akciót, feszültséget, sokkal inkább balett technikai finomságot rejtő második részt, azaz a báli jelenetet pedig látványos és szórakoztató elemekkel tűzdelte meg a művész. A híressé vált nemzeti táncokat ezúttal artistaszámok, bűvészek, akrobaták, zsonglőrök adják elő, fantasztikus látványt nyújtva.

„Ez a Diótörő a legújabb generációk nyelvén szól, modern köntösben kínálja ugyanazt az élményt, amit a keletkezése idején. Míg a 19. században egy nagypolgári család karácsonyi vendégségét láthattuk a színpadon az első felvonásban, most egy modern család karácsonyi műsorát követhetjük nyomon, ahol a meghívott gyerekek a Pókembert, Barbit és a Robotot láthatják táncolni és a bábjáték helyett egy videojátékon keresztül védi meg Diótörő herceg az Egérkirálytól Klárit” – mesélte az alkotó.

Az előadás ugyanakkor tiszteletadás az egykori nagy klasszikus táncművészek előtt is: Harangozó verziójában újra láthatók lesznek olyan tradicionális elemek is, mint például a Hópelyhek tánca, a Győri Balett előadói és növendékei mellett pedig a Bolsoj Balett két vendégművésze is szerepet kapott az előadásban.

A decemberi bemutatóra jegyek 4500 és 11900 forint között válthatók a Veszprémi Petőfi Színház jegyirodájában és jegypénztárában, az IBUSZ irodájában, a Turinform irodában, a Kossuth utcai Infopontban és Veszprém Arénában.
forrás: vehir.hu
 Vissza