BL-ezüstérmes az MKB-MVM Veszprém
2015. május 31.
A Barcelona 28:23-ra legyőzte a veszprémieket a Bajnokok Ligája kölni fináléjában.
BL-ezüstérmes az MKB-MVM Veszprém
Sportágtörténeti pillanathoz érkezett a megyeszékhely férfi kézilabdacsapata, amely a Kiel szombati legyőzésével tizenhárom év után ismét BL-döntőbe jutott. 2002-ben a Magdeburg ellen két meccs után alulmaradt a Fotex, most egy mérkőzésen, a húszezres kölni arénában kellet felülmúlni a korábbi hétszeres aranyérmes Barcelonát a legrangosabb klubsorozat trófeájáért.

Alilovic védése adta meg a döntő alaphangját, Ilic és Karabtic „pengeváltása” után pedig Marguc húzta el a játékszert Saric feje felett. Csak néhány apróbb bakonyi hiba kellett ahhoz, hogy meglépjen a Barca, amely – gyorsindításai révén – pillanatok alatt 3:0-s sorozatot produkált (7. perc: 4:2). A gólkirályi címre is pályázó, ex-veszprémi Lazarov megsérült, a helyén Gurbindo folytatta. Nagyon kellett Nagy átlövése, akit nem sokkal később kiállították a román sípmesterek. Az emberelőnyt Entrerrios ki is használta, Morros kisbüntetése után pedig Ilic tett ugyanígy. Terzic is kiállt, Gurbindo bevágta (15. perc: 7:5).

Carlos Ortega nem akart várni az időkéréssel, Ilic pedig a góllövéssel. Alilovic és Saric is védett, a széleken viszont sebezhető volt a magyar bajnok védelme. Sigurdsson kétszer is utat talált a hálóba, 9:6-nál Mikler érkezett a gólvonal elé, s támadásban jött Nilsson is. Kőkeményen védekeztek a gránátvörös-kékek, de Nagy erőszakossága gólt ért. Marguc ismét túljárt Saric eszén, Nöddesbo pedig Miklerén. Nagy továbbra is a hátán cipelte az övéit, öttel a szünet előtt a csapatkapitány alakította 10:9-re az állást. Saric kiválóan védett, s Karabatic játékának sem találta ellenszerét a magyar bajnok. A francia világklasszis révén négygólos előnnyel érkeztek a hajrához a katalánok (28. perc: 13:9). Nilsson négyperces gólcsendet tört meg a végén, de a pihenő előtti utolsó szó Karabaticé volt.

Mikler hárította Katabatic kísérletét, Nagy viszont átlőtte a spanyol falat. Tomas lehetetlen helyzetből is betalált, Sulic kétperces figyelmeztetése után Entrerrios növelte ötre a differenciát (16:11). A mieinknek továbbra sem ízlett a katalánok védekezése, Nilsson aztán csak begyötörte a játékszert. Égető szükség volt Gulyás remek átlövésére is, igaz, Entrerrios azonnal válaszolt (38. perc: 19:14). Ortega mester visszaküldte Alilovicot, aki azonnal védett. Ilic bevágta a mérkőzés első hetesét, Iváncsik is mattolta Saricot, majd Nagy célozta meg kiválóan a bal alsó sarkot. A 43. minutumban tehát kettőre csökkent a különbség (19:17). Lazarov visszatért, s ziccert hibázott, nem úgy Sigurdsson.

Ennél közelebb azonban nem sikerült zárkózni. 21:18-nál Ilic még látótávolságban belülre lőtte együttesét, de a Barca hárommal válaszolt. Héttel a lefújás előtt, 24:19-es állásnál Ortega időt kért, s a végjátékra Jamalit is beküldte támadni, ám ez sem vezetett eredményre. Négy gólra ugyan még feljött a MKB-MVM (25:21), de a mentálisan és fizikailag is elfáradt társaságnak ennél többre nem volt esélye. A végén hatgólos hátrányban is zúgott az „Építők” és a „Szép volt fiúk” rigmus, a BL-ezüstérmest is győztesként éltette a veszprémi drukkerhad. A végeredmény 28:23 lett. A 2014/2015-ös idényben a Barcelona került Európa trónjára. Megérdemelten.

