Tizenegyedszer VeszprémFest
2014. április 1.
A LÉNYEG RÖVIDEN! Minden eddiginél hosszabb lesz a VeszprémFest, idén már hat napos. A fesztivál része lesz a Magyar Jazz Napja, a Rozé Rizling Jazz napok egészen az Utcazene előestéjéig tartanak majd.
Tizenegyedszer VeszprémFest
Az idén tizenegyedik alkalommal megrendezendő fesztivál programjának ismertetése előtt dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes méltatta a szervezőket. Mint elmondta, akárhány évre tekintünk vissza Veszprém történetében, mindig találunk egy-egy olyan figurát, aki városért és az egész környékért sokat tettek, és mindig voltak olyan polgármesterek is, akik felkarolták ezeket a kezdeményezéseket. Boldogság volt négy évig egy ilyen város országgyűlési képviselőjének lenni – mondta Navracsics Tibor. – Eközben a VeszprémFest Európában is ismertté tette a várost. A fesztivál országos népszerűségét pedig mi sem mutatja jobban, mint hogy a rendezvény előtt és után komoly forgalomnövekedést lehet tapasztalni a nyolcas úton és az M7-en.

Porga Gyula polgármester kijelentette: pár héttel ezelőtt a „Holnap városáért” díjban részesült a megyeszékhely, elsősorban azért, mert színes és változatos kulturális kínálttal bír. Történelmi városként óriási kihívás az itt lakóknak, hogy a régi falak között ne egy múzeumként, skanzenként működjünk, hanem élő, pezsgő város legyünk, ezeréves múltunk inkább inspiráljon minket.

AZ IDEI NAGYSZÍNPADOS FELLÉPŐK
07/15 – ROBERTO FONSECA ÉS FATOUMATA DIAWARA
07/16 – KATIE MELUA
07/17 – VAYA CON DIOS
07/18 – THE BRAND NEW HEAVIES
07/19 – YOUSSOU N'DOUR
07/20 – A MAGYAR JAZZ NAPJA


Eddig keveset beszéltünk arról, hogy a VeszprémFest nemcsak kifelé tett nagyot, hanem kialakult egy változatlan csapat körülötte, és ez a közösségteremtő erő hihetetlen érték. Óriási teljesítmény 11 éven keresztül egy csapatot egyben tartani. Kevés olyan produkció, építmény, cselekedet van, ami tíz év után legendává tud válni. A VeszprémFestnek ez sikerült.

Mészáros Zoltán a tavalyi fesztivállal kapcsolatban osztott meg néhány érdekes adatot, statisztikát.
  • Tavaly Nigel Kennedy koncertje vonzotta a leginkább a hölgyeket
  • A közönség átlagos életkora 39,7 év volt
  • Többnyire potens, vezető beosztásban dolgozó, értelmiségi közönség
  • A vendégek körében 70 százalékánál is nagyobb a felsőfokú végzettséggel rendelkezők aránya
  • Budapest és Veszprém adja a közönség felét, de a Dunántúl is erősen megjelenik
  • Két-háromezer ember csak a fesztivál miatt Budapestről
  • A közönség kétharmada nem Veszprém környékén él
  • A közönség fele először járt a fesztiválon.
Érdekesség, hogy a korábban megszokottól eltérően ezúttal vasárnap is lesz program a várszínpadon. A Magyar Jazz Napja, ami sokáig a Sziget Fesztivál részeként működött, az idén először VeszprémFest keretében valósul meg, és ha mindkét fél elégedett lesz, akkor van rá esély, hogy a következő években is így maradjon. Július 20-án este hattól fél 12-ig tartanak majd a koncertek a várban, Fellép Pátkai Rozina Sextetje, Kőszegi Imre, Borlai Gergő és Kaltenecker Zsolt duettje, a Modern Art Orchestra és Charlie jazzprodukciója.

A nagyszínpados koncertek mellett idén is a megszokott kísérőrendezvényeket találja majd a közönség a város különböző pontjain. Az Óváros téren ismét lesznek Rozé Rizling Jazz napok, a futball világbajnokság 13-i döntője miatt ezúttal csak 14-én, hétfőn kezdődnek a fellépések. Igaz, cserébe egészen 22-éig, vagyis az Utcazene előestéjéig kitolódnak a programok. Az Óváros téri színpadon többek között Heincz Gábor, a Mystery Gang, Tóth Vera, Bősze Bea, Hajdú Klára, Szőke Nikoletta, Kozma Orsi, Gajer Bálint és a Bin-Jip.

A kolostorban július 16. és 22. között „Nagy generáció” néven szerveznek kísérőprogramot, itt a közönség Sebestyén Mártával, Somló Tamással, Dés Lászlóval, Karácsony Jánossal és Angler Ákossal találkozhat.

Egressy Zsuzsa a jegyértékesítéssel kapcsolatban elmondta: április1-jétől az Interticket hálózatában háromszáz irodában lehet majd jegyeket venni, ráadásul mindezt mobiltelefon-applikáción keresztül is intézhetjük.
forrás: http://vehir.hu/cikk/2014-03-28/tizenegyedszer-veszpremfest
 Vissza