A sorozat gólkirálya Momir Ilic lett 114 találattal, a legértékesebb játékosnak (MVP) pedig Nikola Karabaticot választották meg.


Így látták a főszereplők

Carlos Ortega: – Gratulálok a BL-győzelemhez a Barcelonának, amely ma jobb volt nálunk. Tanácstalanok voltunk a védekezésükkel szemben, s Karabaticot sem tudtuk megállítani, akinek döntő érdeme volt csapata sikerében. A tegnapi találkozó sokat kivett a játékosimból, több kulcsjátékosom is fáradt volt. A mai vereségünk ellenére is úgy gondolom, hogy csodálatos szezon vana hátunk mögött, hiszen mindössze háromszor kaptunk ki. Mindig azt mondom, hogy lépésről lépésre kell haladnunk. Idén ez meg is valósult, jövőre pedig szeretnénk még előrébb jutni. Köszönettel tartozunk a szurkolóinknak a támogatásukért.

Nagy László: – Gratulálok a Barcának, amely jobban játszott nálunk. Fáradtak vagyunk, sokat kivett belőlünk a tegnapi meccs, de ez nem lehet kifogás. Én is úgy vélem, hogy remek szezon van mögöttünk, nagyon büszke vagyok a csapatomra. Köszönettel tartozunk a szurkolónknak, akik szép számban elkísértek bennünket Kölnbe. Dolgozunk tovább, jövőre szeretnénk előrébb lépni.

Andreas Nilsson: – Nem játszottunk jól. Elsősorban a védekezésünkkel voltak problémák. A Barca egy másodpercig sem engedett ki, kiválóan kézilabdázott ma este. Természetesen éreztük a tegnapi mérkőzést a lábakban, de nem foghatjuk erre a vereséget. Támadásban is többet hibáztunk a megengedettnél.

Iváncsik Gergő: – Nem erre számítottunk. Nagy reményekkel vágtunk neki a döntőnek, de végül nem tudtuk valóra váltani az álmainkat. Nem voltunk kellően frissek, lassan, körülményesen kézilabdáztunk, s a szokásos gyorsindításaink is elmaradtak. A Barca viszont nem könyörült rajtunk, minden hibánkat kihasználta. Van mit javítani a játékunkon, de összességében nem lehetünk elégedettlenek a mögöttünk hagyott idénnyel.

Xavier Pascual: – Gratulálok a Veszprémnek, hogy eljutott idáig. Ez egyáltalán nem egyszerű, de riválisunknál kiváló munka folyik. Büszke vagyok a csapatomra, nagyon elégedett vagyok a hétvégi teljesítményünkkel. A Final Fourban minden évben nagyon nehéz nyerni.

Kiril Lazarov: – Ez volt számunkra az év legjobb meccse. Nagyon okosan, taktikusan kézilabdáztunk, de a Veszprémet is dicséret illeti. Fájdalmat érzek a bal lábamban. Az edzőm javasolta, hogy pihentessem, s ne kockáztassunk feleslegesen, szerencsére nem is volt szükség ma a játékomra.

Victor Tomas: – Elnézést kérek, ugyanis néhány társam elfelejtett kezet fogni az ellenfél játékosaival a nagy ünneplés közepette. Gratulálok a Veszprémnek, amely remek teljesítményt nyújtott az idényben, s eddig mindig serleget bezsebelt. Védekezésben és támadásban is remekeltünk. Nagyon sokat dolgozunk ezért a sikerért, s nagyon boldog vagyok, hogy végre felértünk a csúcsra.
forrás: VehirSport.hu
 Vissza